General

Cornel Nistorescu: „Toată viața societății este o viață pentru micul ecran. În rest, rahat. Nu contează nimic.”

Există o boală a apariției la TV. Ea vine de la prostul care simte nevoia să se vadă mereu. Moare să fie admirat, privit, aplaudat și să joace rolul înțeleptului. Asta se întîmplă la noi. Toată viața societății este o viață pentru micul ecran. În rest, rahat. Nu contează nimic. Să te vadă populația, să arăți că ești important și deștept și să mai crești doi milimetri în ochii naivilor cetățeni. Trăim într-o lume de farsori, de prefăcuți și închipuiți. Președintele României s-a dus în Parcul național Regele Mihai I ca să serbeze Ziua Mondială a Bicicletei. Important era să fie cei cu camerele de luat vederi. Ce contează unde se afla. Omul nu se aliniază decît la valorile și la sărbătorile planetare.

La cele românești, mai rar sau sictir. El, care și-a aranjat o conferință de presă de pe bicicletă în apropierea Arcului de Triumf, nu putea rata o asemenea sărbătoare. După cum directorul de la Raiffeisen, hop și el la toate evenimentele care susțin puterea, s-a dus să se arate ce mare ciclist este. Și s-a împiedicat de ministrul mediului. Ce păcat că am ratat o busculadă între președinte, primarul general, președintele Raiffeisen și ministrul Mediului. Nu de alta, dar toți patru s-au dus pentru un jenant spectacol de aparență, de pledoarie neconvingătoare și absolutul acestei prefăcătorii ar fi fost să se bușească toți patru. Nu s-a făcut de rîs decît președintele, biciclist pe banii populației cum sunt românii pe banii austriecilor.

De ce mi s-a părut emblematică această înscenare cu iz ecologic? Pentru că a fost organizată în cel mai distrus și neîngrijit parc al Bucureștilor, locul în care legea monumentelor istorice este călcată în picioare, unde afacerile necurate înfloresc, unde curvăsăria dă în clocot în fiecare weekend, unde drogurile se vînd aproape la liber. Construcțiile sunt aberante, ilegale și degradarea mediului a atins cote de neimaginat. Ce-a făcut președintele? S-a dus să facă o mică pledoarie pentru bicicletă, nerealizînd că parcul este decăzut. Ce a făcut președintele? Un alt sictir la adresa durerilor populației. Să se vadă dînsul, ignorînd starea parcului, abuzurile pe care le găzduiește. Dornic de aplauze și vizibilitate, Klaus Iohannis s-a dus călare pe bicicletă, fără să realizeze că se poartă ca un triciclist de duzină.

”Este evident şi cred că toată lumea ştie între timp: mersul pe bicicletă este plăcut, este sănătos, te scuteşte de ambuteiajele din trafic. De ce nu mergem mai multă lume cu bicicleta în oraş, în aceste condiţii? Dacă încercaţi să mergeţi cu bicicleta, veţi afla imediat de ce totuşi puţini fac acest efort. Sunt prea multe intersecţii unde stai mai mult la semafor decât mergi cu bicicleta, sunt prea puţine piste pentru biciclişti şi de multe ori împarţi banda de mers cu automobilişti de obicei foarte nervoşi şi foarte deranjaţi de existenţa bicicliştilor”

Un discurs bun de ținut la emisiunile de înviorare și de educație fizică, dar nu într-un parc monument istoric, ajuns într-o fază avansată de degradare și devenit centrul afacerilor ilegale, al comerțului cu droguri și al curvăsărelii.

Mă gîndeam că primarul va folosi prilejul apariției președintelui să tragă un semnal de alarmă și să promită ordine și curățenie. Ciu-ciu! Ciuflici a trecut pe lîngă nenorocirile din Parcul național Regele Mihai I ca pe lîngă străzile desfundate din Ferentari și din Giulești! Ciufulici, speriat de bombe și de puterea cîrciumarilor și mafioților care controlează Herăstrăul, s-a făcut că plouă și a redus drama capitalei României la pistele pentru biciclete. Geniul nostru la tabla înmulțirii sare peste orice mare problemă a Bucureștilor. Casele se dărîmă, bucureștenii n-au apă caldă, traficul este nebun, iar el visează biciclete. Numai că nu le-a transmis automobiliștilor că în anul acesta vor crăpa!

”În anul acesta o să vedeţi cu câteva zeci de mii de maşini mai puţin pe prima bandă. O să aflaţi. (…) Aşteptaţi momentul anunţului”.

Triciclist de ocazie, Nicușor Dan se poartă ca o caricatură politică a metropolei:

„Mi-e frică să merg cu bicicleta în Bucureşti. Trebuie să mă intersectez cu maşinile”.

De Ziua Mondială a Bicicletei, președintele și primarul Ciufulici au dovedit că la nivel de abordare a realității care îi înconjoară nu depășesc statutul de tricicliști ai României.

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu