Analize și opinii

Florin Matei: „Hipstere globalist, în România ta, vrajba şi dezbinarea vor fi caracteristicile de bază, iar nemernicia şi egoismul vor face legea.”

Hipstere globalist,

ți-am scris și anul trecut, pe vremea asta, niște rânduri. Și acum doi ani. În bună parte, ele sunt actuale și azi. Te-a durut în fund de vorbele mele. Nu sunt de-al tău, puțin îți pasă ție de mine și de zicerile mele. Știu, dar eu insist, chiar dacă tu vei clama imperial că doar boul e consecvent.

Hipstere globalist,

să nu crezi cumva că, dacă te-ai coalizat într-un mainstream exclusivist cu alţi indivizi de teapa ta, şi din colectivul ăsta fals-superior mă sfidezi pe mine, cetăţeanul civil care nu te însoţesc (pentru că nu te aprob), mă sperii. Să nu crezi că fac pe mine de frică pentru că tu te manifeşti împotriva mea cu funk-pop-ul încă în urechi şi cu cauza ta pretins-rebelă în dinţi. Ştiu, mă poţi doborî, mă poţi chiar răni, că tu eşti tânăr, frumos şi puternic, şi – o, da! – liber să mă dobori şi chiar să mă răneşti, iar capacitatea ta fizică e intactă. Poate să-mi fie frică de violenţa provocată de exhibarea gregară, fie şi pentru că violenţa e o formă a nebuniei, dar când ziceam că nu mi-e teamă, o făceam din postura omului trecut prin viaţă şi printre furcile ei caudine.

Hipstere globalist,
în primul rând, nu-mi veni mie cu societatea civilă şi cu alte harneli oengisto-sorosiste de genul ăsta, că nu te cred. Toți cei care vă arogați apartenența la așa-zisa societate civilă susțineți interzicerea drepturilor și libertăților cetățenilor, aplaudauți claustrarea și cultivați autoritarismul. Numai că, în privința societății tale civile, greșești, histere globalist. Greșești în sensul că în România nu există nicio societate civilă. Există doar societatea în sine, societatea în întregul ei. Societatea civilă este doar forma de alint, ca ieșire în decor, pe care niște pretinse elite și-o exhibă în spațiul public. Este doar privilegiul, ca distincție socială, pe care pretinsele elite și-l atribuie, de la înălțimea aroganței lor. Este doar o strâmbă aureolă pe care pretinsele elite și-o compun, cu de la ele putere, peste propriile capete, străluminate, vezi-Doamne, de evidenta lor deșteptăciune. Este doar o marotă cu care pretinsele elite încearcă să-i îmbrobodească pe cetățenii mai slabi de înger sau mai săraci cu duhul. Este doar o scorneală pe care pretinsele elite, în trufașa lor îmbățoșare, au ajuns până acolo încât să o creadă și ele însele.

Altfel, hipstere globalist,
te-aş crede dacă ai fi cu-adevărat imparţial în judecarea vinilor şi a culpelor tuturor anilor de după 1989, şi dacă nu ai face liste cu ,,cei buni” şi cu ,,cei răi” funcţie de umorile tale şi de trend-ul dat de teribilismul online. Dacă nu ai crede că tinereţea ta – atât, tinereţea ta – îţi dă dreptul să faci şi să desfaci în ţara asta, fără asentimentul altor categorii sociale. Dacă nu ai crede că tu eşti deşteptul pământului şi alţii, restul populaţiei, sunt proşti făcuţi grămadă. Dacă nu ai fi un narcisist, adică.Te-aş credita că eşti exponentul societăţii civile dacă, în cei zece ani de domnie a lui Băsescu nu ai fi dovedit că simpatizezi cu regimul creat de el, şi dacă acum nu ai face proba că ai schimbat pe dracul cu tac’su, doar pentru că sistemul urmează, nestingherit, aceeași linie. Cum nu-mi curge scuipatul din gură fără să știu, susținerile tale fățișe îmi dau impresia că şi tu, hipsterule globalist, ai convingeri politice. Că nu eşti atât de ingenuu la nivel social pe cât vrei să pari, ba, mai mult, că tot ce faci e să-ţi impui propriile convingeri, strivindu-le pe ale mele. Strivindu-le prin constrângere. Aş miza pe presupusele tale bune-intenţii, hipstere globalist și aş fi mult mai atent la demersurile tale, inclusiv cele stradale, dacă nu ai ridica în slăvi instituţiile de forţă din cadrul sistemului creat de Băsescu și preluat, apoi, la cheie de Johannis, şi dacă șefilor acestora nu le-ai face o apologie greţoasă! Dacă, de-acolo, din stradă, nu ai folosi dublul standard. Ce să înţeleg din atitudinea asta, hipstere globalisto-stradal? Că ai remodelat toate temele regimului băsist, şi acum ai găsit prilejul şi modalitatea de a ni le băga din nou pe gât? De a ni le îndesa pe gâtlej, conform preceptului popular ,,vrei, nu vrei, bea agheasmă, Matei’’?

Hipstere globalist,
nu cred nici cât negru sub unghie în echidistanţa ta. Şi nici în progresivismul deşanţat pe care-l propagi atât de vocal. Cu-atât mai puţin în modernismul sfruntător cu care te baţi în pieptul înveşmântat ,,vintage’’. Am dreptul să mă îndoiesc că, într-o viitoare republică hipsteristo-corporatistă, eu şi alţii ca mine ne-am putea duce bătrâneţile şi bolile într-un cadru al umanităţii şi al empatiei sociale. Mai degrabă întrezăresc stânca tarpeiană cu care ne vei cadorisi.

În România ta, hipstere globalist – pe care înţeleg că ţi-o iei înapoi ori de câte ori ți se năzare – mă tem că ideile nu se vor impune prin valoarea lor şi prin forţa argumentelor, ci prin prin acte cinice şi prin decizii sfidătoare. În România ta, experienţele şi practicile sociale vor lipsi cu desăvârşire, pentru că – la câtă vigoare şi poftă de trai pe vătrai și viaţă în desfrâu emani – ele îţi vor puţi. În România ta, nimeni nu va mai fi preocupat de regenerarea virtuţilor civice, pentru că nimănui nu-i va mai păsa de aproapele său. Dacă va pomeni cineva, în România ta, de rolul social al cetăţeanului, de latura lui umană, de profilul etic, de spiritul de colaborare şi de devotamentul participativ, tu şi ceilalţi asemenea ţie, voi, noii propovăduitori ai capitalismului sălbatic şi ai neo-liberalismului de junglă, îi veţi închide gura fără menajamente. Veţi spune că doar aşa pot fi puşi cu botul pe labe comuniştii. Binefacerile şi actele caritabile vor deveni, în România ta, doar poveşti de adormit copiii, iar milostenia şi îngăduinţa rar vor mai face casă bună cu membrii societăţii. Dramul de recunoştinţă, fărâma de gratitudine vor dispărea din peisajul vieţii sociale, pentru că România ta, în grandomania ei hipsterească, nu va avea nimic în comun cu compătimirea, cu buna-înţelegere, cu generozitatea. În România ta, vrajba şi dezbinarea vor fi caracteristicile de bază, iar nemernicia şi egoismul vor face legea.

Va veni, poate, într-o zi, într-un târziu, clipa în care tu, hipsterul globalist de acum, vei conştientiza că fără repere şi valori morale e greu de convieţuit. Că, la maturitatea deplină, stilul acesta contrafăcut de viaţă nu-ţi va aduce bucurii şi linişte sufletească şi că insolenţa teribilistică de-acum te va marca peste nişte ani, peste nişte decenii. Vei dori, atunci, să repui toate aceste coordonate existenţiale în drepturile lor fireşti, să ai parte, tu şi copiii tăi, de forme concrete de relaţionare interumană, într-un ansamblu social liber consimţit. Dar îţi va fi greu, foarte greu. Vei căuta resurse lăuntrice, ca să-ţi poţi depăşi dezamăgirea şi regretele, dar va fi târziu, foarte târziu. Vei fi un om bătrân, înconjurat de lupi tineri şi hămesiţi care îţi vor hlizi în faţă, spunându-ţi că ei sunt frumoşi şi liberi și că tu ești știrb și decrepit. Vei fi un om bătrân şi nu vei avea alături niciun hipster globalist din strada de altădată, niciun amic de conjunctură, cum ai acum. Vei fi doar tu și conştiinţa ta vinovată…

Autor: Florin MATEI

Despre autor

editor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Ma indoiesc serios ca hipsterii #rezist sau tinerii idioti si liberi in subcultura lor au inteles ceva din avertismentul autorului!In afara de ura,vrajba si violenta, autointitulatii hipsterii din Romania,nu stiu altceva!