Analize și opinii

Varujan Vosganian: „Am un tot mai lămurit sentiment că ceva nu e în regulă cu acest război din Ucraina”

Am un tot mai lămurit sentiment că ceva nu e în regulă cu acest război din Ucraina, că e un fel de jăratic în care unele puteri ale lumii suflă din când în când, ca nu cumva să se stingă.
Cum explicați, de pildă, următoarea situație care, într-un conflict înverșunat și pe față, ar fi neverosimilă?
In luna august, Regep Erdogan s-a întâlnit la Soci cu Vladimir Putin. Ei au discutat despre întărirea colaborării dintre Turcia și Rusia în domeniul energetic.
Același Erdogan, în aceeași lună august, se întâlnește cu Volodimir Zelensky, pentru a discuta despre întărirea colaborării în domeniul militar. Și pentru a nu fi niciun dubiu în această privință, Erdogan e însoțit la Lvov de directorul firmei producătoare de drone de război, Bayraktar, și de un mare număr de miniștri.
Pe ruși nu-i deranjează că turcii sunt prieteni cu ucrainenii și le vând arme să-i căsăpească pe ruși, dimpotrivă. Pe ucraineni nu-i deranjează că turcii nu se alătură sancțiunilor, ba mai mult, fac gazoducte împreună cu rușii, dimpotrivă. Totul, ca între prieteni.
Ce fructuoasă colaborare și cu unii și cu alții și ce înfloritor comerț în vreme de război, nu-i așa, în timp ce oameni mai tineri chiar decât secolul mor nevinovați, și de o parte, și de alta…

Autor: Varujan Vosganian