Analize și opinii

Ultima scrisoare a lui Gabriel Marquez

“Daca Dumnezeu mi-ar face cadou o bucățică de viață, m-aș imbrăca foarte modest, m-aș intinde la soare, lăsând la vederea tuturor nu numai corpul, ci și sufletul meu.
Doamne Dumnezeul meu, daca aș avea inima, aș grava ura mea peste gheață și aș aștepta până soarele răsare. Aș picta cu un vis al lui Van Gogh despre stele un poem al lui Benedetti și un cântec al lui Serrat ar fi serenada pe care i-aș oferi-o lunii. Aș uda cu lacrimile mele trandafirii, pentru a simți durerea spinilor și sărutul incarnat al petalelor…
Dumnezeul meu, daca aș avea o bucățică de viață… N-aș lăsa să treacă nici o zi fără să le spun oamenilor pe care ii iubesc, că ii iubesc. Aș convinge pe fiecare femeie sau bărbat spunându-le că sunt favoriții mei si aș trăi indrăgostit de dragoste.
Oamenilor le-aș demonstra cât se inșală crezând că nu se mai indrăgostesc când imbătrânesc, neștiind că imbătrânesc când nu se mai indrăgostesc! Unui copil i-aș da aripi, dar l-aș lăsa să invețe să zboare singur. Pe bătrâni i-aș invăța că moartea nu vine cu bătrânețea, ci cu uitarea. Atâtea lucruri am invățat de la voi, oamenii… Am invățat că toată lumea vrea să trăiască pe vârful muntelui, insă fără spă bage de seamă că adevărata fericire rezidă in felul de a-l escalada. Am invățat că atunci când un nou născut strânge cu pumnul lui micuț, pentru prima oară, degetul părintelui, l-a acaparat pentru totdeauna.
Am invățat că un om are dreptul să se uite in jos la altul, doar atunci când ar trebui să-l ajute să se ridice. Sunt atâtea lucruri pe care am putut să le invăț de la voi, dar nu cred că mi-ar servi, deoarece atunci când o să fiu băgat in interiorul acelei cutii, inseamnă că in mod nefericit mor.
Spune intotdeauna ce simți și fă ceea ce gândești. Dacă aș ști că asta ar fi ultima oară când te voi vedea dormind, te-aș imbrățișa foarte strâns si l-aș ruga pe Dumnezeu să fiu păzitorul sufletului tău. Daca aș ști că asta ar fi ultima oară când te voi vedea ieșind pe ușă, ti-aș da o imbrătișare, un sărut și te-aș chema inapoi să-ți dau mai multe. Dacă aș ști că asta ar fi ultima oară când voi auzi vocea ta, aș inregistra fiecare dintre cuvintele tale pentru a le putea asculta o dată si incă o dată până la infinit. Dacă aș ști că acestea ar fi ultimele minute in care te-aș vedea, aș spune “te iubesc” și nu mi-aș asuma, in mod prostesc, gândul că deja știi.
Intotdeauna există ziua de mâine și viața ne dă de fiecare dată altă oportunitate pentru a face lucrurile bine, dar dacă cumva greșesc și ziua de azi este tot ce ne rămâne, mi-ar face plăcere să-ți spun cât te iubesc, că niciodată nu te voi uita.
Ziua de mâine nu-i este asigurată nimănui, tânăr sau bătrân. Azi poate să fie ultima zi când ii vezi pe cei pe care-i iubești. De aceea, nu mai aștepta, fă-o azi, intrucât dacă ziua de mâine nu va ajunge niciodată, in mod sigur vei regreta ziua când nu ți-ai făcut timp pentru un surâs, o imbrățișare, un sărut și că ai fost prea ocupat ca să le conferi o ultimă dorință. Să-i menții pe cei pe care-i iubești aproape de tine, spune-le la ureche cât de multă nevoie ai de ei, iubește-i și tratează-i bine, ia-ți timp să le spui “imi pare rău”, “iarta-mă”, “te rog” și toate cuvintele de dragoste pe care le știi.
Nimeni nu-și va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete. Cere-i Domnului tăria si ințelepciunea pentru a le exprima. Demonstrează-le prietenilor tăi cât de importanți sunt pentru tine.”
Autor: