Analize și opinii

FMI, cautat pentru crima!

Nu demult directorul FMI a facut niste comentarii la adresa economiei romanesti, pe un ton destul de metaforic. Nu e prima oara. Ca el vorbeste despre economia Romaniei azi, iar maine despre cea a urmatoarei tari in care il duce avionul nu conteaza, discursul lui este acelasi.

Pentru el economia Romaniei este un “pacient”, iar el, FMI-ul, este “doctor”. El se foloseste de o metafora atunci cand isi apreciaza victima pentru ca a venit sa ceara bani la el ! Camatarul a ajuns sa ii spuna amaratului care cerseste, ca “il trateaza” si ca “are grija de el”.

Metafora este dealtfel buna cand vrei sa transmiti un mesaj care altfel explicat s-ar lovi de logica interlocutorului. In subconstientul nostru, relatia “doctor-pacient” este una fireasca, tu daca te-ai imbolnavi n-ai vrea sa fii tratat de un doctor de incredere ?

FMI insa nu este doctor, iar economia unei tari, impreuna cu oamenii ei, fiinte reale care isi pierd slujbele, nu sunt “pacienti”. Daca ajutorul dat de FMI, care nu este altceva decat creerea unei dependinte vesnice de subzistenta economica bazata pe credit poate echivala cu ajutorul medical competent, eu as zice ca suna mai mult a clinica de dezintoxicare. Pacientul se preface ca scapa de adictie primind metadona la cerere, iar doctorul pretinde ca face tot ce ii sta in putinta, dar doar atat cat e nevoie pentru a fi in continuare subventionat de guvern.

Ca o paranteza, doctorii se mai ocupa si de prevenire (daca vor), dar FMI ce poate sa previna ? Poate propria disparitie, pentru ca pana acum o recesiune reala nu a reusit sa o previna nimeni, ea fiind parte intrinseca a sistemului economic curent.

FMI este o banca.
Iata ce avea de spus Thomas Jefferson despre banci, cu 200 de ani in urma:
“Cred ca bancile sunt mai periculoase pentru libertatile noastre decat armatele regulate. Daca poporul (american) va permite vreodata bancilor sa controleze emisia de moneda (creditul), mai intai prin inflatie apoi prin deflatie, bancile impreuna cu corporatiile ce vor creste in jurul lor vor lua oamenilor intreaga avere pana cand copii lor se vor trezi fara case pe un continent al caror parinti l-au cucerit.”

Aceste doua propozitii ar trebui poate incluse in imnul Romaniei, si al celorlalte tari, poate al tuturor tarilor… se opune cineva ? Alo, Islanda, Ungaria, Letonia, Estonia, Japonia si care mai aveti puls pe acolo..?
Daca Thomas Jefferson (care era mai destept ca mine) considera ca bancile sunt mai puternice decat armatele, cred ca stia ce vorbeste. Thomas Jefferson nu poate fi acuzat de leninism, maoism, nazism, anti-imperialism, si alte etichete moderne. Lui nu i se pot pune etichete. El provenea dintr-un sistem cat se poate de capitalist (la acea ora), si avea probabil cunostinte de economie si politica din lumea reala, nu din amfiteatre.

Nu mai e nici un secret ca economiile socialiste au fost ajutate sa devina “capitaliste” prin organisme si persoane de acum celebre, FMI, Banca Mondiala, guvernul american, politicieni si miliardari celebri. Ei au trasat liniile generale de miscare, distributia capitalului, pietele de desfacere si finantarea unor partide. Rezultatul a fost un dezastru, dupa cum se stie. Nu ma gandesc doar la cat s-a furat in Romania, dar sa luam de pilda situatia Ungariei, ingropata acum in datorii. Sau celebra Letonie cu somajul si scaderea PIB-ului mai mare ca o gaura neagra. Estul a fost tradat si de rusi si de Vest. Isi mai aminteste cineva de Iugoslavia ?

In fine, azi nu vreau sa scriu despre geopolitica, ci vreau sa spun ca aceste economii practic au disparut. Ce a ramas in urma este o piata de consum anemica, ce are nevoie de sponsorizare, adica primeste bani de avioane de mana a IIa daca isi arunca in strada profesorii, bolnavii, copii, batranii. Toate aceste categorii au ceva in comun, de pe urma lor nu se poate stoarce un ban.

Motivul dezastrului mai este si acela ca economiile si liniile generale nu se traseaza din birou, iar oamenii nu sunt doar nistre patratele in statisticile PowerPoint, ci sunt persoane reale. Nu e de mirare ca in America se mai duce cate unul cu mitraliera la servici din cand in cand. Sau ca se arunca cu avionul in sediul Fiscului. http://en.wikipedia.org/wiki/2010_Austin_plane_crash

Violenta insa nu rezolva problema, ci doar educatia si de ce nu, sanatatea. FMI dealtfel o si spune, taiati costurile bugetare, adica sanatatea, educatia si pensiile.

sursa: mareadepresie.blogspot.com

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu