Analize și opinii

La ordinul cui s-a USR-izat Partidul Național Liberal?

Partidul Național Liberal ne surprinde în fiecare zi. După intrarea lui Rareș Bogdan în politică, fiind cap de listă pentru alegerile europarlamentare din partea PNL, liberalii au mai dat o bombă: susținătorul înrăit #rezist Sebastian Burduja  a intrat și el în PNL, direct pe funcția de vicepreședinte. Așa a înghițit Orban un partid plin ”de copii de bani gata, de securiști”, ca să o parafrazăm tocmai pe o protestară #rezist a cărei nume nu merită menționat. Și-atunci, se pune întrebarea: cine sau ce mai este astăzi PNL? 



Dacă mi s-a părut ridicolă, dar deloc nesurprinzătoare manevra alianței USR-PLUS despre care cred că s-a făcut la ordin, mult mai jalnică mi se pare alianța PNL- PACT. Marea fuziune cu partidul de buzunar a fost anunțată de liderul PNL Ludovic Orban în 18 martie. Înființat în 2016,  Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT) este condus de Sebastian Burduja, un personaj controversat care s-a ocupat de multe dintre protestele #rezist din stradă. Dacă nu ați auzit de PACT, stați liniștiți, există doar cu numele!  Din partea acestui partid fantomatic a candidat Cristian Dide în 2016 pentru Primăria Roșiorii de Vede. Despre Sebastian Burduja știm că este fiul lui Marinel Burduja, fost vicepreședinte postdecembrist al falimentarei Bancorex, anterior fost Inspector al Băncii de Investiții ceaușiste. În presă s-a mai rostogolit informația potrivit căreia Marinel Burduja este ”bancher al fostei și actualei Securități, om care a umblat, toată viaţa, cu mare grijă şi atenţie cu banii serviciului de informaţii externe, orice nume ar fi purtat acesta, a cochetat puţin cu politica între 1990 şi 1991, fiind mai întâi primar şi mai apoi deputat de Neamţ”. Deloc întâmplător, dimpotrivă!

Dacă vă întrebați de ce a cooptat PNL membrii #rezist e simplu: ori liberalii își strigă disperarea și tremură în fața alianței PLUS-USR, ori vorbim tot de un ordin venit ca și în cazul formațiunii conduse de Dan Barna care a primit instrucțiuni să primească partidul lui Cioloș.

Varinta oficială verbalizată de Ludovic Orban spune fuziunea PNL cu PACT trebuie finalizată, fiind o procedură ”prin care tinerii extrem de bine pregătiţi, care au dat semnale extrem de serioase că vor să se implice în actul de decizie politică la nivel naţional, să contribuie cu toată competenţa şi energia pe care o au la îndreptarea României într-o direcţie bună, să devină membri ai PNL şi să fie reprezentaţi la nivelul tuturor structurilor de conducere ale PNL”.

Pe de cealaltă parte, Sebastian Burduja, care susține că a trăit 12 ani în SUA, a declarat că cele două partide vor face o echipă pentru a reduce numărul de români care pleacă din țară.

„Am pus bazele astăzi (n.r. 18 martie 2019) a ceea ce noi considerăm că este cea mai importantă mișcare între două forțe politice în România anului 2019. Suntem două forțe politice complementare, cu valori comune. România trece printr-o criză profundă, la fiecare trei minute un român pleacă din țară și lucrul acesta nu trebuie să continue. Împreună facem echipă pentru România și vom aduce România în primul rând”, a afirmat Burduja.

Fundația lui Burduja, vârful de lance ar serviciilor vechi și noi

Pe lângă PACT, Sebastian „Tianu”Burduja a fondat și condus Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) și Fundația CAESAR. Despre cea din urmă, brokerul Cristian Sima a spus în 2015 că este ”vârful de lance al serviciilor vechi și noi”. Afirmația a fost făcută în contextul în care președintele Klaus Iohannis a participat în 2015 pentru prima și singura dată la o întâlnire cu ”lideri ai asociaționalismului românesc”, la conferința ”SMART DIASPORA 2020+: Cum valorificăm potențialul strategic al diasporei românești”. La acea vreme, Sima a adus în discuție credibilitatea celor care au fost promovați în funcțiile de reprezentanți ai diasporei în relația cu instituțiile românești, referindu-se la Sebastian Burduja.

”Tianu Burduja și fundația sa Caesar, vârful de lance al serviciilor vechi și noi, au încălecat și Cotroceniul. Niciunul dintre cei prezenți acolo nu au muncit în diaspora. După ce a fost numit de România la Banca Mondială, Tianu se întoarce acasă ca să fie viitorul nostru lider, pentru a continua dominația securisto-comunistă. Discursuri cu limbă de lemn.

Daca vă întrebați cine îi finanțează, vă spun eu: Marinel Burduja, fost securist, bancher și șpăgar șef în toate afacerile IT dubioase din ultimii 20 de ani. Dacă vreți să aflați ce ne așteaptă, ascultati acest video. E plictisitor, la fel de gri ca și viitorul tinerilor din România. Sunt mulți tineri extrem de valoroși în diaspora, dar niciunul nu se asociază cu Tianu Burduja și securiștii lui.

Ghinionul lui Tianu este că la Stanford am un coleg de facultate și voi putea să vă dau multe detalii despre parcursul lui californian”, a scris în 2015 Cristian Sima pe pagina sa de Facebook.

Protestarii îl văd pe Burduja prim-ministru

Încă din 2015, în rândul membrilor LSRS, Sebastian Burduja era văzut deja ca viitor prim-ministru. Iată comentariul făcut în urmă cu câțiva ani de un membru al LSRS, Tudor Cârstoiu, azi unul dintre cei mai activi protestari:

”Sunt membru al Ligii Studenților Români din Străinătate, înfiinţată şi coordonată de Sebastian Burduja şi echipa sa. După mine Tianu (Sebastian Burduja – n.r.) va fi un viitor prim ministru şi/sau preşedinte al României. Are toate calitățile necesare, dar probabil România încă nu este pregătită pentru un om de calibrul lui”, spune Cârtoiu într-un interviu apărut în Gazeta Românească Italia.

Securitatea calcă pe cadavre

În contextul celor prezentate, ne simțim datori față de cetățenii României, să readucem în atenție o dezvăluire şocantă care a fost făcută după protestul din 10 august de către jurnalistul Patrick André de Hillerin care povesteşte în Caţavencii cum ”Securitatea calcă pe cadavre în drumul ei spre viitor”. Ca să înțelegeți contextul, amintim că Sebastian Burduja a fost printre primii protestatari care a vorbit despre miting chemând diaspora protest în Bucureşti, pe 10 august 2018. Filmuleţul lui Burduja din 14 iulie 2018 din Aeroportul Otopeni a devenit viral, făcând peste 1,6 milioane vizualizări pe Facebook. Vă prezentăm o parte a poveștii prezentate de Hillerin în Cațavencii:

”Până pe data de 31 iulie 2018, Sebastian Burduja inundă Facebook-ul cu postări, insistând că e despre noi, despre România pe care o iubim (el ceva mai mult), despre familiile noastre pe care, de asemeni, le iubim (el ceva mai mult). (…) Pe 1 august, postările lui Sebastian Burduja încetează brusc, pentru a reîncepe în forţă şi cu sponsorizările aferente pe 6 august. Mesajul e acelaşi: veniţi la miting, hai cu diaspora, să cadă Guvernul Dăncilă! Pe 10 august, Sebastian Burduja este în Piaţă, dar pleacă la timp pentru a evita ciocnirile cu jandarmii. Pe 11 august este în Piaţă, pe 12 la fel. (…)

În timp ce Sebastian era în ţară şi lupta pentru drepturile fraţilor noştri din diaspora, familia sa se afla în Franţa, la vila bătrânului Marinel Burduja. În timp ce adulţii organizau un barbecue, mica Joann Ioana Maria Burduja, minunea lui Sebastian şi a lui Holly, dar şi a bunicilor săi, a rămas nesupravegheată în apropierea piscinei. Cât s-o fi întins grătarul, cu ce o fi fost asezonat, nu ştim. Cert este că, la un moment dat, Joann Ioana Maria Burduja, în vârstă de doar trei ani, a fost găsită înecată în pisicină. În ciuda manevrelor de resuscitare, în ciuda faptului că a fost transportată la spital şi băgată în comă indusă, Joann Ioana nu a supravieţuit.

În timp ce Marinel Burduja a devenit subiect de anchetă în Franţa deoarece ţara are legi şi regulamente extrem de drastice în ceea ce priveşte siguranţa piscinelor private, copiii neavând voie nici măcar în piscinele private fără a fi supravegheaţi constant de către adulţi, Sebastian Burduja era implicat profund şi de multă vreme într-o acţiune de maximă importanţă pentru el: mitingul “diasporei” din 10 august”.

Jurnalistul mai notează că ”în 28 iulie a avut loc accidentul din piscina familiei Burduja din Châteauneuf-de-Grasse, în timp ce Sebastian pregătea mitingul, unde, conform unor surse, există posibilitatea ca martori ai evenimentului din seara zilei de 28 iulie 2018 să fie membrii familiei Urdăreanu, care deţin şi ei o proprietate în Grasse şi s-ar fi aflat la casa familiei Burduja, în jurul unui grătar. În 29 iulie copilul a murit, iar în aceeaşi zi, Burduja a postat pe pagina sa de Facebook o nouă filmare prin care îi chema pe români la mitingul din 10 august. Pe 30 iulie, îndureratul ia atitudine împotriva unei noi gafe a premierului Dăncilă, iar pe 31 iulie ia apărarea şoferului cu numărul MUIE. Nu era ca şi cum tot Internetul nu s-ar fi ocupat deja de asta. Însă vocea lui trebuia să se audă, cumva.

Tupul neînsufleţit a fost transportat discret în ţară, iar pe 4 august, fetiţa care ar fi trebuit să-şi împlinească visurile în România a fost înmormântată la fel de discret în ţara natală a tatălui ei.

La doar două zile după înmormântarea copilului, Sebastian Burduja se întoarce pe baricade, pentru că nu-şi poate abandona camarazii implicaţi profund în organizarea şi pregătirea protestului de pe 10 august.

A ţinut sub tăcere moartea copilului său, pentru că dacă s-ar fi ştiut ceva despre asta, lumea s-ar fi întrebat de ce nu stă acasă, lângă soţia însărcinată în luna a noua. Care e miza atât de mare pentru un politician necopt şi fad, încât să-şi abandoneze familia tocmai într-un astfel de moment din cale-afară de nefericit?”.

Autor: Carmen Gorgan

Sursa: Gazeta de Cluj

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Dragilor, doriti sa aflati SURSELE DE FINANTARE si INTERESELE celor in numele carora activeaza Ong-URILE? Cu bitcoin sau fara numar? Cu sau fara devalizari, subminari, complicitati, tradari? Cu sau fara ticalosi la conducerea tarii?
    Intrebari – obiect al Referendumului organizat in ziua europarlamentarelor, din motive strict economice. Cu banii economisiti am putea face vreo 2 Km autostrada…

  • Expresia inconstientei. Dementa. Psihopatogenie. Daca Dumnezeu adevarat nu e, nimic nu e!

    Dumnezeu adevarat, lumina din lumina sa ocroteasca sufletul copilei la loc curat, frumos si luminat!

  • … doriti ca jurnalistii, posturile TV, reprezentantii tarii, sa va spuna adevarul sau sa va minta frumos?

  • Zile binecuvantate sa avem! Multumesc frumos, din toata inima, la toata suflarea! Desigur ca avem parte si de turbulente, inevitale in procesul de vindecare, aflarea adevarurilor, identificarea solutiilor potrivite… tot tacamu’. Insa nu putem trada adevarul prin minciuna! Doamne ajuta!

  • … cu chiloti sau fara chiloti prin metrou?
    Consultare prezidentiala pe TEMA REFERENDUMULUI cu personalitatea europeana sub 35 de ani, Florin Badita – expresia libertatii relative. Doamne Sfinteeee, apara-ne de smintiti!

  • cel putin 10 ani prim vicepresedinte la Reiffeisen Bank… Burduja Marinel… sa nu se supere: un tradator, complice la subminarea ec nationale, actiunea de supraimpovarare a muritorului de rand, un ceva care merita din “flitul” oferit de presedintele tarii

  • Un conducator iubitor de tara nu ar fi permis ingenuncherea poporului.
    Pentru Ion Iliescu: Ioane, Ioane, lumea nu mai doarme!
    Pentru Traian Basescu: Cine sapa groapa altuia cade singur in ea!
    Pentru Klaus Werner Iohannis: LGBT-isti din toate tarile, uniti-va si dati cu flit!
    ET C