Analize și opinii

Gheorghe Piperea: “Modelul american, economic și geopolitic se termină”

În urmă cu 12 ani a fost un mega-cutremur în Pacific, care a declanșat cel mai mare și mai rău accident nuclear din istorie – centrala de la Fukushima, Japonia, a fost distrusă. Explozia și consecințele sale au fost de 10 ori mai grave decât accidentul de la Cernobîl, din 1986. Nici acum nu a fost pus în siguranță ceea ce zace acolo, la Fukushima: o cantitate de cca 900 de tone de combustibil nuclear. Japonezii, inteligenții planetei, aruncă în ocean lichidul de răcire. Consecințele se pot bănui…
Și în acest domeniu, situația se îmbunătățește din ce în ce mai rău.
Plandemia, criza energetică, extremismul climatic și războiul au reușit, dar numai parțial și temporar, să camufleze consecințele dezastrului de la Fukushima. Dar acestea vor dispărea, odată cu mare parte din vietățile oceanului, peste 100 de ani.
Chiar dacă acel accident nuclear n-ar fi motivul real al plandemiei (menită a camufla ce se întâmplă acolo, prin devierea atenției planetei), tot este grav. Este mult mai grav chiar și decât războiul prin procură al occidentului colectiv contra putinului. Și ne privește pe toți cei de azi și îi privește și pe cei de peste 100 de ani.
În altă ordine de idei…
Fapt de importanță crucială în diplomație: pentru prima dată în ultimii 80 de ani, la negocierea noii antante Iran – Arabia Saudită, mediată de China, nu s-a utilizat “americana”, ca limbă de traducere a discuțiilor, ci araba, persana și mandarina.
Este evident că nici la discuția Xi – Putin nu se utilizează “americana”.
Se pare că “Sudul colectiv” s-a prins că “ordinea liberală bazată pe reguli”, cu care se laudă Occidentul, este o ierarhie neo-feudală, unde imperiul își impune diktatul în colonii, oricât de dement și iresponsabil ar fi.
Suntem, din acest punct de vedere, la intersecția a două plăci tectonice care vor intra în coliziune și vor schimba fundamental lumea. Nu știu dacă va fi o schimbare în bine, dar modelul american, economic (tipărim bani și gata, avem campioni comerciali și armată hiper-bogată, cu care ne impunem) și geopolitic (vă obligăm să fiți “liberi” și fluizi ca gen și insectivori) se termină.
Later edit: China și-a băgat coada, deci China vrea să fie noul hegemon. Este ca și când am cădea din lac în puț. Hegemonia chineză e ceva la fel de grav ca și hegemonia americană, deci sunt sceptic că ca ieși ceva bun. China nu e o democrație, e o dictatură, prima țară din lume care a introdus sistemul nazist al ratingului de cetățean.

Autor: Gheorghe Piperea

Despre autor

editor

comentarii

Adauga un comentariu

  • China NU este o dictatura si nici nu este degenerata precum America.
    Viitorul este plin de sperante indreptatite !
    Vom trai intr-o Lume mai buna daca America se demanteleaza si se duce dracului la lada de gunoi infect a Masoneriei !!!
    Idem otan !

  • …sincer? la ora actuala prefer nazismul chinezesc ”democratiei” occidentale si americane…

  • Occidentul nu este democratic , nu a fost democratic și nici nu va fi democratic, democrația occidentală e pură utopie. Occidentul a fost prosper și atât, prosperitate obținută in mare parte prin jaf colonialist. La periferia imperiului exploatare este crâncenă, la centru imperiului exploatare este rațională, de aici și percepția iluzorie de democrație în centrul imperiului pe care o au cei exploatați la periferia imperiului. Și prosperitatea occidentală e cu spoială , SUA este plină de boschetari și drogați, prețul unei chirii lunare depășind cu mult salariul mizer a unui angajat de dragul “pieței libere” produc boschetari pe bandă rulantă, stres la greu pe omul simplu ce este împins spre a-și găsi refugiul în narcotice, și la nord americanii dacă un copil nu rânjește tălâmb la școală tot timpul e trecut pe tratament psihiatric, adică narcotizat de mic. Cei mai grav și de aici li se va trage e că își impun cu japca “modelul” indiferent de consecințe asupra națiunii vizate de Nord Americani pentru a fi democratizata și efiecientizata.