Analize și opinii

Lucian Sârbu: “Învățământul superior e în mod clar într-o fundătură.”

abstract classic empty large lecture hall in the university

O doamnă profesoară din Timișoara, de fapt conf. univ. dr. la Universitatea de Vest, se plânge că studenții dânsei (la Litere, să fim bine înțeleși!) nu mai citesc romane.
Treaba asta e la fel de absurdă ca și cum ai vedea studenți la Mate-Info care nu vor să rezolve probleme sau studenți la Medicină care nu vor să învețe care sunt organele interne.
Și se întreabă care ar putea fi soluția. Probabil mulți universitari se întreabă același lucru. Învățământul superior e în mod clar într-o fundătură.
Soluția e simplă și e aceeași de 1000 de ani, de 2000 de ani, de când există Akademia, și Universități, și școli superioare: dacă tot ce-i interesează pe acești studenți e să ia o diplomă, atunci nu le mai dați diplome pe degeaba. Nu-i mai treceți examenele, câtă vreme ei sunt bâte. Nu mai permiteți tuturor analfabeților să termine o facultate. Nu mai faceți din absolvirea unei facultăți un drept în sine. Absolvirea unei facultăți trebuie să fie un drept doar pentru cei care învață și care se ridică la anumite standarde.
În rest, ce să zic?… lumea are nevoie și de mecanici, tractoriști, sudori, bucătari și multe alte meserii care nu necesită studii superioare și din care se poate câștiga foarte bine. Știți că un stivuitorist pe reach-truck poate ajunge după câțiva ani de experiență la 6-7.000 de lei, net? Ca să ai permis de stivuitorist nici nu-ți trebuie bacul.
Chiar azi un client mi-a zis că anul trecut a încercat să angajeze doi tineri absolvenți, ingineri. „Nu-ți exagerez”, mi-a zis el, „amândoi aveau IQ 100… împreună! I-am ținut 3 luni și după ce n-am avut ce face cu ei, că nu se lipea nimic de ei, a trebuit să-i dau afară.”
Partea interesantă a poveștii vine acum. „Unuia dintre ei i-am zis în față: ‘Băi băiatule, tu ești prea prost. Fă altceva, că tu nu ești inginer.’ Dar ce crezi că au făcut după ce i-am dat eu afară? Și-au trecut imediat în CV că au lucrat la mine și după vreo două săptămâni se angajaseră amândoi pe la câte o multinațională, la X și Y. Și cel mai tare e că pe ăla pe care l-am făcut prost în față l-am întâlnit recent pe stradă, întâmplător, și mi s-a lăudat că lucrează la multinaționala X unde proiectează sisteme xyz. Bă, ești nebun, păi ca să proiectezi sisteme xyz trebuie să știi carte, nu glumă. Ce dracu’ o proiecta ăla acolo, numai el știe.”
Ba nu, nu e greu de ghicit ce proiectează: ceva pe care multinaționala X va lua o droaie de bani, și când va fi să vină un cutremur se va prăbuși, dar cum multinaționala X are bani de avocați fără număr, fără număr, probabil va fi ca la Colectiv, adică vor pica de proști niște pompieri și vreun funcționar de la primărie.
Dând diplome universitare unora care nu le merită ne furăm singuri căciula. Ne imaginăm că societatea noastră are o mulțime de profesori, economiști, medici, ingineri, arhitecți etc. și de fapt majoritatea acestor „absolvenți” abia dacă sunt buni de Glovo.

Autor: Lucian Sarbu