General

Dan Diaconu: „Ambasada SUA de la Kabul a început să distrugă documentele”

În 1989 aplaudam entuziasmat retragerea trupelor rusești din Afganistan. După zece ani de ocupație regimul bolșevic pleca cu coada între picioare, dând vizibile semne de fragilizare internă. M-am bucurat sincer însă nici nu mă gândeam că acel colos care era URSS ar fi putut vreodată să cadă. Iată că trei ani mai târziu totul avea să se destrame. Brusc, din inamicul public nr. 1, URSS devenea problema publică nr. 1 deoarece nimeni nu-și imagina ce-ar putea ieși din debandada căderii. De la a doua mare putere a lumii, peste noapte, URSS devenise țara în care un militar a vândut tancul pentru o sticlă de vodcă. Erau probleme adânci  pe care nimeni, cu doar câțiva ani înainte nu le-ar fi bănuit.

Cine învinsese oare Uniunea Sovietică? Au fost, desigur, mai mulți factori însă nu trebuie să ignorăm forța colosală a trupelor mujahedine de gherilă care au făcut imposibilă ocupația sovietică. Timp de zece ani sovieticii au încercat să-și exporte regimul acolo, sperând că astfel vor avea calea deschisă către un acces facil la mările calde. Nu le-a ieșit și astfel speranța ieșirii din „strângerea Anacondei” s-a terminat cu prăbușirea totală a regimului de-acolo. Mai trebuie menționat că trupele mujahedine au fost generos subvenționate de SUA, Pakistan și Arabia Saudită.

Să luăm acum situația din teren. La fel ca în 1989, aplaud retragerea trupelor, de data aceasta americane, din Afganistan. Din nou, o mână de luptători bravi a reușit să facă față unei armate colosale, dotate cu cele mai avansate tehnologii.  O mână de bărboși, cunoscându-și doar pământul natal, au reușit să se opună timp de douăzeci de ani celei mai mari forțe a planetei. În Afganistan a participat o întreagă coaliție, nu doar SUA. Mai mult, dacă în confruntarea cu URSS mujahedinii fuseseră finanțați de mai multe țări, printre care și SUA, de data aceasta talibanii au luptat nesprijiniți de nimeni. Și au făcut-o douăzeci de ani, având doar un țel, acela de a-și elibera țara de sub ocupație.

Retragerea SUA din Afganistan a fost una precipitată întrucât pur și simplu nu mai făceau față. Vi se pare că nu-i așa? Vă înșelați! Lăsați șabloanele de-o parte și încercați să înțelegeți cum arată lucrurile în teren. Pur și simplu coaliția condusă de americani a pierdut rușinos în fața unor desculți care, în plus, își procurau singuri armele și munițiile, făcând față tuturor sancțiunilor internaționale. E cu atât mai impresionantă victoria.

Și, ca dovadă în ceea ce privește debandada armatei americane, stau miile de echipamente valoroase abandonate acolo în disperarea retragerii. Echipamente care acum sunt folosite de talibani în asaltul pe care-l dau asupra țării.

În acești douăzeci de ani de ocupație, armata americană a instruit armata afgană. Au fost făcute antrenamente comune și, de nenumărate ori, s-au dat asigurări că armata afgană este suficient pregătită pentru a face față confruntării cu talibanii. Rețineți: douăzeci de ani de pregătire și echipare. Ce s-a ales de tot acest efort? La puțin peste o lună de la părăsirea Afganistanului, talibanii au cucerit cele mai mari orașe ale țării, Kabulul fiind ultima redută.

Ca să înțelegeți dezastrul, vă voi spune că Ambasada SUA de la Kabul a început să distrugă documentele, semn că evacuarea sa se va produce cât se poate de repede. La fel se întâmplă și cu celelalte state care aveau reprezentare diplomatică acolo. Fără doar și poate, mai devreme de 1 septembrie talibanii vor avea controlul total asupra țării.

Nu-mi vine totuși să nu fac o comparație: după retragerea URSS, mujahedinii, deveniți mai apoi în talibani, au reușit cucerirea a 90% din Afganistan în zece ani! Acum, după mai bine de douăzeci de ani de ocupație americană, talibanii intră ca-n brânză și în două luni reușesc să pună mâna pe controlul țării.

Aveți idee câte fonduri s-au cheltuit pentru antrenarea și dotarea armatei afgane? Iată acum aveți o dovadă a corupției endemice care domină armata americană. Evident, ca să fie treaba treabă s-a dat vina pe corupția afganilor care cică ar lua banii de a americani și n-ar avea determinare în luptă. Mă întreb totuși, oare prin ce buzunare or fi ajuns banii ăia? Mă rog, în momentul de față nici nu mai contează, realitatea din teren arătând totul.

Dacă mai țineți minte, la trei ani după ce s-a retras din Afganistan, URSS s-a destrămat. Aveți acum curajul să dați același pronostic similar în ceea ce privește SUA? Eu zic să vă gândiți bine întrucât, la cum arată lucrurile, SUA sunt în pragul unui colaps. Știu, sunt eu „pro-rus”! Dar așa, ca să rămână ca mărturie, rețineți ceea ce v-am spus acum, anume că în scurt timp SUA se va prăbuși asurzitor. Veți vedea că am avut dreptate!

Partea proastă e că, din toată această prăbușire, ideologia învingătoare va ieși comunismul. Sper din tot sufletul ca prognoza mea să fie falsă însă, la cum se mișcă lucrurile, calea pare bine bătătorită.

P.S. Să nu uit: Tik Tok mă îndeamnă să ies la parada gay. Ați înțeles șmecheria?

Autor: Dan Diaconu

Sursa: https://trenduri.blogspot.com/

Despre autor

editor

comentarii

Adauga un comentariu

  • …tocmai s-a intimplat… Kabul este cucerit… paiata de presedinte pusa de americani a renuntat la functie… end of game… asta dupa ce razboiul a costat peste o suta de miliarde de dolari… mii de vieti din rindul ”aparatorilor democratiei”, inclusiv dintre ”eroii” din Romania, ”onoratii” de statul romanesc… doua decenii… si pentru ce? ce au ”aparat” acolo? ce s-a realizat? cui a folosit, exceptind industria de razboi americana? ori tocmai din cauza asta? si da! Ambasada SUA a fost evacuata de urgenta cu elicoperele… inca un urias cu picioare de lut prabusit la pamint… ca in Black Hawk Down… si da! si eu cred, sint convins de acelasi lucru… Statele Unite se prabusesc… ”imperiul” construit, nascut de la cel de-ai 28-lea presedinte, Woodrow Wilson (anul asta exact o suta de ani de la incheierea mandatului sau), are peste o suta de ani… cam este timpul… ca asta este destinul imperiilor… se nasc, cresc, traiesc, mor… aidoma oamenilor… si sintem in era vitezei… de la Maglev la viteze giga de acces la retea, totul ”curge” extrem de repede… asa ca ”circul” ce va urma este de urmarit cu mare atentie… evident, noi, romanii, ca intotdeauna in istoria noastra, ne-am ”orientat” din nou foarte bine… sau, nu cumva, noi sintem ”cobea”? cind ne aliem cu careva, dupa aia ii cintam prohodul si ne aolim alaturi de ala… ca mie asa imi apare in istoria ultimilor 150 de ani… sa fie intr-un ceas bun! romanii mei… aveti economii? mai stiti sa faceti ceva concret cu minutele personale? sa construiti sau sa reparati ceva si sa nu dati fuga la supermarket sau click la shopping online? ca, nu este departe ziua in care va fi mare nevoie de asta… de ”skills”, de abilitati practice…he he he… distrati-va si fiti nepasatori… asta este viata adevarata… inca…

  • @Roman Incorect Politic
    Picioarele de lut sîntem noi, România. Nu am mai putut suporta greutatea colosului și… Ne-am frînt. De aia se alege praful de imperiu. Credeam că nu am să mai apuc clipa asta, da’ m-am înșelat.