Politică

Basescu: Ne pregatim de o crestere accelerata a somajului in 2014

basescu-jokerPresedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la ProTV, ca Romania se pregateste sa intre intr-o crestere accelerata a somajului in 2014, el aratand ca aceasta situatie e cauzata de faptului ca investitiile straine sunt cu 30% mai mici in 2013 decat in 2012 pe primele opt luni.

“Aceasta situatie, pe fondul faptului ca investitiile straine sunt cu 30% mai mici anul acesta decat anul trecut pe primele opt luni, inseamna ca ne pregatim de intrare intr-o crestere accelerata a somajului anul viitor. Nu este gluma, nu este abordare politica, ci ma uit la cifre”, a spus Basescu, citat de Mediafax.

Basescu: Economia gafaie. Guvenul pregateste esecul anilor viitori

Presedintele Traian Basescu a declarat, de asemenea, in emisiunea “Dupa 20 de ani”, ca in acest moment economia Romaniei “gafaie”, el aratand ca Guvernul Ponta, desi nu a facut excese, pregateste esecul anilor viitori, pentru ca taie mereu fonduri de la investitii.

“Economia gafaie din punct de vedere al functionarii societatilor. Macroeconomic suntem stabilizati, Guvernul Ponta nu a facut excese, in schimb face ceea ce nu trebuie facut, adica pregateste esecul anilor viitori, taind de la investitii mereu”, a spus Basescu.

El a precizat ca pe primele opt luni Romania are o nerealizare de venituri de 5,3 miliarde, cu perspectiva de a mai adauga pe luna septembrie inca 1,3-1,5 miliarde, ceea ce insemana aproape 7 miliarde de lei.

“Tot timpul s-a taiat de la investitii. Ma uitam unde-s lucrurile mai grave – nu ca ai taiat neaparat de la investitii in total 2,5 miliarde pana acum. Dar ma uitam la situatia platilor. Spre exemplu pe bani externi la fonduri europene finantarea autohtona e cu 12% mai mica decat in 2012, la credite de la BEI, BERD, unde trebuie sa pui o contributie, finatarea din buget e cu 46% mai mica decat in 2012, iar la cheltuieli de capital direct cu 10% mai mica”, a spus Basescu.

Seful statului a aratat ca cifrele pe care le-a expus denota reducerea capacitatii economiei romanesti de a se relansa pentru si ceea ce facea Guvernul pana acum nu se mai face din punct de vedere al investitiilor.

“Nu este de facut decat un singur lucru: revenirea la un nivel de investitii acceptabil pentru ca pe aceasta gestionare inseamna proasta guvernare, repet proasta guvernare. In anul de trista amintire in care am taiat salariile bugetarilor si am introdus masuri dure investitiile nu au fost atinse ca singura solutie sa mentii locuri de munca”, a spus Basescu.

Sursa: Wall Street