Analize și opinii

Luminiţa Arhire: VIZITE DE LUCRU PREZIDENȚIALE, AZI ȘI IERI

MOTTO: „Dacă România dorește să intre în structurile europene cu capul sus, trebuie să facă acest lucru ca un gigant, și nu ca un pitic ce-și poate oferi contribuția sa internațională. Iar România nu duce lipsă de genul acesta de experiență. Brazilia este un exemplu. Influența gândirii românești a fost decisivă în două momente din istoria braziliană: independența noastră culturală inspirată în mod fundamental din manifestul dadaist al lui Tristan Tzara -, și independența noastră economică – prin proiectul de industrializare din Sao Paulo din anii ’30, care s-a bazat în întregime pe ideile protecționiste ale lui Mihail Manoilescu.” (Jose Jeronimo Moscardo de Souza, ambasadorul Braziliei la București, 17 ianuarie 2001)
…………………………………………………………………………………………
Dragi cetățeni, numai și numai ca să știm de unde am plecat am folosit citatul de mai sus. Și acum:
Data stelară 18 aprilie 2023. Aflăm că președintele Klaus a ajuns în Brazilia cu doamna Carmen. Vedem din fotografii că Doamna Carmen avea o rochie vernil și pantofi roz. Cei doi sunt veseli. E și ministrul Aurescu pe-acolo și niște consilieri prezidențiali. Nu știm care consilieri pentru că nimeni nu ne zice (ba între timp am aflat, dar nu de pe pagina oficială a președinției)… și nici cât a costat deplasarea până în Brazilia nu putem afla, că e secret… așa zice legea… că-i secret. Plebeul nu trebuie să știe lucrurile astea.
……………………………………………………………………….
Citat istoric nr.1: „… Ministrul de externe al Statului Israel, a fost prezent la București în zilele de 3 și 4 aprilie (…) Studiind stenograma discuțiilor (nedată publicității, n.n.), am reținut că ministrul de externe i-a mulțumit președintelui României pentru implicarea sa în rezolvarea crizei din Orientul Apropiat și a cerut sfaturi pentru acțiunile viitoare: «Spuneți-mi ce să fac și voi face!»…”. (Ioan Scurtu, istoric, „Povestiri adevărate/ Memorii”, 2022, Editura Junimea, Iași, pag. 304)
………………………………………………………………………………………………………….
Data stelară 18 aprilie 2023. Pe urmă, președintele Klaus s-a dus în vizită la Muzeul Memorial dedicat Președintelui Juscelino Kubitschek de Oliveira, fondatorul orașului Brasilia. Acolo nu știm ce-a făcut, vedem doar o poză cu cele șapte rânduri de dinți expuse într-un zâmbet panoramic. Pe urmă au fost convorbiri oficiale. Habar n-avem ce-au vorbit, deoarece costul avionului închiriat, numele consilierilor care merg în vacanță cu președintele și subiectul convorbirilor oficiale sunt informații clasificate. După asta au fost declarațiile de presă comune și Klaus a zis că o să întărească… și că o să se ocupe personal… și că există premize…
…………………………………………………………………………
Citat istoric nr.2: „După expunerea președintelui României, ministrul de externe al Statului Israel a declarat: «Apreciez foarte mult viziunea dumneavoastră asupra ansamblului situației internaționale, franchețea expunerii și calitatea ideilor expuse, ca șef de stat și mare personalitate. Am ascultat cu mare atenție și voi transmite mesajul dumneavoastră primului ministru. Personal, acord o mare valoare fiecărui cuvânt pe care l-ați rostit aici!». A cerut «…permisiunea să vă abordăm și în viitor spre a vă solicita sfatul, sprijinul, părerile dumneavoastră în problemele noastre, în special în sprijinirea procesului de pace (…) pentru mine a fost foarte important prilejul pe care l-am avut să vă pot întâlni. Sunt profund impresionat de forța personalității dumneavoastră»…”. (Ioan Scurtu, istoric, „Povestiri adevărate/ Memorii”, 2022, Editura Junimea, Iași, pag. 304)
……………………………………………………………….
Data stelară 19 aprilie 2023. Președintele Klaus s-a întâlnit cu VICEguvernatorul și cu VICEprimarul lu’ Rio de Janeiro (guvernatorul și primarul erau ocupați). A evidențiat relațiile speciale… apoi a spus că vrea să redinamizeze și să amplifice… a prezentat oportunitățile… A fost semnat un memorandum între Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor din România și Guvernul Statului Rio de Janeiro (de ce nu s-o fi dus pur și simplu doar un secretar de stat de la Ministerul Mediului să semneze memorandumul, când gazdele din Rio de Janeiro erau la nivel de „vice” și „vice”, nu mă întrebați… dar, de! gașca ministerială și-a dus președintele la grădina zoologică, acum hai și la teatru!). După aceea, Klaus a depus o coroană de flori. Iar în următoarele două zile nu se știe ce-a făcut, ce-a zis, ce-a mâncat și pe unde a plimbat-o pe doamna Carmen (cu pantofii roz).
…………………………………………………………………………………..
Citat istoric nr.3: „La invitația președintelui Statelor Unite, în zilele de 12-17 aprilie (…) președintele României a efectuat o nouă vizită în SUA. Președintele Statelor Unite a spus: «Noi am beneficiat și am apreciat informațiile și sfaturile pe care le-am primit de la dumneavoastră. Vreau să vă vorbesc despre conversația pe care ați avut-o cu ministrul de externe israelian și să aud ce idei aveți în continuare pentru asigurarea păcii (…). Știu că jucați o mare influență în chestiunile internaționale și am apreciat foarte mult caracterul deschis cu care ați discutat aceste probleme»…”. (Ioan Scurtu, istoric, „Povestiri adevărate/ Memorii”, 2022, Editura Junimea, Iași, pag. 305)
……………………………………………………………………….
Data stelară 22 aprilie 2023. Președintele Klaus a ajuns în Republica Chile și a fost primit de către președintele Gabriel Boric. Cu acest prilej doamna Carmen (cu pantofii roz) a dispărut din peisaj și tabloidele n-au mai putut să titreze cu litere de-o șchioapă „Doamna Iohannis a atras toate privirile”, frază șablon utilizată pentru toate deplasările perechii prezidențiale în afara țării. În Chile Klaus a avut convorbiri în tête-à-tête (așa scrie pe site-ul oficial al președinției) și convorbiri oficiale. A urmat semnarea memorandumului privind Cooperarea în domeniul situațiilor de urgență. Cu această ocazie am înțeles de ce l-a luat și pe Raed Arafat în concediu.
…………………………………………………………………………..
Citat istoric nr.4: „Președintele SUA a declarat că îl interesează foarte mult vizita pe care președintele României urma să o efectueze în Republica Populară Chineză: «Consider deosebit de util și v-aș ruga, în limitele cuviinței și, dacă apreciați, cu cunoștința Chinezilor, să-mi trimiteți o scrisoare particulară după vizita dumneavoastră. Aceasta va veni în sprijinul acțiunilor noastre în relația cu China. Avem nevoie de bunele Dumneavoastră oficii pentru îmbunătățirea acestor relații». Președintele României a precizat: «Eu îl voi informa pe premierul chinez despre discuția cu Dumneavoastră asupra acestor probleme. Desigur, vă voi informa și pe Dumneavoastră despre gândurile lui, despre felul cum văd lucrurile conducătorii chinezi». Președintele SUA a precizat: «Vizita Dumneavoastră este foarte profitabilă pentru Statele Unite și, practic, pentru noi. (…) Poporul Statelor Unite este onorat de un mare conducător al unei mari țări. Este un mare avantaj pentru mine, ca președinte, să am șansa de a mă consulta cu un mare lider național și internațional precum este vizitatorul meu de astăzi». Asemenea cuvinte au fost rostite de conducătorul celei mai mari puteri a lumii!” (Ioan Scurtu, istoric, „Povestiri adevărate/ Memorii”, 2022, Editura Junimea, Iași, pag. 305)
……………………………………………………………..
Data stelară 22 aprilie 2023. După semnarea memorandumului, în Chile au fost declarațiile de presă comune și Klaus a zis că există perspective promițătoare … și că o să se dezvolte parteneriate… și că se vor consolida relațiile… A urmat dineul oficial. Nu știm ce rochie a purtat doamna Carmen (cea cu pantofii roz), deși ar fi trebuit să știm, că doar asta nu-i secret. Perechea prezidențială a avut până pe 25 aprilie program de voie.
………………………………………………………..
Citat istoric nr.5: „Peste o lună (15-20 mai n.n.) președintele României s-a întâlnit cu (…) premierul chinez (…) și i-a transmis că președintele SUA «a insistat în mod deosebit asupra interesului și dorinței lui de a ajunge la o normalizare a relațiilor cu Republica Populară Chineză». Premierul chinez a apreciat: «Astăzi România se bucură de respect din partea popoarelor lumii. De ce? Din cauză că România are conducerea unui astfel de președinte, (…) un popor bun și o armată bună… Noi admirăm, de asemenea, spiritul revoluționar al românilor caracterizat prin a se opune cu fermitate politicii de forță și dictat și de a lupta cu hotărâre pentru apărarea independenței naționale și a suveranității de stat»…”. (Ioan Scurtu, istoric, „Povestiri adevărate/ Memorii”, 2022, Editura Junimea, Iași, pag. 305)
…………………………………………………………………………….
Data stelară 25 aprilie 2023. Urmează vizita în Argentina. Adică, primire oficială, declarații de presă comune cu președintele Alberto Fernández, convorbiri în tête-à-tête, semnarea memorandumului de Înțelegere în domeniul situațiilor de urgență, declarații de presă comune. Și dejunul oficial, desigur! unde doamna Carmen (cu pantofii ei roz) va străluci și va atrage toate privirile!
Și gata.
……………………………………………………………………
P.S. Am „secretizat”, cu bună știință, în toate citatele din cartea apreciatului istoric Ioan Scurtu, numele președintelui român, numele președintelui american, numele ministrului de externe israelian, numele premierului chinez, ca și perioada când se petreceau toate cele relatate. Îl rog pe domnul Ioan Scurtu să-mi ierte îndrăzneala. Dar cum „cititorii mei sunt mai deștepti ca ai lor” eu cred că dânșii și-au dat seama deja despre ce președinte al României (și despre ce alte personaje istorice) este vorba în propoziție…

Autor: Luminiţa Arhire