Analize și opinii

Lucian Sârbu: “Dezgropați-l, băh, pe Ceaușescu, și cereți-i iertare”

În Senatul american a fost introdus la începutul lunii martie un proiect de lege, 686 – Restrict Act, supranumit și „Legea de interzicere a tiktokului” care își dorește să prevină accesarea neautorizată a unor situri de internet și aplicații greucene provenind din Rusia, China, Iran, Cuba, Coreea de Nord sau Venezuela.
E vorba de situri sau aplicații provenind din aceste țări care au minim 1 milion de utilizatori din SUA. Odată ce ating 1 milion de utilizatori, acele situri și aplicații din sfera IT&C pot intra pe radarul guvernului american și dacă guvernul e de părere că aplicația respectivă e de porc, adică zic ei că grohăie, chit că ție ți se pare că auzi clinchet de izvor, atunci guvernul (prin Președinte) poate interzice accesarea ei. Prezentă și viitoare. Și indiferent de mijloace. Adică inclusiv prin VPN. Cum se zicea pe vremuri, accesarea prin VPN e „delict de opinie”.
Ținta proiectului de lege e, firește, rețeaua gunoiferă TikTok, deținută de o companie chinezească. TikTok în sine e un gunoi cum rar ți-e dat să vezi. Dar nu e un gunoi mai mare decât Instagram, Twitter sau decât unele hălci de conținut, imense, de pe acest Facebook. Pur și simplu e un gunoi virtual în spiritul atâtor gunoaie care bâltâcâie online în minunatul secol XXI.
Cea mai mișto chestie din acest proiect e că vinovații care sunt prinși că s-au uitat pe siturile pe care n-au voie să se uite (sau au utilizat aplicațiile pe care nu au voie să le utilizeze) pot fi pedepsiți cu amendă de până la 1 milion USD sau puşcărie până la 20 de ani.
Nu știu dacă proiectul va trece în forma propusă, dar nu putem să nu remarcăm că băieții ăștia care s-au jucat atâta vreme de-a dimacrăsi și de-a free markets câtă vreme jocul era în favoarea lor, acum, dacă lucrurile nu mai merg așa cum sperau, au început s-o dea la întors. Ceea ce ar trebui să ne sperie pe toți e că, după toate aparențele, într-o viitoare lume care nu va mai funcționa după poruncile și răgetele lor icnite, ei nu au de gând să se comporte doar dictatorial, ci de-a dreptul despotic. Mă întreb cât va mai dura până când vor ajunge și la noi, în UE, ticăloșiile astea? Câți ani de pușcărie ne vom lua dacă vom mai urmări anumite canale de Telegram sau dacă vom mai accesa publicații precum RT sau Sputnik – tehnic, cel puțin, deja interzise?…
Dezgropați-l, băh, pe Ceaușescu, și cereți-i iertare.

Autor: Lucian Sârbu

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu