Analize și opinii

Pentru peste 3.000 de miliarde de dolari afganii au avut parte de nimic, în afară de morți, răniți și dispăruți, de suferințe, foamete

Joe Biden a anunțat că trupele americane, precum și cele ale țărilor NATO se vor retrage din Afganistan înainte de 11 septembrie 2021. Practic, pleacă și ai noștri. Un bilanț trebuie făcut. Pentru peste 3.000 de miliarde de dolari afganii au avut parte de …nimic, în afară de morți, răniți și dispăruți, de suferințe, foamete, și o creștere uriașă a productivității muncii în producția de opiu!
Un nou eșec al occidentului civilizator. SUA a zis că, alimentându-i cu arme pe mujahedini, provoacă Vietnamul URSS: Fără că le treacă prin minte că își provoacă lor un nou Vietnam. Pentru că, până la urmă, ei au fost obligați să se ocupe de administrarea haosului din zonă. Retragerea, oricum ai lua-o, este o înfrângere. Și, judecând după felul în care arată Afganistanul, este o înfrângere rușinoasă. De ce? Simplu: n-au reușit să cucerească mințile și inimile afganilor. O civilizație infinit superioară, pentru prima oară în istorie, nu reușește să se impună în fața uneia inferioare în niciun domeniu. Aroganța americanilor este sursa eșecului. Au ajuns să nu mai considere pe nimeni egalul lor!
Cât despre noi, ei bine, nimic! Nu am înțeles nimic, nu am făcut nimic, nu am învățat nimic. Două decenii pierdute. Dar ce valoare are timpul pentru noi?

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu

  • …acum citeva minute, breaking news… rezervistii romanesti mobilizati… ne-a apucat ”harnicia”… cica sa ”se actualizeze” informatiile si alte alea… mda… se verifica planurile OM… acu’, in plina pandemie si campanie de vaccinare, de ”carantinare” si itire a lockdown-ului… acu’ ne-a luatara ”verificarea” si ”actualizarea… sau o fi altceva? oare au astea legatura cu Ucraina? Rusia? sporirea prezentei americane in Marea Neagra? sporirea semnificativa a fortelor ruse terestre si maritime in zona Crimeii? cu loviturile surde din Donbas? cu tratatu’ incheiat pe sest, fara ca noi sa stim, anu’ trecut, de gauleiter, cu Ucraina, tratat care prevede cooperare extinsa si asistenta militara? pai, daca tot ‘se retrag” ai nostri din Afganistan, ce sa faca saracii cu cunostintele dobindite in teatru’ de operatiuni? nu e pacat sa pierdem o asemenea ”comoara nationala” (fara referinta la filmu’ ala)? hmmm… oare ce spun si gindesc #rezist-ii? sau aia care aplauda si sustin cu infocare ”integrarea” euro-atlantica? merg sa isi arate ”adeziunea totala” la Donbas? ori, in stil pur romanesc, se roiesc din tara ori isi ”aranjeaza” o boala, ceva, sa ”scape” de arme… cam miroase a praf de pusca prin zona… tare ma tem ca se va gasi si o capsa… atentie mare aplaudacii internationalisti! va asteapta vremuri frumoase si interesante… vreau sa vad cit de tari sinteti… ca fularu’, ori ca stejaru’? eu stiu raspunsul… dar voi? va pot spune un singur lucru… nu este WoT… e pe bune…