Politică

Afacerea Dieselgate: scandalul Volkswagen ar putea fi mai periculos decât criza datoriilor din Grecia

_85687752_85685264Scandalul Volkswagen a tras în jos şi alţi producători precum BMW sau pe cei japonezi, iar analiştii avertizează că această criză ar putea putea fi una mult mai periculoasă decât cea din Grecia, conform Reuters. “Dintr-o dată, Volkswagen a devenit un risc mai mare pentru economia germană decât criza datoriilor din Grecia”, a declarat Carsten Brzeski, economist şef la ING. Potrivit acestuia, dacă vânzările VW vor scădea în America de Nord în lunile următoare, acest fapt va avea impact nu doar asupra companiei, ci şi asupra întregii economii germane. Producătorul auto a vândut în 2014 aproape 600.000 de automobile în SUA, reprezentând circa 6% din vânzările globale de 9,5 milioane de vehicule. Compania a înlăturat directorul executiv și a angajat urmărirea penală a celor implicați în schema de înşelăciune privind testele de poluare în SUA. Volkswagen este acuzat că ar fi manipulat rezultatele testelor autorităţilor americane legate de emisiile vehiculelor comercializate de grupul german prin instalarea unui software care permitea maşinilor să îndeplinească standardele referitoare la poluare în timpul testelor dar nu şi în timpul operaţiunilor normale.

Furtul din SUA nu este singular. Ministerul Transporturilor din Germania, Alexander Dobrindt, a confirmat joi că manipularea testelor privind nivelului emisiilor de către Volkswagen (VW) a avut loc şi în Europa, nu numai în SUA. “Am fost informaţi că şi în Europa, vehicule cu motoare diesel de 1,6 şi doi litri sunt afectate de manipulările despre care se vorbeşte”, le-a declarat jurnaliştilor Alexander Dobrindt, adăugând că nu se ştie încă câte vehicule sunt afectate în Europa. Acesta a anunţat că teste cuprinzătoare vor fi efectuate şi la maşinile produse de alte companii auto. “Este clar că autorităţile nu se vor concentra exclusiv pe modelele VW ci şi pe vehiculele fabricate de alte companii auto”, a declarat Dobrindt.

Probleme cu Seat şi Skoda

Constructorii auto Skoda şi Seat, deţinuţi de grupul german Volkswagen, au instalat, la rândul lor, motoarele diesel de doi litri care au fost echipate cu softurile ce trişează în privinţa noxelor, potrivit presei internaţionale. Seat, subsidiara spaniolă, a instalat softul care trişează în privinţa emisiilor de noxe în mai bine de 500.000 de autoturisme realizate în Spania, conform cotidianului El Pais. Sursa citată susţine că Seat a produs maşini cu “dispozitiv de înfrânare”. Motoarele instalate de către Seat sunt, în teorie, aceleaşi pe care Volkswagen le-a instalat şi pe modelele vândute în SUA. Este vorba de motoare diesel de 2 litri din seria EA 189. Fabrica Seat din Martorell, de lângă Barcelona, a instalat motoarele respective până în acest an. Seat a vândut 378.586 de vehicule anul trecut şi în jur de 2 milioane de maşini în ultimii şase ani, atât diesel, cât şi pe benzină. De asemenea, modelele mai vechi de Skoda Fabia, Octavia şi Super au fost afectate. Skoda a instalat motoarele în cauză pe modelele sale. Potrivit Prague Post, Skoda nu mai foloseşte acum motoarele TDI ale Volkswagen care au ocolit normele de poluare, dar le-a instalat pe modele mai vechi, conform unui purtător de cuvânt al companiei.

Ecouri la Bruxelles

Scandalul va avea consecinţe pe termen lung pentru că Bruxelles-ul ar putea schimba sistemul de omologare al noilor modele. Pentru a discuta posibilele modificări vor fi purtate discuţii cu autorităţile de resort din fiecare stat membru. De altfel, Comisia Europeană a invitat toate cele 28 de state ale Uniunii să investigheze câte maşini folosesc mecanisme care păcălesc testele de emisii poluante. “Invităm toate statele membre să desfăşoare anchete la nivel naţional. Trebuie sa avem un tablou complet şi să ştim câte vehicule sunt dotate cu mecanisme ce încalcă legile UE”, a spus Lucia Caudet, purtator de cuvânt al CE, citat de Reuters.

Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA a avertizat că grupul riscă amenzi de până la 18 miliarde de dolari, sumă care depăşeşte profitul operaţional din 2014. O îngrijorare mai largă a guvernului german este că şi alţi producători auto, precum Daimler şi BMW, ar putea să fie afectaţi de dezastrul de la VW. Autorităţile de la Berlin susţin că industria lor auto va rămâne un pilon important al economiei, în pofida adâncirii crizei la VW.

Diverşi analiştii avertizează că tocmai această dependenţă de sectorul auto ar putea deveni un pericol pentru economie, care va creşte în acest an, potrivit estimărilor, cu 1,8%. “Dacă vânzările auto vor scădea, faptul va afecta şi furnizorii şi cu ei întreaga economie”, a declarat Martin Gornig, analist la institutul de cercetări DIW din Berlin.

Automobilele şi componentele auto sunt cele mai de succes exporturi ale Germaniei, cu vânzări în străinătate de peste 200 de miliarde de euro în 2014, respectiv aproape o cincime de totalul exporturilor ţării. Industria auto înglobează în jur de 750 mii de muncitori. “Acesta este motivul pentru care scandalul nu este un fleac.
Economia germană a fost lovită în centrul său, în marca Made în Germany”, a declarat Michael Huether, şeful institutului economic IW.

Directorul general al Volkswagen, Martin Winterkorn, şi-a prezentat miercuri demisia, după o reuniune de urgenţă a conducerii şi principalilor acţionari. “Sunt şocat de evenimentele din ultimele zile. În principal, sunt uimit de faptul că deficienţe de această amploare au fost posibile în Grupul Volkswagen. În calitatea de director general, accept responsabilitatea pentru neregulile depistate la motoarele diesel şi am cerut Consiliului de supraveghere să accepte încheierea mandatului meu la conducerea Grupului Volkswagen. Fac acest gest în interesul companiei, deşi nu am fost conştient de nicio neregulă de care să fiu eu responsabil”, a spus Winterkorn. Acţiunile VW au crescut cu 7,3% după demisia lui Winterkorn, dar de la începutul scandalului, compania a pierdut circa o treime din valoarea de piaţă, adică 20 miliarde lire sterline. Totodată, Ulrich Hackenberg, şeful Departamentului de cercetare al Audi, şi inginerul şef al Porsche, Wolfgang Hatz, vor fi concediaţi la şedinţa Board-ului de supervizare a VW, ce va avea loc vineri.

BMW, trasă în jos

BMW este a doua companie auto lovită de scandalul standardelor de emisii, care a distrus Volkswagen săptămâna aceasta și a dus la demisia CEO-ului companiei, scrie portalul de ştiri Business Insider. Acţiunile BMW au scăzut joi cu până la 9% după ce o revistă germană a relatat că SUV-ul diesel X3 xDrive 20d a emis noxe de 11 ori mai mari decât normele europene, în timpul unui test pe şosea, amplificând îngrijorarea că investigaţia împotriva Volkswagen s-ar putea extinde la alţi producători. Reacţia grupului de la Munchen a venit imediat: „Grupul BMW nu a manipulat testele de emisii. Respectăm măsurile legale din fiecare țară și ne supunem tuturor cerințele locale de testare. La vehiculele noastre nu este nicio diferență între tratarea emisiilor de gaze în timpul testeleor efectuate pe role (n.n. modalitate de testare în centre specializate) sau pe șosea. Două studii realizate de ICCT au confirmat că BMW X5 si 13 alte vehicule BMW testate corespund cerințelor legale privind emisiile de NOx. Nu avem cunoștință de testul menționat de AutoBild cu privire la emisiile unui BMW X3 testat pe șosea. Nu ne-au fost furnizate date specifice despre test și, prin urmare, nu putem explica rezultatele menționate.Vom contacta ICCT și le vom cere clarificări în legătură cu testul făcut”, se arată în comunicatul BMW.

De asemenea, acţiunile companiilor producătoare de automobile tranzacţionate la bursa japoneză s-au prăbuşit. Mazda a pierdut 7%. Mitsubishi Motors este mai jos cu 4,5 procente. Honda şi Suzuki au scăzut cu 3%, Isuzu – 4%. Toyota si Nissan sunt ambele mai jos cu aproximativ 1,4%. Companiile producătoare de automobile au o pondere important pe Nikkei, iar indicele general se scufundă după vacanţa de ieri, Business Insider. La finalul şedinţei de joi, Nikkei-225 a pierdut 2,76%.

AFP scrie într-o analiză că adversarii maşinilor diesel au prins forţe noi datorită apariţiei scandalului Volkswagen. Ar putea fi un moment de referinţă pentru industria auto şi foarte puţini constructori auto vor mai vedea necesitatea lansării de diesel-uri noi. În UE sunt 250 de milioane de autoturisme cu vechime medie de 10 ani, iar 41% dintre ele sunt diesel.

Autor: Cosmin Pam Matei

Sursa: Cotidianul

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu