Analize și opinii

Vasile Ernu: „Când „lumea bună” producea .uia ca singură formă de reflecție și discurs politic e normal să culeagă p.li.”

De peste cinci ani scriu despre acest pericol.
Când „lumea bună” producea .uia ca singură formă de reflecție și discurs politic e normal să culeagă p.li. E un răspuns ”natural”: ce semeni aia culegi – .uie fără .uli nu se poate. Ultima e ecoul primei forme – un răspuns. Să ne explice filosofii .uii de ce e așa. Când spuneam că nu e ok că .uia a ajuns până și la copiii de la grădiniță ni se spunea – ..uie! Acum culegem astea. Cine a coborât mai jos de brâu reflecția politică?
Când bagi ”ciumă roșie” ca negare totală a celuilalt o să culegi ”auschwitz verde” – că asta e stilul de ”dialog” prin negarea totală a celuilalt. Cine a băgat ”ciuma roșie” ca singur instrument politic? Acum bumerangul aruncat se întoarce. Dar mult mai încărcat. Pentru că am trezit mulți demoni adormiți.
Când ”lumea bună” produce ură sistemică ca singur instrument politic atunci nu ai cum să nu culegi ură? Da, o ură mai puțin cizelată dar e tot ură.
Când instituțiile statutului odată cu epoca Băsescu produce o ură structurală între diversele pături sociale și instituții, preluate cu succes și de PSD și de Johannis și de PNL și de USRplus cu o intensitate și mai mare ce rezultat să aștepți?
Mecanismele se reproduc însă genealogia e de sus în jos nu invers. Cei de jos nu au instrumentele politice ale ”lumii bune”: ei sunt doar ecoul politicii de la mijloc în sus. Dar își găsesc ei instrumente.
Când presa mainstream și guvernanții atacă sistematic și decredibilizeză sistemul medical de ani de zile, ce rezultate așteptăm? Bine, unii o fac cu agendă – o vor privatizată și mai bine să o destructureze și delegitimeze ca să obțină un preț bun. O subfinanțează programatic. Asta nu mai e un secret demult. Iată efectele decredibilizării sistemului medical: ură celor mulți. În loc să ne solidarizăm cu medicii le răsplătim cu ură. Și asta vine de sus în jos nu invers. Acum culegem roadele.
Să continui?
Când puterea se pupă cu o parte a protestatarilor și numește golani și teroriști o altă parte a protestatarilor, ce efecte ai? Război civil pentru că împarți țara în cetățeni buni și cetățeni răi, cetățeni superiori și cetățeni inferiori. Cei care te votează sunt ”frumoși și liberi” iar cei ce nu te votează sunt ”cocliți”. Asta are efecte.
În realitate un Președinte ar trebui să fie neutru cât de cât, măcar el. Lipsa de neutralitate cinică produce furie. Țara nu are cetățeni răi și cetățeni buni ci doar cetățeni, indiferent cum votează. Cine încalcă legea răspunde penal – punct.
Când lumea spune că e absurd să închizi magazinele la ora 18, tehnocrații de ong le râd în față pentru că nu înțeleg că pentru grosul populației asta nu e un moft. De ce? Pentru că ei lucrează până după 19 și nu pot să cumpere parizer și pâine la copii de la magazinul din colț, căci asta mănâncă. Noua clasă politică crescută fie în bulele ONG sau pe afară din banii furați de părinții lor din 90 râd ”meritocratic” și le replică: da’ de ce nu comandați de pe online la Glovo, fraierilor.
“Dacă n-au pâine, să mănânce cozonaci!” striga cândva cinic și lipsită de înțelegere regina. Și s-a sfârșit prost.
Țara e ca o oglindă spartă și chipul plin de dispreț și cinism al ”elitei & puterii” se reflectă în milioane de cioburi.
Nu încercați să dați vina pe popor – e doar reflecția voastră. Poporul vă pune oglinda să vă arate cine sunteți. Grosul cauzelor acestor probleme e de la mijloc în sus. Mai ales sus.

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Cata m..e si p..i in gat si-au tras pnl-istii si usr-stii le ajunge pana in mileniul VI,daca omenirea va mai exista atunci. Dar ei vor muri fericiti cu multa m..e.