Analize și opinii

Gheorghe Piperea: “Comitetul European pentru Risc Sistemic a anunțat o iminentă depresiune pe piața europeană”

Comitetul European pentru Risc Sistemic a anunțat o iminentă depresiune pe piața europeană a locuințelor (dezvoltări imobiliare și credite ipotecare), care va veni de la scăderea accentuată a prețurilor acestora. la prima vedere, scăderea prețului locuințelor este o veste bună – și este, pentru cei care au nevoie acum de case și, mai ales, pentru resetarea acestui domeniu nebunesc, în care legea economică a cererii și ofertei nu funcționează, de vreme ce împrumutătorii, care vor să dea împrumuturi și mai multe, au interesul ca prețul caselor să crească mereu, pentru ca garanțiile pe case să le rămână intacte (ori să crească, generând un frumos profit suplimentar). Întrucât acum prețurile scad – o spune CERS – este evident că valoarea garanțiilor pentru credite ipotecare/imobiliare o să scadă, în ciuda planurilor băncilor, deci aceste garanții reduse ca valoare trebuie suplimentate cu alte garanții. Evident, consumatorii, secătuiți de plandemie, de criza energetică, de criza alimentară și de eforturile statelor lor pentru susține eforturile de război, nu mai au cum să furnizeze asemenea suplimente de garanție. Întrucât între 30-50% din totalul locuințelor se cumpără pe credit, înseamnă că băncile au portofolii enorme de credite care vor intra rapid în suferință, pentru că (i) veniturile consumatorilor alocabile plății ratelor se reduc pe zi ce trece, (ii) garanțiile actuale își reduc valoarea, iar garanții suplimentare nu sunt. Creditele vor deveni niște scumpe…
Zic că băncile, inclusiv băncile centrale și cele internaționale, care s-au opus cu violență Legii dării în plată în 2016, trebuie să se roage acum ca această lege să se aplice cât mai repede, peste tot în UE, iar nu numai în România. Această lege – primul plan național de redresare și reziliență – este bună nu numai pentru debitor, căruia i se reduce povara datoriei pentru a putea duce la capăt contractul, ci și băncii, care poate obține, prin echilibrarea și redarea utilității sociale a contractului, un partener redresat și rezilient, apt să plătească rate până la finalul contractului.
Altfel, planul național de redresare și reziliență al fiecărui stat membru UE, vlăguit de planedemie și de crizele suprapuse care au fost ulterior inventate, va fi dublat de un plan de redresare și reziliență a băncilor, iar eu nu vreau să mai plătesc, încă o dată, taxe și impozite pentru salvarea băncilor.
Nici voi nu vreți, că sunteți sătui de furtul cu epoleți, de corupția tehnocrată și de spălarea de bani și finanțarea terorismului de către gulerele albe corporatiste.
PS Avertismentul CERS este pentru bănci (cică cele mai afectate vor fi cele din Ungaria și Irlanda), dar trebuie luat serios în considerare și de IMM-urile care au afaceri în domeniu, fie pentru că sunt dezvoltători imobiliari sau furnizori ori sub-contractanți ai acestora, precum și de salariații din domeniu. Falimentul nu este un câmp cu floricele.

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu