Analize și opinii

Olimpia Olari: „Limbricul de Andrei Caramitru împarte cetățenii României în două: cei bogați și cei săraci.”

Limbricul de Andrei Caramitru împarte cetățenii României în două: cei bogați și cei săraci. Cei frumoși și cei știrbi. Cetățeni de rangul 1 și cetățeni de rangul 2.
Pentru Caramitru Jr. a fi bogat este o virtute. Dacă ești sărac, adică dacă nu te-au trimis mă-ta și tac-tu la școli prin Elveția și nu ți-au pus la dispoziție vilă de 3 milioane de euro e numai vina ta, săracule care ești tu sărac. Tu ești de vină că locuiești într-o garsonieră în Titan și ești plătit cu 2.000 de lei pe lună. Tu ești de vină că nu posezi înaltele cunoștințe și abilități ale numitului Caramitru Jr. Nu sunt foarte sigură care sunt aptitudinile sale, în afară de aceea de a fi băiatul unui lingău de cururi comuniste pe vremea lui Ceaușescu, dar se pare că numitul Caramitru Jr. se îndeletnicește cu a fi Caramitru Jr. și asta îi ocupă tot timpul. Sper că ați înțeles că e vina voastră și a părinților voștri că nu vă cheamă ca pe vreun actor celebru pe plaiuri mioritice, deși cu talent incert, ci vă cheamă Popescu, Ionescu sau Olari, nume neinteresante, fără rezonanță, și care nu sunt legate de trecutul comunist prin limbile date în diverse posterioare importante.
Da, a fi bogat te face mai bun ca alții mai puțin norocoși ca tine. A fi bogat este marca succesului, căci realizările care nu se concretizează în funcții de director pe la te miri ce firme și vile de 3 milioane de euro, sunt irelevante. Tu, săracule, ești irelevant. Tu exiști doar pentru că cineva trebuie să încaseze banii la Carrefour, cineva trebuie să vândă cartele de metrou, cineva trebuie să spele străzile, cineva trebuie să răspundă la telefon, cineva trebuie să livreze pizza, cineva trebuie să copieze documente, ați înțeles ideea, toate slujbele banale, plictisitoare. Singurele joburi care contează sunt alea de conducere în Teatrul Național sau diverse corporații. Nu contează că directorii nu fac nimic semnificativ și sunt plătiți cu o căruță de bani, contează că au birouri de fițe și plăcuțe pe ușă pe care scrie „director” sau „senior partner”.
Iar după ce că sunteți știrbi și săraci, ceea ce este un pleonasm, deoarece e evident că dacă sunteți știrbi sunteți și săraci, pentru că nu vă permiteți să vă puneți dinți în gură, mai și zădărniciți eforturile guvernului și specialiștilor de a lupta cu pandemia, ieșind pe străzi ca apucații, fără mască și nepăstrând distanța socială și protestând împotriva măsurilor de bun-simț impuse pentru binele vostru. Desigur, voi fiind niște proști, nu sunteți capabili să deslușiți ceea ce este bine pentru voi, de-aia trebuie să ascultați ce vi se spune și să executați. Mă rog, între voi și Caramitru Jr. oricum este o distanță socială ca de pe Pământ la Lună, după cum am argumentat până acum, dar ar fi bine să păstrați toate distanțele posibile, fizice și metaforice, dacă se poate să vă ascundeți în mine laolaltă cu minerii, alți știrbi ratați neduși la școală.
Sper că a fost clară lecția de astăzi. Nu mă aștept să pricepeți din prima, de analfabeți funcțional ce sunteți, deci simțiți-vă liberi să recitiți textul de mai multe ori, până vă intră în cap că sunteți niște ratați și săraci care existați doar ca să-i serviți pe bogați. În definitiv, este singura libertate pe care o meritați.

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu

  • “Ce a scos din voi Apusul, când nimic nu e de scos?
    Ne-aţi venit apoi, drept minte o sticluţă de pomadă,
    Cu monoclu-n ochi, drept armă beţişor de promenadă,
    Vestejiţi fără de vreme, dar cu creieri de copil.”

    Creier bolnav ,infectat.