Analize și opinii

Dezvăluiri bombă. Cum a distrus Arafat sistemul de ambulanță din România

Raed Arafat a limitat competențele asistenților și medicilor din serviciul de ambulanță, aducându-le la nivelul pompierilor de la SMURD, ne spun sindicaliștii de la Federația Națională Sindicală Ambulanța din România (FNSAR). Practic, nici medicii, nici asistentele nu mai au voie decât să transporte pacienții la UPU. Mai grav, după ce i-a obligat pe medici să obțină atestate, Arafat le-a interzis un medicament esențial, împiedicându-i să intubeze pacienții.

Din 2007, de când a fost înfipt în conducerea Ministerului Sănătății, Raed Arafat a făcut totul pentru a distruge sistemul de ambulanță din România. Primul pas a fost să interzică, cu ajutorul prietenului său de atunci, ministrul Eugen Nicolăescu, angajarea medicilor la Ambulanță. La nivel declarativ, măsura ar fi urmat să fie temporară, pentru dezvoltarea unităților de primiri urgențe, unde era nevoie de medici, însă ea s-a permanentizat, deprofesionalizând sistemul. Problemele au continuat cu limitarea competențelor asistenților medicali, care nu mai aveau voie să administreze tratamente și erau obligați să sune medicii coordonatori.

”De exemplu, un caz de colică biliară, care este foarte frecventă și foarte ușor de diagnosticat, trebuia dus la UPU, deși avem asistenți cu pregătire medicală, mulți cu studii superioare. Practic, Raed Arafat a limitat competențele asistentului medical la nivelul pompierului-paramedic, adică ajunsese doar un fel de transportator al pacientului la unitățile de primiri urgențe ale spitalelor. Deși aveam cadre medicale specializate și profesionalizate, s-a ajuns să se facă, pentru orice, transport la spital, supraaglomerându-se UPU-rile, exact cum am și atras atenția că se va întâmpla. De fapt, acesta a fost și scopul, să existe un flux cât mai mare la UPU, ca să se poată demonstra statistic că este foarte important UPU”, ne-a declarat Gheorghe Chiș, președintele Federației Naționale Sindicale „Ambulanța” din România.

Crime cu premeditare

Acțiunea de limitare a competențelor s-a îndreptat și către medicii de pe ambulanță, care nu mai aveau voie decât să consulte la domiciliu, fiind scoși de pe ambulanțe în cazurile de urgență. Explicația dată de Arafat a fost că aceștia trebuie să obțină atestat de medicină de urgență, o specialitate nou apărută la nivel internațional. Astfel, toți medicii de pe ambulanțe au fost scoși din activitate timp de șase luni, pentru efectuarea unor cursuri, creându-se mari probleme în sistem din cauza deficitului de personal. Șocul cel mare a fost că nici după obținerea atestatelor medicii de pe ambulanțe nu aveau competențe.

”Singurul lucru în plus a fost că le-a dat voie să lucreze pe ambulanțe de tip C2, ca echipaj medical de urgență. În schimb, au fost limitați în baremul de medicamente. Medicii nu au voie să aibă pe ambulanțele respective anumite medicamente care se folosesc pentru salvarea vieților pacienților. Un exemplu în acest sens îl reprezintă relaxantele musculare, fără de care nu poți face intubare. Fără intubare, în cazurile grave, nu poți salva viața pacientului. Medicii noștri sunt puși în imposibilitatea de a salva vieți, deși au experiență și sunt buni profesioniști, pentru că au fost limitați. S-au făcut sesizări de către asociația profesională a medicilor de pe ambulanțe, dar atâta timp cât Comisia de medicină de urgență este formată din medicii de la UPU-urile aflate la ordinul lui Arafat, nu s-a rezolvat nimic”, ne-a mai precizat președintele Federația Ambulanța, Gheorghe Chiș.

Boicot total

Federația Națională Sindicală Ambulanța din România a prezentat, la întâlnirea cu Alexandru Rafila, rezultatul referendumului din serviciile publice de ambulanță, privitor la  respectarea prevederilor art. 92 din Legea nr. 95/2006 privind coordonarea serviciilor publice de ambulanță de către departamentul de specialitate al Ministerului Sănătății. Potrivit rezultatelor referendumului, din cei 7.924 de angajați care s-au exprimat, 7.833 au votat pentru coordonarea acestora de către Ministerul Sănătății, și nu de către Raed Arafat.

Autor: Claudia Marcu

Sursa: national.ro

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu