Analize și opinii

Toată lumea știe că în mult prea socialista Europă, dacă nu încasezi subvențiile nu exiști în agricultură.

Toată lumea știe că în mult prea socialista Europă, dacă nu încasezi subvențiile nu exiști în agricultură. Chestiunea e simplă: neamțul ia X EUR/ha, asta înseamnă că produsele lui sunt mai ieftine decât ale celui care nu încasează nimic. Dacă neamțul e mai ieftin, înseamnă că tu ai muncit de pomană.

Pe plaiurile mioritice, în domeniul roșiilor, avem turcii și spaniolii. Ambele țări bagă la chimicale în roșii de ți se strepezesc dinții când îi înfigi în „fructul apetisant”. Aproape că-ți sare smalțul de pe ei! Dar lumea cumpără. Deh: ălea turcești X lei, ălea românești dublu. Culmea e că plasticul turcesc, în ciuda dumpingului, îndestulează și producătorul(care are infinit mai multe zile însorite, deci cultivă mai ieftin) și transportatorul și, atenție!, o întreagă mafie a legumelor în România, care lasă bănuțul-gheață la fiecare nivel.

„Ticălosul” de Dragnea a înțeles rapid că fluxurile ilegale de roșii turcești scot bani nefiscalizați din țară. Și-atunci a inventat „Programul Tomata”, un program simplu și eficient. Le dai producătorilor autohtoni 3000 EUR/1000 m.p. cultivați în solar/seră și brusc îi faci competitivi în fața turcilor. De banii respectivi oamenii și-au ridicat solarii, și-au luat centrale pentru a încălzi incintele și astfel au devenit, peste noapte, rentabili. A apărut o clasă nouă de antreprenori agricoli, oameni care s-au întors în țară pentru că acei 3000 EUR făceau diferența.

Șmecheria e cât se poate de simplă. Subvenția se dă din bani europeni. Însă, chiar dacă s-ar da cu bani de la stat, tot rentabil ar fi. Și-o să vă spun de ce: pentru a încasa subvenția, țăranul trebuie să facă dovada producției de minim 3 T/1000 mp. Aceste trei tone sunt astfel fiscalizate. Și chiar dacă n-ar fi, tot ar fi OK deoarece banii de pe întregul lanț rămân în România formând un interesant lanț de multiplicare(inputuri, mână de lucru, distribuitori, vânzători s.a.m.d.).

Este evident că Dragnea era un ticălos, doar a mușcat teribil din mafia legumelor. Dacă am fi ținut-o tot așa unde s-ar fi ajuns? La fiscalizarea producției și a comerțului cu legume? Doamne ferește! Bine c-a fost băgat la pușcărie înainte de a înțelege și românii că pot trăi bine pe propriile picioare.

Hai să vedem acum ce-au făcut bravii liberali. Dacă vă închipuiți că pentru omorârea producătorului român s-au limitat la închiderea piețelor, sunteți naivi. Atacă la baionetă de la bază. Prima victimă e „Programul Tomata” pentru care, peste noapte, nu se mai găsesc bani. Ca să vezi! La fel cum nu s-au mai găsit bani pentru „Start-Up Nation”. Ca să nu iasă scandal – deh, sunt alegeri – au anunțat că s-a depășit bugetul și că, în loc de 3000 EUR se vor da … 2200 EUR. Adică din start i-ai rupt p-ăia cu 25%. E acea mică diferență care face ca producția autohtonă să nu mai fie atât de rentabilă și, ușor, ușor să se aleagă praful.

Subvenția asta vedem dacă s-o da. Momentan ei o mai întind cu iluzia până la alegeri, iar după aceea Dumnezeu cu mila. Dacă mă întrebați pe mine, nu se va da nimic. Și chiar dacă s-o da, la anul sigur producătorii nu vor mai vedea niciun sfanț. Că așa-i cu liberalii: mai bine fură cot la cot cu mafioții patentați decât să construiască ceva solid. Iar Dragnea, se știe, „la pușcărie!”.

Autor: Dan Diaconu

Sursa: Trenduri Economice