Analize și opinii

Sorin Faur: “Pfoaaa!!!”

„Funcționarii statului au LIBER LA FURAT pînă în 50 de mii de euro.” Aceasta e noua minciună, pe cît de mare, pe atît de grețoasă, pe care o ventilează cu succes aceleași, mereu aceleași, personaje și instituții politice și mediatice care populează sinistru societatea românească.
Pe scurt: cu o mare întîrziere, Senatul a adoptat o modificare (obligatorie) la Codul Penal prin care abuzului în serviciu i s-a stabilit un prag valoric de prejudiciu – 250.000 de lei – de la care acesta devine infracțiune.
Pfoaaa!!!
Corul tremuricilor eticii și echității anticorupție a (re)intrat automat în dispozitiv și a trecut la activitatea de intonare a refrenelelor mucegăite ale Revoluției Muii:“Dragniiiaaa, Ordonanța 13, Noaptea ca hoții, Liber la Furat etc.”
Din această pricină corală, toți – dar absolut toți! – marii bărbați politici românești s-au pitit după cireșii zgribuliți ai acestei primăveri răcite de încălzirea globală. Cine n-a găsit cireș pentru pitire s-a ascuns pe unde a găsit, iar, din alergare spre refugiu, cei mai mari dintre marii bărbați politici românești au promis că la Camera Deputaților vor scădea pragul de la 250.000 la 9000 de lei. Ceea ce, după cum se poate observa într-o imagine subalăturată, nu e de natură să-l liniștească pe de-a pururi mîhnitul apostol politico-civic Chirilă Tudor. Și se pare că nici pe Drulă, liderul progresismului din județul nostru european.
Care este minciuna, porcească, în acest film cu mulți, cu foarte mulți proști? Ea stă ascunsă, cu bună știință, într-un element cît se poate de important, dar despre care tremuricii corali nu scot o vorbă. Legea prevede că, dacă prejudiciul produs de cutare abuzator în serviciu este mai mic cu 1 leu sub oricare prag (250.000 sau 9000), atunci amenda impusă de lege poate ajunge și la 200.000 de lei. Plus, desigur, recuperarea integrală a prejudiciului. Dacă ai comis-o sub 250000 de lei, dai înapoi suma prejudiciului + 200.000. Mai mult, recidiva este, bineînțeles, agravantă și faci direct pușcărie – de la 2 la 7 ani.
Așadar, NU!!! Nu e legal să furi 249.999 de lei. Nici 8999. Iar abuzul în serviciu nu este furt. Însă pentru pătrunderea acestui misteriu de drept este nevoie de un exercițiu intelectual de care personaje cum sînt cele din imaginile subafișate nu sînt capabile. Nici ele, nici zecile de mii de folouărși care dau laicuri entuziaste acestor minciuni sulfuros-populiste trase de liderii lor politici și de opinie.
Prin populismul primitiv pe care îl practică, aceste personaje și instituții mențin la cote periculoase un obscurantism autoregenerativ de mare angajament social. Problemuța e că, prostit cu atîta impetuozitate și ticăloșie idioată, mai devreme sau mai tîrziu poporul va reacționa violent contra celor în care și-a pus speranțele, iar ei își bat joc de el cu metodă. Cînd? Frumusețea e că nu știi niciodată cu exactitate cînd. Dar, sigur, se întîmplă.

Autor: Sorin Faur