Analize și opinii

Iulian Capsali: “Am văzut în schimb lumea prin ochii lui”

E unul, Cosmin Avram îi zice, care face vloguri de călătorie împreună cu soția. În ultima lună, de sărbători, a stat în Rusia. Omul e de un provincialism incult desăvârșit, dar are o calitate: e onest.
Chiar dacă a stat atâta în Rusia, la Moscova și St. Petersburg – io nu am fost niciodată, îmi doresc, dar iarna nu aș merge nici dacă m-ar umple Putin de ruble -, nu a fost la Teatrul Bolșoi să vadă un spectacol, nu a fost la Tetriakov sau la Ermitaj, la Palatul de Vară/de Iarnă; a intrat fugitiv în catedrala Sf. Vasile Blajenîi. Sfera culturală e într-o altă galaxie pentru fam. Avram.
Nici măcar cu celebrul metrou moscovit nu a făcut un video.
Am văzut în schimb lumea prin ochii lui: străzi (la minus 25°C) curățate impecabil de zăpezi care la noi ar paraliza orașul, supermarketuri (pline și la prețuri egale sau sensibil mai mici decât la noi), mall-uri, familii de moldoveni sau români stabiliți în marile metropole ruse care-și povestesc experiența; cum arăta Moscova de sărbători – impresionant, capitalele europene confiscate de emigranți africani și asiatici, dar și Bucureștiul trist al lui Mucușor sunt departe de luxul și luminile care împodobeau centrul Moscovei -, a vizitat muzee de tipul Muzeului Vodcii sau nu știu ce temnițe turistice, mumia lui Lenin, piețe cu blănuri și matrioști, cartiere de blocuri șamd.
După ce a făcut un vlog cu oameni care spuneau că nu s-a schimbat nimic de când a început războiul cu Ucraina, când a filmat la Kremlin inclusiv un contestatar anti-Putin, când i s-a spus că rușii strâng bani de drone și sprijină frontul, probabil că a fost cuprins de remușcări și a dedicat un episod întreg zonelor centrale de unde au plecat firme de lux în urma boicotului.
Au plecat, nu toate, (unele și-au schimbat doar numele de pe frontispiciu), dar încă își păstrează magazinele, deci plătesc chirii enorme ca să le rămână denumirile pe pereți. În fine, pentru mujicul rus că și-au închis Gucci, Tiffany, Dior, Louis Vuitton sau Prada magazinele enorme, unele pe câteva etaje, e fix pix. Zero. Unii, spre mirarea autorului (care are o naivitate sinceră și frustă) chiar cred că sunt deschise. Păi dacă nu ai să dai 5000 de coco pentru o poșetă sau 80.000 de euroi pentru un pandantiv cu cercei, de ce ai intra în magazin?! Îl vezi cu marfa’ n geam și treci mai departe.
Bogătașii merg în Dubai și iau tot ce poftesc. La noi nici nu ar avea ce să închidă, în caz de boicot .
Bref! Cine vrea să se uite, poate să vadă și singur. Ajung la partea care contează de fapt.
Ei bine, omul a văzut cu ochișorii lui manifestarea securiștilor din presă, în speță UM DIGI 24, care au primit ordin să-și manipuleze publicul de tefeliști proști și corporatiști, iar el s-a simțit dator să răspundă.