Analize și opinii

Gheorghe Piperea: “Pașaportul climatic și cazierul amprentei de carbon”

Pașaportul climatic și cazierul amprentei de carbon
Vasele de croazieră din Europa emană de 4 ori mai multe gaze sulfurice decât toate cele 291 de milioane de automobile personale ale europenilor, la un loc. La fel stau lucrurile și cu codoiul*…
Cu vasele comerciale și, mai ales, militare, lucrurile stau cu mult mai grav. Ordinul de multiplicare a emanațiilor toxice și poluante în raport de amprenta de carbon a simplului particular este o cifră cu două zerouri.
Media emanației de CO2 a unui om obișnuit este de 4 tone pe an. Americanii au o amprentă de carbon de 4 ori mai mare (16 tone/an), iar britanicii, de 3 ori mai mare. Ca să se încadreze în criteriile pseudo-științifice menite a reduce temperatura globală cu 2 grade până în 2040, americanii, britanicii și noi, restul, amărăștenii, trebuie să ne reducem amprenta de carbon de maxim 2 tone/an.
Sunt curios ce reacție ar avea occidentalii dacă ar ști asta..
Ca să se ajungă la o asemenea reducere se vor folosi taxe – sancțiune pe emanația de carbon și costuri mărite ale călătoriilor cu avionul sau cu vaporul (de minim 1,5% pe an, zice CNN, dar taxa va fi cel puțin dublă față de rata inflației, deci românii trebuie să se aștepte la creșteri de 15% pe an).
Cel mai interesant, din perspectiva industriei fact checking – ului (afacere oengistă de zeci de miliarde de dolari pe an) este că pseudo-specialiștii în amprenta de carbon au propus deja guvernelor, încă din noiembrie 2023, instituirea unui credit – carbon, adică, o cantitate maximă anuală de emanație de codoi la care are dreptul “gratuit” un om normal.
Amprenta de carbon de 2 tone pe an se consumă într-un zbor dus – întors New York – Londra, ca să înțelegi proporțiile gogoriței.
Mai aproape de noi și, mai ales, de cei care lucrează în străinătate: 2 tone de codoi înseamnă 2 curse dus – întors Londra – București.
Pentru ceea ce excede emanația de codoi de 2 tone/an, se va plăti suplimentar. Mult.
Cursele low cost vor dispărea. Zborurile internaționale se vor reduce, probabil, la nivelul celor din epoca Hrușciov – Kennedy…
Creditul – carbon va fi inclus în … pașaportul climatic.
Iată o teorie a conspirației căreia i-au fost necesare doar 18 luni ca să devină propunere de reglementare și fapt “științific” sustenabil.
De la pașaportul “verde”, impus pentru covid, la pașaportul climatic nu a fost decât un pas. Iar pasul a fost făcut deja…
Se presupune că amărăștenii vor călători mai puțin, căci va fi prea scump.
Cu identitatea digitală gata, cazierul climatic, la fel ca și cel sanitar sau bancar, va fi fost la un click distanță. Nu vă gândiți că veți putea păcăli grănicerii sau că veți plăti pe loc costul suplimentar – sistemul vă va rejecta automat. Simplu, aseptic, fără excepții în ce-i privește pe amărășteni. Adică, pe noi.
Evident, nu va fi scump și nici prohibitiv pentru bilgheiț, care are 11 private jet – uri. Le utilizează pe toate ca să meargă la conferințe unde le spune oamenilor că trebuie să respire mai puțin, să călătorească mai rar, să mănânce insecte și carne artificială (făcută de el) pentru a combate poluarea cu bășinile vacilor, și să se injecteze mai des.
Evident, nu va fi o problemă pentru Zuckerberg să iasă din buncărul său de 250 de milioane de dolari și să urce în yachtul său de 400 de milioane pentru a ajunge la o conferință de încălzeală globală (emanând gaze sulfurice și codoi mai multe decât 10 mii de automobile și o sută de avioane low cost).
Nici pentru Bezos, care și-a tras rachetă în formă de falus ca să călătorească în spațiu.
Care spațiu este hiper-poluat electromagnetic de zecile de mii de sateliți ale sale și ale lui Musk.
Fyi – poluarea de acest fel distruge treptat albinele. Bănuiesc că știți ce ar fi Pământul fără albine – un Arrakis/Dune adus din romanele lui Frank Herbert în realitate.
Nu mai zic de consumul monstruos de electricitate al bazelor de date ale Big Tech, utilizate pentru a ne ține pe noi eficient în colivia digitală.
Nu vă plac teoriile conspurațiilor?
Nici mie.
Mai ales când conspirațiile se dovedesc reale. Și letale pentru democrație, libertate și umanitate.
Pentru conformitate, cercetați linkul din primul comentariu. Este de la CNN Travel citire.
*pentru nedumeriți: codoi este cuvântul utilizat de Elena Ceaușescu, un fake – academician în chimie, soția lui N. Ceaușescu. Voia să spună CO2 sau dioxid de carbon. Utilizez termenul pentru a păcăli algoritmii de cenzură ai feisbuc.

Autor: Gheorghe Piperea