Analize și opinii

EROARE FATALA

Ceea ce s-a petrecut ieri in cadrul intalnirii ministrilor de finante ai tarilor UE, va intra in cartile de istorie drept momentul in care Uniunea Europeana si-a semnat decretul de condamnare la moarte. Grecia a obtinut acordul tarilor Uniunii Europene pentru acordarea unui imprumut in valoare totala de 30 miliarde de Euro. Daca in textul efectiv al acordului nu sunt incluse clauze exprese care impun o austeritate fiscala controlabila de catre Comisia Europeana, atunci exista motive serioase sa credem ca edificiul maret al economiei europene se va prabusi in urmatorii ani.

Stabilitatea monedei pan-europene depinde foarte mult de capacitatea tarilor care au intrat in zona euro de a respecta angajamentele de responsabilitate fiscala asumate prin Tratatul de la Maastricht. Daca macar o tara reuseste sa nu respecte deloc principiile responsabilitatii fiscale fara sa sufere consecinte grave, atunci nici celelalte tari nu vor respecta aceste principii. Instinctele principale ale clasei politice din orice tara cer guvernelor sa cheltuie din ce in ce mai mult pentru a castiga voturile alegatorilor si pentru a stimula economia in conditiile crizei actuale. Este evident ca aceste cheltuieli nu se pot face decat pe datorie. Pentru un politician este deosebit de complicat sa incerce implementarea unor modificari radicale in economia nationala (modificari care in mod natural includ cresterea productivitatii si scaderea dramatica a consumului). Pentru guvernele tarilor europene, este mult mai simplu sa cheltuie in continuare banii pe care de fapt nu-i au.

Unicul motiv care oprea guvernele din Italia, Spania, Franta sau Irlanda de la utilizarea “pomenilor electorale” nu era lipsa banilor, ci frica de a ajunge in situatia Greciei. Acum, daca contribuabilii germani vor fi fortati sa plateasca pentru excesele oligarhilor, guvernantilor si bugetarilor greci, nu va exista niciun fel de motivatie pentru oprirea cheltuirii iresponsabile a banilor. Pana la urma, care pot fi consecintele unei crize bugetare acute pentru clasa politica a unei tari care isi va cheltui banii intr-un mod total iresponsabil? Daca Grecia va fi salvata, atunci si toate celelalte tari din categoria PIIGS vor considera ca banii contribuabililor germani le vor sta intotdeauna la dispozitie pentru a rezolva problemele bugetare. Salvarea Greciei va insemna un efort financiar de 30 miliarde de Euro, insa salvarea Italiei ar necesita un imprumut gigantic de peste 80 miliarde de Euro, Spania – 90 de miliarde, Portugalia – 40, Irlanda – minimum 35. Este clar si indubitabil faptul ca Germania si celelalte tari din “coalitia celor 5” (Olanda, Belgia, Luxemburg, Austria) nu sunt capabile sa suporte aceste cheltuieli si in acelasi timp sa asigure o crestere sustenabila a economiilor proprii. Mai mult decat atat, dorinta de sustinere a valorii monedei Euro este contraproductiva pentru principalele economii din zona Euro. Germania, Franta si Olanda au economii cu sectoare exportatoare deosebit de puternice. Anume exporturile au fost motivul pentru care economia germana si cea olandeza au avut o crestere timida in ultimele trimestre in ciuda conditiilor dificile ale crizei economice. O scadere a cursului Euro a fost o adevarata mana cereasca pentru cresterea exporturilor din Germania, Franta si Olanda. O consecinta directa a salvarii Greciei va fi o crestere a cursului Euro, ceea ce va insemna ca exporturile nu vor mai putea contribui la cresterea economica a tarilor care vor trebui sa faca efortul principal pentru finantarea “oilor negre” din spatiul european.

Este pacat ca politicienii germani nu au reusit sa reziste presiunilor venite din partea birocratilor de la Bruxelles. Daca Grecia ar fi intrat in faliment national, atunci ar fi existat posibilitatea ca celelalte tari sa se gandeasca foarte serios la reforme bugetare si structurale. Acum nu mai exista nicio sansa pentru reforme bugetare si masuri de austeritate in Italia sau Spania. Economia europeana urmeaza calea spre prabusire. Iresponsabilitatea fiscala a grecilor, italienilor, spaniolilor si lipsa de vointa politica a germanilor vor fi cauzele decaderii economice a Uniunii Europene.

sursa: cronicaromana.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Era de aşteptat. Întotdeauna interesele politicienilor sunt de moment, nu de perspectivă. Practic, dacă ne uităm în jur, toate ţările care au ieşit sau tind să iasă au făcut-o prim metode clasice. Nimic din vechiul sistem nu a fost schimbat.