Analize și opinii

NU EXISTĂ O CRIZĂ ALIMENTARĂ, DACĂ NU ARDEM MÂNCAREA

Am fost bombardați cu toții de știri despre cum prețurile la alimente au luat-o razna și sute de milioane de oameni riscă să moară de foame din cauza invaziei rusești în Ucraina care a blocat exporturile de grâu și ulei de floarea soarelui.

Ei bine, dați-mi voie să vă prezint niște cifre pe care politicienii și media mainstream nu le menționează. Nu le menționează deoarece aceste cifre subminează dezastruoasele politici ecologiste și obiectivele privind încălzirea globală și Net-Zero (emisii de carbon) pe care ni le bagă  pe gât conducătorii noștri.

SUA produc în fiecare an 384 milioane de tone metrice de porumb și aproximativ 50 de milioane de tone de grâu. Ucraina produce 38 de milioane tone de porumb și 33 milioane tone de grâu. Aproape 20 de milioane de tone de grâu din Ucraina sunt exportate.

Concluzia 1: SUA produce mult mai multă mâncare decât Ucraina.

Dar să vedem cum sunt folosite grâul și porumbul din SUA. Mai bine de o treime din porumbul american este utilizat la fabricarea biocarburanților și nu pentru consum uman. E mai greu de descoperit cât din cele 38 de milioane de tone de grâu sunt folosite pentru carburanți, dar s-ar putea să fie mai bine de un sfert. Totuși, știm că în Uniunea Europeană, 12 milioane de tone de cereale, inclusiv grâu și porumb, sunt transformate în etanol – aproximativ 7%  din producția globului. Se estimează că acestea ar putea constitui hrana necesară pentru aproximativ 150 de milioane de oameni, dacă nu ar fi transformată în carburanți.

De asemenea, tot în UE, 5 milioane tone de ulei de palmier sunt folosite pentru biodiesel. Adică, totalul uleiului de floarea soarelui care vine din Rusia și Ucraina.

Concluzia 2: Ardem mâncarea în loc să o dăm oamenilor

S-ar putea să fi observat ultima dată când ați băgat combustibil că s-a schimbat „E5” în „E10”. Combustibilul E 5 înseamnă petrol care conține 5% biodiesel, iar E1, desigur, petrol care conține 10% biodiesel.

Potrivit calculelor făcute de oamenii de știință de la Universitatea Princeton, dacă SUA și Europa ar scădea cu 50% folosirea etanolului obținut din cereale, adică să ne întoarcem de la E10 la E5, atunci am avea suficientă producție pentru a înlocui toate exporturile de cereale ale Ucrainei.

Dacă ai noștri conducători ar renunța complet la reglementările privind biocarburanții atunci am avea o abundență de produse alimentare iar prețurile ar scădea semnificativ.  Singura cauză pentru care oamenii ar mai suferi de foame atunci ar fi corupția, managementul prost și războiul.

Când UE a introdus regula ca toți carburanții vânduți să conțină 2,5% biodiesel, prețurile la alimente au explodat – prețul la grâu s-a dublat atunci, ceea ce l-a făcut pe raportorul ONU pentru hrană să declare: „E o crimă împotriva omenirii să schimbi pământul care produce hrană pentru oameni în pământ care produce hrană arsă în mașini.”
El a estimat că biocarburanții vor duce la înfometarea lumii. 100.000 de oameni mor de foame sau ca o consecință a foametei în fiecare zi, iar un copil moare de foame la fiecare cinci secunde.

Acum am ajuns la 10% biocarburanți și dacă înțeleg eu bine, ca urmare a noii legislații privind politicile climatice introduse în SUA, acest procent ar urma să crească și mai mult. Asta înseamnă o și mai mare penurie de mâncare și o scumpire a alimentelor.

E o demență. Dar va fi și mai rău. Biocarburanții sunt mai puțin eficienți decât hidrocarburile  – parcurgi mai puțini km și afectează motorul mașinii. Mai mult, energia imensă consumată pentru fabricarea lor înseamnă că poluează mai mult.

Pentru a renunța la aceste reglementări nu e nevoie de ani sau de luni. Se poate face într-o săptămână iar consecința ar fi mai multă mâncare disponibilă și o scădere a prețurilor. S-ar întâmpla imediat.

De ce nu se întâmplă asta? Mai mult,  de ce pare că ne îndreptăm exact în direcția opusă – arzând și mai multă mâncare?
Poate fi pur și simplu incompetență. Sau poate fi frica de critica ecologiștilor vocali. Poate fi dorința de a se arăta virtuoși. Sau poate fi reacția clasică a politicienilor prinși cu greșeli și care pariază totul pe acele greșeli, în loc să-și recunoască greșeala.

Sau poate fi, așa cum cred conspiraționiștii, o tactică deliberată de a restrânge deliberat producția alimentară, a face prețurile să explodeze și a ne sărăci pe toți, ca un mijloc de control.

Puteți alege voi care este cea mai plauzibilă explicație pentru actuala criză alimentară.

Autor: Chris Morrison

Sursa: contramundum.ro