Analize și opinii

Sorin Roşca Stănescu: „Bucătarul” lui Vladimir Putin

Refuzând, cel puțin pentru moment, să declare Federația Rusă stat terorist, Washingtonul se pregătește în schimb să catalogheze Grupul Wagner, condus de Evgheni Prigojin, supranumit „bucătarul lui Putin”, ca organizație teroristă. Cu toate consecințele care decurg de aici. Cine este acest Evgheni Prigojin?

De curând, pentru prima dată după ce mult timp a stat într-un con de umbră, el și-a asumat paternitatea faimosului Grup Wagner, o armată paralelă de mercenari, plătiți și comandați de acest personaj, legiune care a comis crime de război numeroase în Africa și în Ucraina. De altfel, în mod fățiș, „bucătarul lui Putin” dispune de sedii ale acestei armate private în Sankt Petersburg și chiar de un centru tehnologic. În ce scop utilizează el acest „centru tehnologic”, ne lămurește printr-o declarație, de asemenea recentă. Care sună ad literam în felul următor: „Am intervenit, intervenim și vom inteveni în alegerile din Statele Unite… cu grijă, precizie, chirurgical, în felul nostru”. Și, într-adevăr, există probe că atât în 2016, cât și în 2018, hackerii și nu numai ei aparținând acestei armate private au acționat în campaniile electorale prezidențiale și pentru desemnarea membrilor celor două Camere ale Parlamentului american. Cu grad de colonel, este declarat erou al Rusiei și erou al așa-ziselor Republici Populare Donețk și Lugansk. Averea estimată este de 20 de miliarde de ruble, bani încasați prin contracte cu armata, în domeniul alimentar, cu adminstrația prezidențială și cu cele mai importante centre ale nomenclaturiii. Ale potentaților care gravitează în jurul Kremlinului. Este considerat un prieten apropiat al lui Vladimir Putin și practic singura persoană care și-a permis să critice constant modul în care este gestionat războiul din Ucraina.

Statele Unite au lăsat în ofsaid Uniunea Europeană, pe care au încurajat-o să adopte, printr-o rezoluție, un document de condamnare a regimului Putin și de clasificare a Federației Ruse drept stat terorist. Dintr-un motiv pe care eu unul pretind că-l înțeleg, Washingtonul s-a abținut și se abține în continuare să includă Federația Rusă pe lista statelor teroriste. Cu statele teroriste nu se tratează. Nu se negociază. Iar Washingtonul se pregătește totuși să intensifice, în vederea încheierii păcii, negocierile cu Federația Rusă, care pentru moment se poartă la nivelul șefilor celor două servicii secrete. Pe de altă parte, declararea unui stat drept terorist echivalează cu o declarație neoficială de război. În acest caz, ar fi vorba despre un război nuclear. În schimb, iată, administrația prezidențială de la Washington se pregătește să pună pe lista neagră organizația lui Prigojin.

Cum funcționează această armată paralelă? De ce este ea tolerată de un regim de mână forte, cum este cel instaurat și condus de Vladimir Putin? La a doua întrebare răspunsul este relativ simplu de dat. În acest război în mod deosebit și cu atât mai mult cu cât el este taxat de Kremlin drept „operațiune militară specială”, regimul de la Moscova are nevoie să acționeze pe două căi. Aparent a angajat în război armata regulată, făcând eforturi ca, cel puțin la vedere, ea să acționeze respectând cât de cât normele internaționale. O a doua armată însă, extrem de dură, extrem de violentă, bine antrenată și bine echipată, sub pretextul că este o armată privată, nu este ținută să respecte regulile războiului. Primește verde și chiar este îndemnată să săvârșească atrocități pentru a teroriza, descuraja și demobiliza populația Ucrainei. Această armată privată crește exponențial. Recrutările de mercenari au loc în ritm alert și se desfășoară pe întreg teritoriul Federației Ruse. Pe față. Zilele trecute, o senzațională declarație-avertisment lansată de „bucătarul lui Putin” a șocat o planetă întreagă. Acesta i-a avertizat pe oligarhii ruși, care conduc de la distanță societățile comerciale, care de fapt sunt ale statului rus, să nu mai refuze sub nicio formă cererile de concediu suplimentar formulate de angajații lor care doresc să se instruiască în vederea înrolării în legiunea Wagner. Și a încheiat această declarație avertizându-i că, în caz contrar, va face publică lista acestora. Ar urma să fie deci o listă neagră, soldându-se cu pedepsirea celor considerați vinovați.

Iar Putin tace, se face că nu vede și că nu aude. De ce? Pentru că îi covine de minune această situație. Și pentru că are certitudinea că deține controlul absolut asupra lui Evgheni Prigojin. Dar oare deține cu adevărat acest control? Când întemeiezi un stat în stat, îți plasezi practic o dinamită la temelia puterii. S-a văzut la București. S-a văzut la Washington. S-a văzut oriunde altundeva a existat și a funcționat un stat subteran.

Autor: Sorin Roşca Stănescu

Sursa: corectnews.com