Analize și opinii

Ionut Popescu: “Cea de acum pare să fie o criză a datoriilor de stat”

Există multe feluri de crize: imobiliare, valutare, crize ale unor țări dintr-o anumită parte a globului, chiar și crize cripto, mă rog, multe feluri. Cea de acum pare să fie o criză a datoriilor de stat. N-am mai trăit o astfel de criză. Au existat țări care au dat faliment (Argentina și Grecia sunt deja obișnuite) dar exista ideea că bondurile americane sunt tot ce poate fi mai sigur pe pământ; că America poate tipări dolari fără număr și nu se va întâmpla nimic sau vor fi efecte minore, de genul crește inflația de la 2% la 5%, să zicem.
Acum pare să nu mai fie așa. Băncile dau faliment, de regulă, pentru că plasează banii în prostii, dau credite aiurea, care nu se mai întorc sau iau garanții supraevaluate. Silicon Valley Bank (SVB) nu avea astfel de plasamente; ea stătea pe titluri de stat americane (faptul că dădea bani pentru BLM și alte astfel de nebunii ține mai mult de tâmpenia lor dar nu era de natură să afecteze bilanțul încât să conducă la faliment). Bondurile deținute de SVB erau cu dobândă mică, 0,5-1%. Când vrei să vinzi rapid astfel de bonduri iar pe piață sunt altele cu 5%, să zicem, nu poți să vinzi decât în mare pagubă, cu zeci de procente mai puțin (în funcție de maturitatea respectivelor bonduri). Principal acționar la SVB era un fond de pensii din Suedia care, cu această ocazie, a intrat în mare bucluc. Se spune că mai sunt vreo 300 de bănci americane în această situație.
O mare bancă elevețiană, simbolul solidității bancare, s-a prăbușit într-o săptămână. Această bancă vânduse și ea obligațiuni (corporative, emise de o firmă, altceva decât cele de stat) iar deținătorii acestor obligațiuni nu vor mai primi nimic. Zero. Câte fonduri (inclusiv de pensii) dețineau acele obligațiuni, vom afla săptămânile următoare.
La o primă vedere, o astfel de criză pare ușor de rezolvat; statul răscumpără obligațiunile de stat, de la băncile cu probleme, la valoare nominală sau le acordă împrumuturi cu gaj pe acele bonduri. La prima vedere, doar… De fapt, pentru a face așa ceva, trebuie tipărite alte catralioane de bani. Adică, încerci să stingi focul (inflația) cu benzină (creșterea masei monetare). Și, personal, nu văd ce alte soluții ar exista.
Cum spuneam SVB nu băgase banii în prostii; dar când ai retrageri de zeci de miliarde de dolari în doar câteva zile, nicio bancă nu poate rezista, indiferent cât ar fi de sănătoasă.
Acum a venit nota de plată pentru toate nebuniile din ultimii ani: tipărire de bani fără număr și pandemie, închiderea planetei timp de doi ani. Guvernele se iau unele după altele mai ales atunci când e vorba să facă tâmpenii.
Spre ce active sigure se mai pot îndrepta oamenii acum, cei care și-au retras cash-ul din bănci, dacă bondurile de stat se dovedesc a fi gunoi? Aur? Posibil. Imobiliare? Mai greu de crezut, oamenii vor ceva lichid. Un tip de pe Twitter a pariat un milion de dolari că Bitcoin va ajunge în trei luni, la prețul de 1 milion USD. Aproape imposibil dar se întâmplă multe lucruri care păreau incredibile.
Criza datoriilor de stat ar putea fi criza crizelor, mama crizelor… Dumnezeu știe ce ne mai așteaptă și pe noi!

Autor: Ionut Popescu