Analize și opinii

TREI FACTORI CARE VOR ESCALADA CRIZA DE ALIMENTE

O combinație de circumstanțe creează o „furtună perfectă”
O coincidență a creat o „furtună perfectă” pentru producția mondială de alimente și este pe cale să se înrăutățească. De luni de zile am avertizat cu privire la venirea acestei crize și în ultimele săptămâni am arătat cât de îngrozitoare sunt deja în lume.
Șeful Programului Alimentar Mondial al ONU avertizează că va fi cea mai gravă criză alimentară globală de la cel de-al Doilea Război Mondial, și chiar și Joe Biden admite că deficitul de alimente care va urma „va fi real”. Din păcate, noile evoluții amenință să înrăutățească semnificativ situația.
1. CHINA: IZOLĂRI FĂRĂ PRECEDENT
În ultimele zile, numărul de noi cazuri confirmate de COVID în China a atins niveluri record, iar autoritățile chineze au răspuns cu izolări fără precedent. Drept urmare, aproape 400 de milioane de chinezi sunt acum „în izolare totală sau parțială”…
Aproape 400 de milioane de oameni din 45 de orașe chineze sunt în blocare totală sau parțială în conformitate cu politica strictă a Chinei, ,,zero Covid!”. Împreună, ele reprezintă 40%, sau 7,2 trilioane de dolari, din produsul intern brut anual al celei de-a doua economii ca mărime din lume, potrivit datelor de la Nomura Holdings.
Izolările din China sunt mult mai brutale decât blocajele din lumea occidentală. Până acum, probabil ați văzut imagini video cu locuitorii din Shanghai țipând literalmente de la ferestrele apartamentelor lor. Nu am mai văzut așa ceva până acum, iar aceste izolări vor continua atâta timp cât COVID continuă să se răspândească.
Pentru a pune acest lucru într-o perspectivă reală, numărul de persoane închise în prezent în China este mai mare decât populația totală a Statelor Unite. Inutil să spun că aceste izolări închid economia chineză și va afecta întreaga planetă. În portul Shanghai, activitatea „este practic oprită” …
Portul Shanghai, care a gestionat peste 20% din traficul de marfă chinezesc în 2021, este practic blocat. Produsele alimentare putrezesc blocate în containerele de transport fără acces la frigider.
Aceasta este o problemă uriașă pentru lumea occidentală, deoarece magazinele noastre sunt în mod normal pline cu produse care au fost fabricate în China. Și asta se extinde chiar și la aprovizionarea noastră cu alimente.
De exemplu, trimitem cantități uriașe de mere în China, unde sunt procesate și returnate la noi sub formă de suc. Trebuie să sperăm că blocajele din China se vor încheia în curând, pentru că dacă acest lucru nu se întâmplă, este posibil să creeze lipsuri uriașe pe întreaga planetă.
2. CRIZA ÎNGRĂȘĂMINTELOR DIN STATELE UNITE ESTE PE CALE SĂ SE AGRAVEZE
Am mai scris despre cum creșterea vertiginoasă a costurilor îngrășămintelor va cauza probleme uriașe pentru mulți fermieri americani, mulți dintre ei s-ar putea să nu poată obține îngrășămintele de care au nevoie din cauza „reducerilor de transport maritime”. Următoarele sunt preluate direct dintr-un anunț publicat de CF Industries …
CF Industries Holdings, un producător mondial de top de produse cu hidrogen și azot, a informat astăzi clienții deserviți de liniile feroviare Union Pacific că reducerile de transport maritime impuse de căile ferate vor duce la întârzieri în timpul sezonului de pulverizare de primăvară și nu ar tolera acest lucru din partea Union Pacific. Compania înțelege că este una dintre cele 30 de companii care se confruntă cu aceste restricții.
CF Industries își livrează produsele prin intermediul liniilor feroviare Union Pacific, în principal din complexul său Donaldsonville din Louisiana și complexul său Port Neal din Iowa. Aceste linii feroviare deservesc regiuni cheie agricole, cum ar fi Iowa, Illinois, Kansas, Nebraska, Texas și California.
Printre produsele care vor fi afectate se numără îngrășămintele cu azot, cum ar fi ureea și nitratul de amoniu uree (UAN), precum și lichidul de evacuare diesel (DEF), un produs de control al emisiilor necesar camioanelor cu motorină.
CF Industries este cel mai mare producător de uree, nitrat de amoniu și lichid de evacuare diesel din America de Nord, iar complexul său Donaldsonville este cea mai mare unitate de producție pentru aceste produse din America de Nord.
Am fost uimit să aflu că 30 de companii diferite vor fi afectate de aceste restricții.
Union Pacific trebuie să ne dea răspunsuri clare cu privire la ceea ce se întâmplă cu adevărat, deoarece CEO-ul CF Industries spune că această schimbare „nu ar putea veni într-un moment mai rău pentru fermieri” … Prin impunerea acestei restricții arbitrare doar pentru o mână de expeditori, Union Pacific pune în pericol recoltele fermierilor și crește costul alimentelor pentru consumatori.
Desigur, acest lucru vine în urma unei recolte dezastruoase de grâu în Statele Unite, iar recolta de grâu de iarnă din China este considerată cea mai proastă din istorie. Așa că avem nevoie disperată de un sezon de creștere foarte bun în următoarele luni. Din păcate, acest lucru este pus în pericol de tot mai multe probleme legate de lanțul de aprovizionare.
3. O NOUĂ PANDEMIE DE GRIPĂ AVIARĂ ÎN STATELE UNITE CONTINUĂ SĂ ESCALADEZE
Vineri, Departamentul Agriculturii al SUA a anunțat un alt focar, acesta la două ferme din Idaho, devenind al 27-lea stat în care virusul a fost descoperit din februarie.
Potrivit USDA, prețul unei duzini de ouă în noiembrie s-a situat în jurul valorii de 1 USD. În acest moment, prețul este de 2,95 USD și este în creștere.
Prețul ouălor a luat-o razna deja și va creșteîn continuare. Dacă nu mănânci ouă sau ceva care conține ouă, nu te va afecta. Din păcate, marea majoritate dintre noi va fi afectată și suntem avertizați că această pandemie s-ar putea agrava în lunile următoare. Desigur, costul cărnii de pui și costul cărnii de curcan vor continua să crească. De fapt, unul dintre cititorii mei tocmai mi-a scris pentru a mă anunța că prețul pieptului de pui la magazinul său local a crescut cu 43%…
„M-am gândit să vă ofer o actualizare rapidă despre inflație și penuria de alimente.
Tocmai m-am întors de la magazin. Aveam de gând să cumpăr piept de pui Tyson pentru a-mi face provizii pentru viitor. Au trecut de la 6,95 USD la 9,95 USD. Este o creștere de 43% a prețului! Erau multe (6 pachete) dar simțeam că nu mi le permit așa că nu mi-am cumpărat.
Ați auzit de lipsa de biscuiți? A trebuit sa astept 4 luni ca un anumit tip de biscuiti sa fie reaprovizionat la acest magazin. De asemenea, am avut mari dificultăți să cumpăr de la magazinul nostru alimentar local. Acum 2 săptămâni au avut în sfârșit o cutie de tipul pe care îl cumpăr eu. Săptămâna asta din nou, niciunul. Nu stiu care este problema.
Benzina aici este de 3,49 USD. Motorina costă 4,69 USD. Îmi pare rău pentru tipii care au aceste camionete mari diesel cu rezervoare de combustibil de 180 de litri. Am combinat cumpărăturile și comisioanele într-o singură călătorie și mi-am lăsat vehiculul acasă pentru a economisi benzină.”
FACTORII CARE CONTRIBUIE LA ACEASTĂ CRIZĂ ALIMENTARĂ GLOBALĂ SUNT ÎN AFARA CONTROLULUI NOSTRU
Dar dacă am putea măcar să oprim luptele din Ucraina, asta ne-ar da o licărire de speranță. Din păcate, negocierile s-au întrerupt complet, iar secretarul de stat al SUA Antony Blinken tocmai a declarat pentru CNN că războiul ar putea continua până la sfârșitul anului …
Ucraina și Rusia reprezintă aproximativ 30% din toate exporturile globale de grâu, așa că avem nevoie disperată de încheierea acestui război. Din păcate, asta nu se va întâmpla. Se pare că aproape orice poate merge prost cu producția mondială de alimente nu merge bine, iar scena este pregătită pentru genul de foamete globală îngrozitoare despre care am avertizat în mod repetat.
Liderii noștri ar putea să imprime bani, dar nu pot tipări alimente. Dacă așteptați ca ei să-și fluture baghetele magice și să evoce o soluție perfectă la această criză, atunci mă tem că veți fi amar, amar dezamăgit.
Sursa: ZeroHedge
Lucrurile sunt clare: trevcerea la guvernanța globală nu se poate face decât prin crearea unei crize alimentare globale. Statele lumii s-au supraîndatorat pentru a face față efectelor devastatoare ale închiderilor din pandemie. Iar un stat supraîndatorat la marea finanță a lumii nu mai este un stat liber și trebuie să-și cedeze suveranitatea pentru a putea supraviețui.
—Sursa secundară: David Angelo