Analize și opinii

George Simion şi Popescu Piedone – fotografii neretuşate ale poporului român de azi

Cu o educaţie precară, cu apucături de peluza nord şi piaţa Obor, cu un populism primitiv adresându-se cuceririlor de abecedar, cei doi rup gura târgului în acest an electoral de redefinire a planetei.

Bieţii, dar deloc triştii noştri concetăţeni, par a nu se sinchisi de poza mare care îi înfăţişează tot mai săraci şi mai dispreţuiţi de toată lumea. Largile pieţe publice în care ar trebui să protesteze pentru salarii mici şi nedreptăţi sociale mari sunt goale. În schimb nu poţi arunca un ac în îmbulzelile de la Untoldul lui Boc şi alte asemenea paranghelii unde se comercializează fericiri virtuale.

Huliganii şi gargaragiii sunt azi la modă. “Să te agresez sexual, scroafo!” şi “Dacă mi-e foame, mă apuc să mănânc. Ia și tu ce găsești, parizer, salam, șuncă, ceapă, oțet, ce-o fi acolo, să mâncăm” iată viziunile lor despre progres şi mai bine. Iată vorbirea lor pe înţelesul vostru.

Procentele din sondaje ne înfăţişează ca un popor rămas mult în urmă. Atât înţelegem, atât pretindem, atât primim.

Dar dacă nu pe ei, atunci pe cine?

Aici se face marea greşeală! Se caută nume proprii în loc să se refuze nume proprii. Se caută minciuni abstracte în loc de fapte concrete.

“N-avem pe cine alege!” De acord! Atunci nu alegeţi, respingeţi!

Respingeţi-i pe needucaţi, pe gogomani, pe demagogi, pe hoţi, pe cei care în loc să vă respecte vă dispreţuiesc.

Respingeţi-l pe Iohannis pentru că e leneş şi arogant, respingeţi-i pe Ciolacu şi Ciucă pentru că nu se ţin de promisiuni. Respingeţi-i pe toţi de la putere care v-au dezamăgit pentru că v-au dezamăgit. Dar, tot aşa, respingeţi-l şi pe George Simion pentru că e sec, pentru că vă ia de proşti şi vă manipulează ca pe o turmă, respingeţi-l şi pe Piedone pentru populismul lui gros şi fără soluţii, respingeţi-o şi pe Diana Şoşoacă pentru troaca în care transformă tot ce atinge, respingeţi-i şi pe userişti care acum critică justiţia după ce în trecut au elogiat-o şi au folosit-o ca armă de distrugere politică…

Doar respingerea voastră masivă îi poate obliga pe oportuniştii de la butoane să renunţe la jigodii şi yesmeni şi să caute altceva, mai bun, cu care să vă poată obţine voturile.

Seceta de criterii şi de valori ne-a pus de multe ori în situaţia de a alege răul cel mai mic. Ca să nu mai ajungem în această dezamăgitoare situaţie ar trebui ca atunci când sunt testaţi candidaţii pentru nominalizare (prin sondaje, în mass – media, pe reţelele de socializare) să-i respingem fără reţineri pe cei necorespunzători. Doar aşa, dându-le scoruri mici, putem să nu-i vedem până la urmă pe liste. Iar în locul lor să apară unii mai buni.

Oare acesta să fie adevăratul chip al poporului român de azi? Din faţă ca George Simion şi din profil ca Popescu Piedone?

Anul acesta sunt alegeri planetare. Cănd, peste tot, alegerile se vor încheia, se va face poza de grup cu victorioşii momentului. Chiar nu ne interesează cine ne va reprezenta în această imagine simbol?

Autor: