Analize și opinii

Este cât se poate de limpede pentru orice prost că probabilitatea de a te infecta în piață este infinit mai mică decât în mall sau supermarket.

„Un prost aruncă o piatră în apă și zece înțelepți se chinuie să o scoată”. Cam asta s-a întâmplat cu piețele. A ieșit oligofrenul național să anunțe noile restricții – deh, n-am fost cuminți și l-am supărat pe tovarășul Plăvan – și-a scăpat-o pe aia cu piața. În loc să-l tragă de urechi Ministrul Agriculturii și să-i spună „Vezi, măi căcatule, că nu poți băga buldozerul ca la mă-ta-n curte”, au pivotat toți capul în pământ și, cu demnitatea caracteristică râmelor, au rostit în cor: „Da, să trăiți!”.

Care-ai făcut, Arafate, studii referitoare la infectările din piețe? Hai să v-aud, mânca-v-aș! Și cum de se infectează omul în piețe și nu se infectează în supermarket sau mall? Un prostovan – Stamule, ăla de e profesor la ASE, dar n-are habar că se spune „extras de cont” – spunea pe la un post că „supermarketurili are sisteme dă ventilație performante”. Să mori tu, Stamule! Hai să explicăm în ce constă „performanța” sistemelor de ventilație din mall-uri și supermarket-uri.

Toate sunt sisteme de climatizare cu recirculare și aport de aer proaspăt în proporții variabile(undeva la 15%-20%). Ce înseamnă asta e simplu: pentru economie, aerul din interior este aspirat pe-o parte, îmbunătățit – dacă e cazul – cu aer de-afară și-apoi recirculat în interior. Și-acum să înțelegem magia: dacă Gigel, bolnav de covid, strănută în supermarket, ai toate șansele ca particulele răspândite de el să-ți fie livrate, sub formă de jet, fix în ochi, nări s.a.m.d. Să nu-mi spuneți de filtre pentru că ele, pur și simplu nu există decât pentru aerul adus de-afară. Și-acelea constau în niște grătare și site menite a împiedica intrarea pietrelor sau a fragmentelor grosiere. A filtra virusul, a cărui mărime e undeva la 0.07 microni e absolut imposibil.
În piețe nu sunt sisteme de încălzire. Dacă Gigel strănută în piață, în cel mai rău caz, particulele eliminate rămân pe suprafețe sau marfă(adică la fel ca la un supermarket fără instalație de climatizare), dar, în niciun caz nu-i sunt suflate cuiva în mufă.

Este cât se poate de limpede pentru orice prost că probabilitatea de a te infecta în piață este infinit mai mică decât în mall sau supermarket. În mod normal, dacă ar fi să fim corecți, magazinelor ar trebui să li se interzică actualele sisteme de recirculare a aerului, trebuind să fie obligate la utilizarea aportului de aer proaspăt în proporție de 100%. Dar cine are curaj să facă asta?

Transformarea piețelor închise – adică modernizate – în piețe deschise, în care bieții oameni de-acolo să tremure ca rahații în frig, face parte din aceeași logică prostească care pornește de la capul sec din fruntea țării. Dă-i unui prost puterea și admiră apoi de câte cretinătăți e capabil.

Imbecililor, ați distrus o țară-ntreagă cu prostia voastră! V-ați împrumutat ca idioții, tot ce faceți e furt și prăbușire. Sper să explodeze odată și mămăliga asta și să vă trimită acolo unde vă e locul! Nemernicilor!

Autor: Dan Diaconu

Sursa: Trenduri Economice