Analize și opinii

DAȚI-O AFARĂ PE KOVESI!

Sefa DNA refuza sa raspunda in fata poporului. Intr-un raspuns sfidator, pe antet DNA, Kovesi a transmis Parlamentului, in numele institutiei, ca nu va veni la audieri pentru ca exista o Hotarare CSM, potrivit careia “procurorii nu pot fi obligati sa se prezinte in fata comisiilor parlamentare”. CSM nu are dreptul sa legifereze. Cum isi permite sefa DNA, pe banii nostri, sa refuze sa explice vizita acasa la Oprea?



Mama catuselor, care se pretinde zeita dreptatii in Romania, isi da arama pe fata si demonstreaza ca nu o intereseaza sa clarifice pentru opinia publica ce cauta in seara alegerilor din 2009 in casa generalului Gabriel Oprea, important lider politic al ultimilor ani, alaturi de sefi ai serviciilor de informatii, in conditiile in care legea interzice magistratilor sa colaboreze cu politicieni sau ofiteri de informatii.

Kovesi nu stie in ce timpuri traieste

Intr-un raspuns sfidator trimis Parlamentului joi, 8 iunie 2017, in numele DNA, pe o hartie cu antet DNA, semnata de procuror sef Directie (care arata ca se foloseste, din nou, de institutia pe care o conduce pentru a raspunde in nume propriu unei adrese), Laura Kovesi ii transmite presedintelelui Comisiei de ancheta senatorul Mihai Fifor ca nu poate fi obligata sa se prezinte la Comisia parlamentara de ancheta si ca refuza sa se prezinte, atentie, in data de 14 iunie 2016 pentru a fi audiata de Parlament. Trebuie sa ii reamintim in acest context sefei DNA ca suntem in 2017 si ca in 2016 Comisia nu era alcatuita, caci Dan Andronic nu incepuse inca serialul “Noi suntem statul”, unde au fost facute dezvaluirile care au condus la infiintarea acestei comisii parlamentare.

Refuzul de a se prezenta este motivat de Laura Kovesi printr-o Hotarare a CSM din 2007 in care s-ar fi retinut ca “procurorii nu pot fi citati si obligati sa se prezinte in calitate de martori in fata Comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constitutionale, fac parte din autoritatea judecatoreasca”.

O astfel de Hotarare reprezinta insa o simpla opinie legala a unei institutii, cum este CSM, care nu are dreptul sa legifereze si nici sa transeze probleme juridice privind alte autoritati ale Statului.

In schimb insa, Parlamentul Romaniei, in fata caruia Kovesi a fost chemata pentru a fi audiata, este definit pe lege ca fiind “unica putere legiuitoare”, fiind evident pentru orice om de bun simt ca daca te cheama Parlamentul la audieri si esti angajat al statului (functionar public) ai obligatia sa te prezinti. Macar din respect fata de puterea legislativa si fata de cetatenii care iti platesc salariul si au dreptul sa afle adevarul despre cat de cinstit este sau nu procurorul pus sa conduca Directia Nationala Anticoruptie.

Pe langa aceasta, Kovesi invoca si doua Hotarari ale CCR, din 1994 si 2006, in care se retine ca persoanele citate la Parlament, in baza dispozitiilor Regulamentelor Senatului si Camerei Deputatilor, nu sunt obligate sa se prezinte la audieri, intrucat aceste dispozitii ar fi neconstitutionale. Omita insa Kovesi sa specifice ca nu este orice “persoana”, ci este functionar public, la fel cum trece cu vederea faptul ca citarea sa este facuta in baza dispozitiilor cuprinse in Hotararea de constituire a Comisiei de ancheta parlamentara a alegerilor prezidentiale din 2009.

Refuzul lui Kovesi de a se prezenta in fata comisiei parlamentare reprezinta in opinia noastra dovada suprema ca aceasta nu are indreptatirea morala sa conduca Parchetul Anticoruptie, intrucat un om in asemenea functie este obligat sa clarifice deindata orice suspiciune publica ar blama asupra sa.

Sa ne amintim ca Laura kovesi, nu mai departe de doi ani, mai precis cand in presa au aparut pozele de la Paris ale fostei sefe DIICOT Alina Bica, alaturi de fostul ministru al Turismului Elena Udrea, a facut mare caz in public sustinand ca un magistrat nu are ce cauta in compania unor politicieni in momente private. Mai exact, la finalul anului 2014, intr-un interviu acordat ziare.com, Kovesi declara: “Consider ca este o incompatibilitate cu statutul de magistrat si avand in vedere calitatea mea de procuror in Directia Nationala Anticoruptie cred ca ar fi total nepotrivit sa ma vad cu politicieni in timpul liber. (…) Niciodata nu ma vad cu politicieni, cel putin in timpul liber. Uneori, datorita atributiilor de serviciu trebuie sa interactionez, dar doar la intalniri institutionale si activitati institutionale. In timpul liber nu ma vad cu politicieni si nu ma intalnesc”.

In concluzie, vrem sa stim chiar de la Laura Codruta Kovesi ce cauta aceasta, pe vremea cand era Procuror General al Romaniei, in noaptea alegerilor din 2009 in casa lui Oprea (politician), alaturi de sefii SRI George Maior si Florian Coldea (ofiteri de informatii)? Ce a cautat Kovesi in locuinta personala a unui politician?

Consideram ca daca Kovesi evita sa raspunda la aceste intrebari legitime, are lucruri urate de ascuns.

Fata de aceasta situatie, Lumeajustitiei.ro solicita Comisiei parlamentare de ancheta sa sesizeze Ministerul Justitiei in vederea revocarii din functie a Laurei Codruta Kovesi, pe motiv de sfidare a Parlamentului.

Iata raspunsul integral al DNA, trimis astazi Comisiei:

Autor: Elena Dumitrache

Sursa: Lumea Justitiei

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Asta se intampla intr-o Colonie de ultima spetza, cand o Potaie Ordinara este parasutata in fruntea celei mai puternice institutii ale Justitiei de catre forte straine antiromanesti, fara ca Statul-Colonie sa aiba niste parghii de control asupra ei! Sfidarea acestei Potai, la adresa celei mai importante institutii intr-o Democratie, Parlamentul, este maxima!! Oricum, pt aceasta Javra Infecta, doar o sentinta blajina cu cativa ani de inchisoare-hotel(daca vor fi si aia), va fi un afront adus neamului romanesc!