Analize și opinii

Plini până la refuz de Respect!

Mi-a scăpat nașterea platformei Respect. Peste o sută de ONG-uri și oameni s-au unit să blocheze inițiativa cetățenească a Coaliției pentru Familie, urmărind să oprească organizarea referendumului de modificare a Constituției. Rar ceva mai străin de logica elementară a democrației.


În loc să-și propună să cîștige dezbaterea, deci referendumul cu argumente imbatabile și capacitate de persuasiune pe potriva înaltei expertize si rarefiatei altitudini intelectuale care o caracterizează, Respect susține în Manifest că “Prima provocare şi cea mai importantă este de a ne uni și de a da glas revoltei noastre pentru a convinge Parlamentul, Președinția și instituțiile țării să oprească acest referendum care reprezintă o nouă mineriadă la adresa democrației românești. Politicieni, opriți distrugerea democrației românești și arătați-ne respect: Constituția este pentru toți!”

Să recapitulăm: o inițiativă perfect legală, promovată cu respectarea tuturor rigorilor legislative în vigoare, după cum a constatat inclusiv Curtea Constituțională, trebuie interzisă pentru că opozanții demersului sînt siguri că vor pierde. Propun extinderea acestei tactici asupra întregului proces deliberativ/legislativ: se interzic automat absolut toate actele normative pe care puterea, oricare ar fi ea, de la toate nivelurile, are șanse să le treacă prin vot; în schimb, se aprobă automat absolut toate inițiativele opoziției, chiar dacă ele se concretizează în izbituri repetate cu capul în zidurile instituțiilor care conțin fenomenul sau prin lovituri mîrîite tip Boureanu în diverse organe ale reprezentanților/reprezentantelor puterii.

O platformă de ONG-uri unite să interzică electoratului dreptul fundamental, legal, constituțional, de a decide prin referendum asupra conținutului propriei Constituții este cu adevărat “o nouă mineriadă la adresa democrației românești.” Las că enunțul gîfîie gramatical!.. Dar asta e însăși definiția mineriadei: mineriada e atunci cînd minerii s-au coalizat civic pentru interzicerea unei manifestații cu mult mai ilegale decît inițiativa CpF. Iar cînd faci asta în numele respectării drepturilor omului, ești plin pînă la refuz de Respect.

Autor: Sorin Faur

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu