Analize și opinii

GENERAL FRANCEZ: NATO TREBUIE DESFIINȚATĂ. EUROPA TREBUIE SĂ SE ALIEZE CU RUSIA

NATO a servit drept instrument pentru provocarea unui război rece, prin urmare, acum trebuie desființat. Franței nu-i mai servește la nimic, iar Europa trebuie să se gândească la oportunitatea unei alianțe militare cu Rusia. Este declarația tranșantă a generalului francez în rezervă Jean-Bernard Pinatel.

nato_north_atlantic_terrorist_organization

Existența NATO în forma actuală și extinderea Alianței spre Est convine doar SUA, care vor să păstreze o distanță între Rusia și Europa, a declarat într-un interviu oferit publicației Le Figaro generalul francez Jean-Bernard Pinatel, expert în geopolitică și spionaj economic.

Dacă Rusia ar fi devenit un aliat al statelor europene în anii ‘90, atunci această superalianță ar fi putut reprezenta o concurență solidă SUA și ar fi renegat dominația globală americană, pe care au obținut-o odată cu destrămarea URSS, consideră acesta.

În opinia lui Pinatel, amenințarea islamismului a deschis din nou discuțiile despre întâietatea globală. Evenimentele tragice care au avut loc recent în Europa au demonstrat clar francezilor și altor aliați ai SUA din cadrul NATO, că această alianță nu ajută în nici un fel europenilor să lupte cu amenințarea teroristă. În afară de aceasta, în contextul incertitudinii și ezitării SUA, europenii văd eficiența acțiunilor Moscovei, îndreptate împotriva Statului Islamic, cea îi determină să se gândească la o alianță cu vecinul din est.

Aceste argumente, obținute cu prețul a 234 de morți și 671 de răniți, începând cu 2012, trebuie nu doar să trezească NATO, dar și să ducă la lichidarea sau europenizarea totală a organizației, odată ce politica actuală a alianței nu răspunde intereselor Franței

Generalul Jean-Bernard Pinatel

Rusia a propus în mai multe rânduri SUA o coordonare a acțiunilor în Siria, însă Obama a refuzat, afirmând că așa-numita opoziție moderată dispune de un potențial suficient. Prin urmare, în Orientul Apropiat se formează un nou echilibru. „Rusia, care era prezentă istoric în regiune, revine. China, în premieră, se implică activ în regiune și doar Franța, care a avut o poziție privilegiată de intermediar, a pierdut totul sub auspiciile SUA”, consideră Pinatel.

În același timp, generalul presupune că interesele strategice și economice ale Rusiei și Franței coincid în totalitate, iar în istoria relațiilor celor două țări au existat momente de colaborare fructuoasă și amicală. “Dorința SUA de a întoarce Europa în atmosfera războiului rece este realizată prin intermediul NATO și servește doar intereselor americane, dar și liderilor europeni impotenți și corupți”, concluzionează expertul.

Autor: Emanuel Stan

Sursa: Sursa zilei

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Existenta NATO nu se mai justifica de la destramarea Uniunii Sovietice incoace. De atunci, n-au facut decat sa participe la jafurile comandate de americani. Iar din p.d.v. militar, Europa pica in maxim 72h intr-un conflict cu Rusia.