Analize și opinii

Răzvan Bibire: Începutul sfârșitului

Oamenii cu puțină imaginație, care-și pun steagul Ucrainei la profil, consideră că treburile sunt simple: Rusia a atacat fără motiv Ucraina, doar pentru că Putin, pe patul de moarte, vrea să refacă URSS-ul. Lumea liberă s-a mobilizat exemplar și pedepsește Rusia de-i sar fulgii și ajută dezinteresat Ucraina democratică să-și recupereze teritoriul, spre disperarea Moscovei care mai are puțin și e asaltată de victorioasa armie a celui mai mare lider politic al tuturor timpurilor, Zelensky.

Dacă ne dăm câțiva pași înapoi ca să privim lucrurile mai bine, o să vedem că toată această imagine este una falsă, construită foarte bine de propagandă. Paradoxal, propaganda este singurul capitol la care a excelat Kievul. Nu o să mai pun pe tapet motivul pentru care a pornit Rusia războiul, cei opt ani de război civil din estul Ucrainei, asasinarea programată a etnicilor ruși, comandourile batalioanelor naziste și așa mai departe. Aceste lucruri sunt deja istorie.

Realitatea momentului este că Occidentul a dat, la Vilnius, startul prăbușirii Ucrainei. “Lumea liberă” a spus “pas”: Ucraina nu numai că nu intră în NATO, dar dacă e să se pună vreodată problema intrării, va fi primită doar dacă își recuperează teritoriile. Ceea ce nu va putea face niciodată, cel puțin, nu în configuratia actuală. După o lună și jumătate, ofensiva ucraineană bate pasul pe loc în “zona gri”, fără să fi atins măcar primele linii de apărare rusești. America nu vrea să dea F16, UK a transmis că tancurile sale Challenger să fie ținute în spatele frontului iar, în loc de proiectile explozive pentru artilerie, Kievul primește muniție cu dispersie, adică exact ceea ce acuza, anul trecut, Rusia că folosește pentru a comite crime de război. Dar lumea uită repede, acum că Ucraina primește astfel de arme, s-a pus batista pe tambal; dacă armele interzise sunt folosite de “cei buni”, e ok.

Așadar, sunt semne că Occidentul se pregătește să facă exitul din războiul ucrainean. Un război care, în ciuda declarațiilor, are un singur câștigător: SUA. America a reușit să deconecteze economia UE de cea a Rusiei. Din punct de vedere economic, UE regresează și se dezindustrializează, ajungând dependentă energetic – și, în viitor, alimentar și industrial – de SUA. America a reușit să distrugă stocurile de arme ale Europei; țările europene vor trebui să comande armament nou industriei de profil din SUA. De ce din SUA? Oficial, din motiv de standardizare a armamentului; adevărul este că Europa nu mai poate construi nimic: gazul e tot mai scump. Din punct de vedere politic, toată Uniunea Europeană este acum controlată de la Washington.

Noi, care, mai mult ca sigur, ne vom învecina cu Rusia, continuăm să bagăm bățul prin gard, pentru că ni se pare că ar fi o opțiune bună. România nu mai există de mulți ani ca stat independent; rămâne de văzut cât va mai rezista ca stat. Forțele centrifuge și-au mărit turația și vin vremuri care nu prevestesc nimic bun. Indiferent ce v-ar spune politicienii dvs. preferați.

Autor: Răzvan Bibire

Sursa: www.desteptarea.ro