General

Adrian Onciu: SCUZE ACCEPTATE

Odată cu noua etapă a conflictului palestinano-israelian simplii cetățeni rămân la fel de divizați cum au fost în pandemie și, ulterior, după declanșarea războiului din Ucraina.
Părerile oscilează între pro-Israel și pro-Palestina, cu aripi radicale de ambele părți. Fiecare dintre cei doi combatanți vede partea plină a paharului, care exclude propria vinovăție.
Există, în mod evident, un major dezechilibru de forțe. Și o istorie de zeci de ani de crime, abuzuri și atacuri teroriste. Sentimentul de ură se transmite aproape genetic, din generație în generație, astfel încât mulți observatori se îndoiesc de faptul că va exista, vreodată, o soluționare pașnică a conflictului.
Dispariția Hamas nu va duce, așa cum speră Netanyahu și suporterii lui, la dispariția terorismului. Noi crime, noi atrocități asupra populației civile – comise în spiritul răzbunării și din dorința de a elimina, definitiv, pericolul de la granițele Israelului – vor contribui doar la adâncirea sentimentelor anti-israeliene nu doar în zona Orientului Mijlociu, ci în întreaga lume.
Sfidarea rezoluțiilor ONU cu privire la statul Palestina poate însemna orice, mai puțin respectarea ”ordinii internaționale bazate pe reguli”. Până și o bună parte dintre israelieni admit că dorința palestinienilor de a avea un stat liber și independent este cât se poate de legitimă.
Tragedii se produc în ambele tabere, de zeci de ani, și nu neaparat în egală măsură. Discuția din unele medii se rezumă, din nefericire, doar la etichetarea superficială a combatanților, în ”barbari”, respectiv ”civilizați”.
Barbarii acționează brutal, ucid și răpesc oameni nevinovați, terorizează o întreagă nație. În mod normal ar trebui să se comporte civilizat, să-și reprime furia aproape inumană atunci când sunt bombardați, înghesuiți cu milioanele într-un soi de închisoare în aer liber și lipsiți de orice posibilitate de a răspunde cu aceeași monedă.
Așadar, barbarii ar trebui suprimați până la unul, pentru că atunci când sunt furioși devin foarte violenți. Devin teroriști. Este soluția inteligentă a guvernului Netanyahu. Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte.
Tendița presei de tip propagandă rămâne aceeași: judecăm cele mai recente fapte reprobabile, fără a le pune într-un context, fără a căuta explicații. Justificarea ”Sunt niște barbari” ține loc de orice argument rațional.
Opinia publică a aflat că războiul din Ucraina a început, aproape din senin, pe 24 februarie 2022, după ce barbarii ruși au năvălit peste graniță. În mod similar, alți barbari au rupt gardurile israeliene pe 7 octombrie 2023, au ucis și au răpit oameni nevinovați. Dacă încercăm să vedem de ce s-au comportat astfel, ce i-a determinat să recurgă la această violență extremă, atunci nu facem decât să le ”găsim scuze”. Inacceptabil. Oribil.
Actele barbare nu au nicio scuză. Războiul se poartă doar cu avioane, tancuri și submarine, nu cu deltaplane improvizate. De aceea barbarii în șlapi trebuie pedepsiți exemplar de comunitatea internațională (cu excepția ONU și a câtorva state arabe sau conduse de comuniști/autocrați).
Peste un milion de palestinieni au fost somați să părăsească orașul Gaza spre sudul Fășiei, în maxim 24 de ore. Urmează, probabil, fie invazia terestră, fie un bombardament care să culce totul la pământ.
În acest ultim caz, evident, scuzele vor fi acceptate.

Autor: Adrian Onciu