Analize și opinii

Vasile Astărăstoae, fost președinte al Colegiului Medicilor: “Coronavirusul și tirania… științei”

Până acum câteva zile nu am acordat nicio atenție știrilor legate de epidemia cu coronavirus. Am fost ocupat, nu am urmărit știrile. Dar, nici în cele mai sumbre scenarii, nu puteam să-mi imaginez isteria colectivă și globală, care s-a declanșat. După mai multe zile, când am deschis televizorul, am crezut că fie a început al III-lea război mondial, fie a venit sfârșitul lumii.Spun isterie globală pentru că ea nu este numai în România. Ea se manifestă și în China, Italia, Austria etc. Nu mi-am imaginat că nu se vor analiza parametrii epidemiei. Dacă suntem cât de cât raționali, putem să observăm că mortalitatea (raportata la numărul de îmbolnăviri declarate, și nu la populația generală) este de aproximativ 2,4%, apropiată de cea prin gripă în 2018 și că coronavirusul are o patogenie scăzută. Cei care au decedat în Italia aveau comorbidități majore (neoplasm, BPOC, insuficență cardiacă stadiul III). Chiar dacă măsurile autorităților din Italia au trezit admirația unor oficiali români, în realitate, multe sunt absurde, între care carantina și arestarea celor care nu o respectă.

Această panică isterică se explică prin faptul că nu avem studii legate de coronavirus (oamenii se tem de necunoscut), de viteza de propagare a epidemiei și de faptul că nu există un vaccin (ca și cum vaccinarea ar fi panaceu universal). Se știe că, unul dintre efectele perverse ale idolatrizării vaccinării(și propaganda în acest sens) este că se creează un sentiment de siguranță și nu se mai iau alte măsuri protective împotriva bolii, măsuri care sunt deseori mai eficiente decât vaccinarea. În absența unui vaccin, în loc să luăm măsurile simple și verificate, apelăm la alt idol (ineficient), și anume: carantina.

Carantina: o perioadă de timp în care un vehicul, o persoană sau un material suspect de a transporta o boală contagioasă sunt reținute, sunt izolate forțat în scopul de a preveni intrarea acelei boli într-o anumită zonă; izolare forțată sau restricționarea liberei circulații cu scopul de a preveni răspândirea unei boli contagioase (Dictionary of the English Language, 4th Edition, 2000). Cuvântul carantină provine din limba franceză medievală – înseamnă 40 de zile. Prima consemnare (carantina de 40 de zile) se referea la izolarea vapoarelor și a persoanelor înainte de a intra în portul Dubrovnik (Ragusa) în 1377 pentru a impiedica răspândirea ciumei (moartea neagră). Carantina a fost practicată (fără succes) şi în scopul prevenirii răspândirii altor boli, cum ar fi: lepra, sifilisul (în Europa de Nord – în jurul anului 1490), a febrei galbene și a holerei asiatice în Spania (în 1831). În Veneția, în 1348, au fost desemnați trei „gardieni” ai sănătății publice cu scopul de supraveghea carantina și a împiedica răspândirea ciumei. Printre primele acte legislative referitoare la carantină se numără Quarantine Act promulgat în Anglia în 1710.

Arbitrarul, care domina în practicarea carantinei, a impus o serie de reglementări internaționale. Au avut loc o serie de conferințe (Paris – 1852, Constantinopol – 1866, Viena – 1874, Roma – 1885) la care au participat reprezentanți ai marilor puteri europene cu scopul de a uniformiza acțiunile destinate prevenirii răspândirii bolilor infecțioase.

Concluzia acceptată a fost abandonarea doctrinei carantinei ultra riguroase, impunerea unor standarde internaționale minime, cu posibilitatea ca fiecare țară să impună propriile rigori funcție de particularitățile situației. În a doua jumătate a secolului XX, s-a concluzionat că, într-o epidemie, carantina nu influențeaza decât într-o proporție mică desfășurarea acesteia. Provoacă, însă un conflict între respectarea drepturilor pacientului și politica statului, care limitează în primul rând autonomia (prin limitarea liberei circulații a persoanei, absența consimțământului, tratament impus și excluderea confidențialității). Sunt atinse principiile etice – principiul beneficiului, non-vătămării și justiției. De aceea carantina trebuie introdusă doar atunci când pericolul este major și iminent, este dovedită eficentă și doar asupra vehicolului care transmite agentul patogen. Până în prezent, studiile multicentrice și metaanalizele nu au validat carantina ca metodă eficentă profilactică. Cu toate acestea ea este utilizată fără masură. De ce? Specialiștii (chiar și cei care nu cred în ea) o recomandă (“nu face rău și ne protejează – nimeni nu o să ne acuze că nu am luat toate măsurile”), populația se simte protejată, iar autoritățile publice se justifică spunând “așa recomandă știința”. Aceste masuri înseamnă de fapt tirania științei. Știința care încearcă o tiranie prin intermediul statului. Știința care necontrolată devine o armă seculară, un crez care este impus prin amenzi și închisoare, care este proclamat ca adevăr nu în predici, ci în legi și statute și care este răspândit nu de pelerini, ci de polițiști. Problema științei oficiale este aceea că ea pe masura ce devine treptat tot mai oficială, este tot mai puțin științifică. Dacă există oamenii cărora le pasă de adevăr și încearcă să obiecteze, ei sunt îngrădiți, marginalizați, boicotați și împiedicați prin toate mijloacele să-și susțină punctul de vedere.

Apar totuși trei întrebări justificate.

 1. Va ajunge epidemia în România? Mai devreme sau mai târziu, da. În condițiile actuale de mobilitate a populației, este practic imposibil să oprești circulația virusului într-o arie geografică limitată. Rolul autorităților este de a depista precoce bolnavii și purtatorii pentru a se putea limita extinderea necontrolată a epidemiei.
 2. Există un pericol grav pentru sănătate? În acest moment nu, pentru majoritatea populației. Pericolul este real pentru persoanele vârstnice cu co-morbidități (cu alte afecțiuni – majoritatea cronice). Îngrijorarea moderată și justificată trebuie să fie legata de posibilitatea coronavirusului să sufere mutații, care să-i crească patogenitatea. De aceea autoritățile trebuie să supraveghe permanent această posibilitate.
 3. Ce masuri să luăm pentru a ne proteja? Putem să ne protejăm fără a intra în panică. Nu prin măsuri polițienesti, ci prin măsuri de bun simț: evitarea locurilor aglomerate, dezinfecție, spălat des pe mâini, utilizarea batistei și a maștilor etc.

În concluzie, isteria nu salvează omenirea de prostie și de epidemie.

P.S. 1 Observ că autoritățile medicale românești se comportă, până în prezent, cu profesionalism, calm și rațiune. Nu același lucru pot să-l spun despre jurnaliști și, mai ales, despre politiceni. Marcel Ciolacu prevede o adevărată apocalipsă. Traian Băsescu (nume de cod Petrov) propune ca tuturor avionelor, care vin din Italia, să li se interzică să aterizeze în România. Rămâne să propună și să construim garduri la graniță ca să nu pătrundă clandestin coronavirusul în Romania. Această atitudine îmi aduce în minte celebra schiță a lui Bacalbașa „Moș Teacă și epizotia”.

P.S.2 A calculat cineva impactul economic al carantinei? Cred că, în sfârșit, visul lui Orban (Ludovic cel Bun, nu Victor cel Rău) și al lui Cîțu va deveni realitate: va apărea, în sfârșit, criza economică pe care ei o clamează de 4 ani. Și vina este a PSD-ului, care are relații cu China, și a adus coronavirusul în țară via Italia.
Autor: Vasile Astarastoae

Sursa: Vasile Astarastoae Facebook

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

 • dl. Doctor. Pe de o parte scriet ca vaccinarea creeaza anumite stari de confort mental, ce te determina sa nu mai actionezi in niciun fel;ceea ce ar trebui totusi sa te tina treaz; pe de alta parte, scrieti ca masuri precum carantina … nu sunt efictiente. Pai, cam toate luate din timp si cu simt de raspundere ceeaza eficienta … Nu este asa ?

 • Daca mai functioneaza spiritul de solidaritate sociala!?! Interesanta abordarea! Pai, cugetam, reflectam cu ocazia carantinei de 14 zile. “Mananc si plang, mananc” ca-n “Moartea caprioarei” de N. Labis. Mananc din cosul cu provizii achizitionate cu masca pe figura din supermarket. Mananc natural, sanatos, cu conditia sa-mi amintesc ce inseamna “natural”, “sanatos”, “spirit”, “spiritualitate”, “solidaritate”, “social”, in continuare “uman”, “inuman”, normal, anormal, paranormal, etc. Spiritualitatea este starea naturala de a fi, constienti de faptul ca suntem mai mult decat un corp fizic in care indesam haleala de carantina. Suntem spirit, suflet, traire, armonie, echilibru, pace, muzica, poezia, una cu intregul “Caci nu este nimic ascuns, care nu va fi descoperit si nimic tainuit, care nu va iesi la lumina. Daca are cineva urechi de auzit, sa auda, ochi pt vazut, sa vada, minte pt priceput, sa priceapa” (Marcu 4: 22-23). Cu siguranta se ridica cineva sa-l acuze pe evanghelistul Marcu ca e conspirationist. In fiecare teorie salasluieste cate-un sambure de adevar. De unde stia el ca adevarul va iesi la lumina? Pur si simplu pentru ca adevarul e starea naturala de a fi in imensitatea si frumesetea Universului. Gandurile si emotiile nu cunosc limite de timp si spatiu, produc efecte fantastice si uneori ne pot schimba vietile covarsitor. Benefic sau malefic dupa caz, situatie, context, strategie. Calatoresc in timp, incontestabil, si influenteaza Centura Mentala a planetei, demonstrat stiintific faptul ca, gandul este electric, emotia, magnetica. Reteaua electromagnetica naturala. Exista si versiunea artificiala a retelei electromagnetice!?! Cum ne afecteaza, impacteaza si care ar fi formula responsabila cu asigurarea echilibrului din perspectiva spiritualizarii, constienti de faptul ca, in momentul in care stiinta si religia se armonizeaza in spiritualitate, toate contradictiile lumii se dezleaga, conflictele impaca. Vulnerabil este un organism dezechilibrat, devitalizat (fiinta, vietate, stat, natiune, planeta, galaxie, sisteme diverse). De unde luam lumina, vine energia? Din locul in care ne-am nascut, poporul din care ne tragem seva, invatatura, intelepciunea, natiunea, planeta, galaxia, Universul, Totul si Intregul. 14 zile de carantina planetara si am rezolvat problema. Vindecat, purificat, echilibrat, armonizat, mantuit, om nou, cer nou, pamant nou, un nou inceput frumos si luminos la toata suflarea! Nu mai revin la privatizarea sanatatii, invatamantului, raspunderea magistratilor, MCV, Comisia de la Venetia, Greco, directive X, acorduri Y, tratate z, virusi, OMG, OMS, anticipate, deseuri… a! avem statia de piroliza patentata prin grija omului Hornet, in termen de 14 zile – termen de gratie, procedam la descompunerea gunoaielor din areal. Pentru inceput bun! Ganditi si voi si fiecare si… nu de la gunoaie trebuie sa incepem!? Curatenia de primavara. Primavara din noi si din locul unde am vazut lumina zilei.

 • Jurnalistii spun: “Datoria noastra este sa va informam!”. Politicienii declara: “Datoria noastra este sa va reprezentam in virtutea votului legitim!”. N-am auzit pana in prezent de vreun jurnalist, politician infestat, incatusat, incarantinat, ideal nici sa auzim, luat cu minciocul ca-n exercitiul chinezesc (la noi cu DNA-ul) – se-ntoarce Buddha in mormant – “Sa nu crezi nimic din ceea ce ai citit sau ai auzit, chiar daca am spus-o eu, daca nu este in acord cu propria ta gandire si cu propriul tau bun simt.” La polul opus, mesajul umanist transmis de bebelusul vindecat in cateva zile fara tratament. Natural, prin caldura sufleteasca!!! Cercetatorii afirma ca la temperaturi de peste 22 de grade acest virus este inactiv, obs. cazurile de vindecare din Vietnam. Caldura naturala salveaza umanitatea. Sufleteasca. Iubirea, cea mai puternica forta din Univers. Nu atat sapunul. Este greu de crezul ca medicul din Lombardia aflat in vacanta in Tenerife infestat cu coronavirus sau medicul neurochirurg chinez decedat in context, nu foloseau sapunul, produse de igiena corporala, dezinfectante, circumstante folosite de companiile in domeniu suparate pe cresterea profitului in favoarea companiilor responsabile cu asigurarea produselor alimentare, medicamente, produse si materiale sanitare. Stirile, imaginile care furnieaza secvente cu rafturi goale facand trimitere la perioada anilor ’80 suporta comentarii in speta, amintind ca in acele vremuri cureaua s-a strans motivat de achitarea datoriilor externe. Datorii zero la momentul datei de 22 aprilie 1989. 22 Decembrie 1989 marcheaza revolutia eveniment. Ambitia unui conducator de a arata elitelor ca se poate? Sacrificiul unui popor care-a cladit, construit, asigurat comunitatea internationala cu produse, materii prime, lucrari stiintifice, resurse, arta, sport, muzica si poezie? Reactia elitelor financiar-bancare? Asteptam cu gura cascata vaccinul mesianic in valtoarea razboiului hibrid global (economic, politic, social, militar, tehnologic, genetic, psiho si parapsihologic). Ce efect ar avea un vaccin, dezinfectant in mijlocul muntilor de gunoaie, deseuri, a gropilor de gunoi generatoare de aciditate, climatul propice pentru dezvoltarea, intretinerea virusilor, bacteriilor, microorganismelor cu potential patogen? In “Lada de gunoi a Europei” se gasesc resurse, tehnologii cum ar fi statia de piroliza mentionata, neuroni, imaginatie, creativitate, speranta, credinta, capacitatea de a descompune, neutraliza, transforma raul in bine, mizeria in curatenie, ura in iubire de semeni, natura, creatorul a toate cate sunt vazute si nevazute, stiute si nestiute, dezbinarea in unitate, panica, isteria si psihoza in cumpatare, discernamant, ratiune, profesionalism, onoare. Marea Britanie, mai inainte de a da exit la UE s-a asigurat strategic ca scapa de deseuri, protejeaza granitele, aurul, geniile, forta de munca preluata din statele mici transformate in teatre de operatiuni de la caz la caz, tara la tara. In calitatea noastra de “lada de gunoi”- inamicul zero, confirmata cu dovezi incontestabile avem datoria sa ne luptam cu deseurile aflate pe teritoriul Romaniei. Relativ, nerelativ, revelant, irelevant, avem obligatia morala sa facem curatenie in adevaratul sens al cuvantului. Despre relativitate, Einstein ne spune: “Puneti o mana pe o plita incinsa pentru un minut si vi se va parea ca a trecut o ora. Stati langa o fata draguta timp de o ora si veti avea impresia ca a trecut un singur minut. Aceasta este relativitatea.” Or, o sa declare cineva ca si Einstein e conspirationist…
  Virus, bebelus, mincioc, dezinfectant, vaccin, lada de gunoi, fata draguta, om bun, miracol…

  “Daca vrem ca speciile noastre sa supravietuiasca, daca vrem sa descoperim sensul vietii, daca vrem sa salvam lumea si fiecare fiinta este constienta ce traieste, atunci iubirea este unicul raspuns”, Einstein.

  Iubirea-bomba, iubirea-vaccin, iubirea-dezinfectant, iubirea-mangaiere, iubirea-speranta. Caldura sufleteasca, leacul secolului! Sa fi fost oare umanitatea modificata intr-atat genetic, tehnologic, incat sa nu mai fie capabila sa emane caldura sufleasca? Sa bantuim ca niste stafii cu masca pe figura, in combinezoane, catuse, carantine, spaime, atrocitati, discursuri reci, statistici alarmante, declaratii fara Creatorul Bun si Iubitor in ecuatii, formule, algoritmi? Ce parere aveti? Binecuvantare! Multumesc,

 • Vaccinarea este benefica daca vaccinul este produs in tara noastra la Institutul Cantacuzino, din energiile locului in care am vazut lumina zilei, paternul bioenergetic – legile supreme, conditii, factori, parametri. In conditiile in care incalcam legile supreme, printre care legea locului in care ne-am nascut, abatem de la cale, adevar, ne abatem si de la viata. Pai, cum asa? Pentru ca se deformeaza structura energetica, apar brese in sistemul defensiv favorabile virusilor de orice fel. Daca distrugem armonia dintre noi si univers vom avea parte de boli, nefericire, necazuri si suferinte. Fiecare tara are datoria morala sa-si produca propriul vaccin fctie de particularitatile, structura energetica caracteristica, energiile LOCULUI! Norma universal valabila, pentru numele Lui Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, lumina din lumina, mai, oameni buni! Dumnezeu Supremul lucreaza prin ingeri, oameni, civilizatii avansate din punct de vedere spiritual si tehnologic, vindeca in timp ce medicul panseaza rana. Nu avem cunostinta despre secventele ADN utilizate (specii de animale, zburatoare, taratoare, secvente mutante) ingredientele folosite in productia globala de vaccinuri intocmai cum nu avem cunostinta despre compozitia unor substante folosite la dezinfectie, dezinsectie, deratizare. Nu observati ca ne intoxicam si luam foc la propriu, in sali de operatii, cluburi, capitala, suferim mutatii genetice in direct, zoombizam mai rau decat dobitoacele, agresam, ucidem, mintim de ingheata apele, degradam, regresam, psihoinvoluam pe zi ce trece?