Analize și opinii

Valer Simion Cosma: „Felicitări domnule Bolojan! Eu zic să nu vă opriți până nu reduceți filarmonica la un quintet.”

“personal supradimensionat” (cu, de pildă, mai mulţi “suflători” decât justifică activitatea artistică) – are mare dreptate domnul Ilie Bolojan. La filarmonici, nu doar la Filarmonica Oradea , sunt mult mai mulți instrumentiști decât justifică activitatea artistică. E musai să se cânte cu 10-15-30 violoniști la simfonii? De ce nu merge cu 4-5, hai 10, la alea mai zgomotoase și mai complexe, gen Mahler sau Bruckner?
Cei care au mai umblat pe la filarmonici și concerte de genul, știu că la unele concerte e câte un personaj care stă cu 2 fedeauă (cinele) în mâini, pe care abia dacă le ciocnește de 2-3 ori pe parcursul unei reprezentații. Păi nu poate face altcineva treaba aia? Trebuie musai un om? Nu poate un violonist din atâția să lase 2-3 minute vioara și să lovească deolaltă cele 2 cinele? Sau, cel care se ocupă cu asta, nu poate bate și doba, când e cazul (foarte rar, după cum ați putut observa).
Dacă nu mă credeți, vedeți pe youtube câți instrumentiști stau mai mult degeaba în timpul concertelor. Nu mai zic de trianglu și alte instrumente la care cântă foarte puțin așa-ziși instrumentiști, încasând lunar salariu la fel de mare ca cei care cântă de li se rup strunele.
E mare nevoie de eficientizare și reorganizare în sectorul artistic. Și e foarte bine că domnul Bolojan și-a asumat rolul de deschizător de drumuri și ne arată, cu un curaj nebunesc, calea. Pe scurt, cât cânți, atâta primești. Deci, trebuie evaluări stricte, nu belferit pe bani publici. Și acolo unde se poate, trebuie comasate prestațiile instrumentiștilor. Dacă se vrea, se poate, iar asta nu înseamnă că se intervine în creația artistică sau ceva de genul. E vorba doar de respect pentru cheltuirea banului public și de eficientizare. La fel ar trebui făcut și în teatre. Nu poți plăti cu același salariu sau onorariu pe unul de joacă toată piesa și pe unul de abia-l vezi trei minute și poate nici nu zice sau face mare lucru. Reorganizare și creștere a eficienței. Rolurile mici trebuie comasate. Mai puține lumini unde se poate, etc. Există variante, numa voință ne trebuie.
Felicitări domnule Bolojan! Eu zic să nu vă opriți până nu reduceți filarmonica la un quintet. De bătut în gong sau trianglu, poate bate și agentul de pază de la firma privată. Dacă i se arată cum și i se zice când. Nu e mare lucru.

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu