Analize și opinii

Dan Diaconu: Sistemul

V-am spus din start că nu-mi plac indivizii cu certitudini. În general cei din categoria enunţată n-au habar de nimic, dar se bat în piept cu ideile lor. Unii, făcându-şi loc cu coatele, mai fac şi demonstraţii „docte” crezând că spun chestiuni interesantă, fără să-şi dea seama că multe dintre cele pe care le emit erau acum 10, 15 sau chiar 100 de ani de domeniul trecutului. Dar, mă rog, aşa se întâmplă atunci când nu realizezi că sub umbra certitudinilor se ascund carenţe imense care-i fac pe cei mai mulţi „deţinători ai adevărului” să băltească în penibil.

Rămân surprins de numărul mare de experţi în khazari(prin secţiunea de comentarii a Telegramului e o adevărată inflaţie). Toţi se bagă care mai de care mai în faţă de parcă ar fi deţinătorii secretelor supreme. Bag mâna-n foc că dacă n-ar fi fost cartea lui Arthur Koestler nici naiba n-ar mai fi vorbit despre khazari. În ceea ce-i priveşte pe evrei, aici e catastrofă: absolut oricine se pricepe. Le-au studiat religia, au tradus singuri Tora şi Talmudul, spărgând secretele evreilor. Dacă însă îi întrebi ce limbă se vorbeşte în Israel, dau ochii peste cap. În ceea ce priveşte experţii în societăţi secrete, mişcări oculte, servicii secrete nici nu mai spun nimic deoarece e hiperinflaţie!

Să mergem mai departe. Când se punea vorba să se voteze „Referendumul pentru familie”, le-am spus unora de la ţară că ar fi cazul să iasă la vot. „Nu ieşim că e deja votat!” – mi-au spus ei cu îngâmfare. „O să vă lovească ăia, vă vor distruge copiii!” – le-am spus atunci. „N-ai să vezi aşa ceva în România!” – mi-au răspuns cu aceeaşi emfază. Aţi văzut legislaţia împinsă de Firea? Dar pe cea pe care-o împinge acum Pledoiu? Aţi văzut dezastrul din şcoli? Totul e în stadiu incipient. Când va începe se va intra cu buldozerul deoarece exact aşa s-a făcut peste tot. Fix aceeaşi strategie: de la state care aveau valori tradiţionale s-a ajuns la state-fantomă, complet eşuate, aflate sub stindardul multicolor în care libertatea a fost înlocuită cu tirania unei ideologii nefireşti. Ştiu, din nou îmi vor veni experţii să-mi explice cum e cu khazarii, cu evreii, cu societăţile secrete şi, de ce nu?, cu extratereştrii. Sunt tare curios dacă emitenţii acelor teorii sunt mulţumiţi cu ei înşişi. Atâtea certitudini nu-s decât o mască pentru golurile profunde, inclusiv cele sufleteşti.

„Şi-atunci cine e?” – vor întreba toţi la unison. „Cine e responsabil pentru toate acestea?”. E logic, e puţin probabil ca o asemenea anomalie să apară din senin, fără să aibă o cauză ascunsă. Aşadar, cine-i vinovatul? Ei  ine, iată răsounsul: e SISTEMULl!

Ce e sistemul? O să vă explic practic dacă-mi promiteţi că veţi face întocmai cum vă spun. Să începem. Luaţi o pauză. Scoateţi din priză absolut tot ce vă poate deranja şi opriţi absolut toate luminile. OK, lăsaţi frigiderul în priză ca să nu avem vorbe. Dacă sunteţi la muncă anunţaţi că lipsiţi o jumătate de oră, mergeţi undeva într-un parc şi opriţi-vă telefonul. Dacă nu puteţi, amânaţi experimentul pentru mai târziu, dar sub nicio formă nu citiţi mai departe. Aţi terminat? OK. Acum staţi aşa, relaxaţi-vă într-un loc plăcut şi gândiţi-vă la ce este sistemul. Gata, nu citiţi mai departe. Lăsaţi totul baltă şi faceţi ceea ce v-am spus.

OK, sper că v-am trezit suficient interesul. Probabil v-au trecut multe prin cap, dar nu aţi reuşit să vizualizaţi SISTEMUL. Pentru început vă voi spune că sistemul este butonul pe care l-aţi apăsa pentru a continua să citiţi articolul. Retrageţi-vă puţin în spate şi veţi înţelege. Sistemul e compus din becuri, maşini de spălat, calculatoare, telefoane, tablete, televizoare, routere, firele care duc la toate acestea, centralele electrice, barajele s.am.d. Sistemul e şoseaua pe care mergi cu maşina la fel cum e maşina în sine. Poate părea suspect ca o asemenea înlănţuire de obiecte neînsufleţite să fie fiorosul SISTEM. Şi, cu toate acestea, chiar aşa se întâmplă. Sistemul e mult mai mare şi mai înspăimântător decât ne-am putea noi imagina.

E atât de invaziv încât, dacă o catastrofă ar distruge întreaga infrastructură, sistemul ar avea capacitatea să se regenereze. Ca fiinţe umane suntem obişnuiţi să ne uităm întotdeauna în spate, la cei care manipulează, aşa cum au făcut-o mereu de-a lungul istoriei. Mi-e teamă că acela era răul cel mai mic. Acum, sistemul a ajuns atât de puternic încât şi-a subordonat oamenii deoarece, indiferent dacă eşti supus sau sus-pus, trebuie să te raportezi la logica sistemului.

„Dar e absurd!” – vor exclama scepticii. Într-adevăr, pare absolut absurd ca o unealtă să devină stăpân. Cu toate acestea, dinamica ne arată că întotdeauna aşa se întâmplă. De-a lungul istoriei cea mai oprimată clasă a fost cea a sclavilor. Sunt pline cărţile de istorie de faptele abominabile ale stăpânilor faţă de sclavi. Doar că foarte puţini au reaiizat fenomenul petrecut, anume acela al schimbării: după o perioadă istorică sclavii s-au transformat în stăpâni. Procesul l-aţi văzut în Africa de Sud şi îl puteţi vedea acum în SUA, unde foştii sclavi deja au cucerit suficientă putere pentru a elimina masa albă a ţării. În scurt timp nu prea veţi mai vedea albi prin politica americană. Procesul e ireversibil.

La fel se întâmplă în Franţa, unde temerea lui Charles de Gaulle deja se îndeplineşte. Probabil bătrânul tremură în mormânt, dar, de asemenea, procesul e ireversibil. La un moment dat vom vedea o Franţă islamică într-o proporţie covârşitoare. Iar araba va înlocui treptat franceza. Sau o va schimba ireversibil.

Dacă ne gândim logic, ce anume erau sclavii dacă nu nişte unelte? Cel puţin, pentru un stăpân, asta era menirea lor. De aceea s-au întâmplat toate cele întâmplate. Cine te poate judeca dacă, ameţit de la aburii alcoolului, te apuci şi rupi o greblă deoarece te-ai enervat când ai călcat pe ea? Absolut nimeni. Ba, mai mult, întâmplarea devine subiect de bancuri. La fel vedeau îşi vedeau şi stăpânii de slavi supuşii: efectiv ca pe o unealtă. Procesul de inversare a puterii e unul cumva standardizat. Stăpânii deprind treptat limba sclavilor, apucăturile, pentru ca ulterior să devină egali ai lor. Acela e punctul de inflexiune în care stăpânul e înscris pe o pantă iremediabil descendentă, iar sclavul – mânat de ambiţia sa istorică de a se elibera – pe una puternic ascendentă. Şi uite-aşa, toate umilinţele şi greutăţile îndurate de generaţiile de dinaintea sa se transformă în motoare intime care-l propulsează în sus, sfârşind ca stăpân şi torţionar al „stăpânului istoric”.

Iată procesul prin care a căzut sclavagismul, prin care a fost învins feudalismul şi prin care a fost diluată burghezia. Un proces simplu şi ireversibil. Rămas fără sclavi omul şi-a inventat alţi sclavi. Nu mai are sclavi la bucătărie, dar are maşini de gătit, roboţi de bucătărie, maşini de spălat vase. Nu mai are sclavi care să-i care lectica, ci are maşină. Iar exemplele pot continua la infinit. Toţi aceşti sclavi sunt acum într-un proces de a prelua iremediabil puterea. Noi deja le-am învăţat limbajul, le-am prins metehnele, iar acum suntem în punctul de inflexiune.

Ştiu că poate părea incredibil ca o masă amorfă şi neînsufleţită să preia frâiele civilizaţionale, dar priviţi cu ochii liberi la ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Şi, mai mult, la ceea ce se întâmplă în noi. Maşinile încă nu ne-au invadat corpul, dar o vor face. De fapt, primii paşi s-au făcut: ce decizie iei atunci când ţi se spune că ai nevoie de un stimulator cardiac? Alegi  liniştea cimitirului sau tactul maşinii care-ţi controlează bătăile inimii? Înţelegeţi? Pocesul e mult mai pervers decât v-aţi putea gândi, iar el se petrece continuu.

Îmi plac cel mai mult dezamăgiţii. Urlau unii că „ruşii sunt de aceeaşi parte cu americanii deoarece merg cu paşi repezi tot în direcţia digitalizării”. Hai să ne întrebăm logic ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar abandona actualul parcurs civilizaţional. Probabil în 1-2 ani ar fi cucerită fără prea mare efort chiar de către o ţară ratată precum România. Succesele din teren ale ruşilor sunt date de umplerea gap-ului tehnologic pe care-l înregistrau faţă de vest. Într-adevăr în anumite tehnologii – precum cea hipersonică, în tancuri sau în aviaţie – ruşii nu aveau emoţii tehnologice, dar erau o groază de alte domenii în care stagnaseră. De exemplu în ceea ce priveşte războiul algoritmic. Vă vine sau nu să credeţi, o mare parte din ceea ce se întâmplă acum pe frontul din Ucraina e decis de AI. Atât de cel occidental, cât, mai ales, de cel rusesc. Vorbeam despre avansul în domeniul comunicaţiilor, unde ruşii deja au început construirea propriei reţele de internet de bandă largă prin satelit(similară OneWeb&Starlink). Din nou au apărut dezamăgiţii de serviciu. „Nu vezi că fac acelaşi lucru ca americanii? E clar că s-au înţeles!” – mă trag ei de mânecă. Nu, nu s-au înţeles! Sunt disperaţi să nu piardă cursa!

Probabil vă e necunoscută compania rusească Renera. Este o companie care face parte din Rosatom şi care e înscrisă în cursa pentru … stăpânirea producţiei de baterii electrice în stare solidă. E vorba de ultima tehnologie în domeniu, care promite o revoluţie în mobilitate: baterii auto cu autonomii de peste 1000 km care se încarcă în mai puţin de zece minute. Recent Toyota a anunţat că a reuşit să mai facă un pas în stăpâniea acestei tehnologii. E deja o tulburare teribilă în domeniu deoarece aceasta este într-adevăr tehnologia care, pentru prima dată, poate elimina motorul termic, aruncându-l la groapa de gunoi a istoriei. Nissan spune că va produce până în 2025 o maşină pe această tehnologie. Cei de la Samsung sunt disperaţi să controleze procesul cât mai repede. Nu e surprinzător că o companie rusească se află în avangarda tehnologică, propunându-şi să producă pe propria tehnologie baterii solide până în 2027? „Păi ruşii n-au interes cu petrolul, cu gazele s.a.m.d.?” – veţi întreba. Desigur, dar numai fraierii nu înţeleg că una n-o exclude pe cealaltă. De fapt, dezvoltarea accelerată a tehnologiei electrice va creşte consumul de hidrocarburi. Numai fraierii nu înţeleg.

Recent, Elon Musk făcea un apel pentru oprirea timp de şase luni a cercetărilor legate de AI. Să-l vezi pe unul care, cocoţat pe avangarda tehnologică, a devenit miliardar fix din tehnologii de ultim moment, într-o asemenea postură naivă e mai mult decât hilar. Ce-ar fi trebuit să facă lumea în opinia lui Musk? Să jure pe roşu că nu vor cerceta în continuare? Reţineţi: valul tehnologic nu poate fi oprit! Am mai văzut asta de-a lungul istoriei şi ştim bine cum se termină.

Dacă vreţi să vedeţi un blat între ruşi, chinezi şi americani, atunci acel blat nu poate fi decât cel pentru adoptarea cât mai rapidă a sistemului tehnic, aşezarea timpurie pe valurile de avangardă pentru a obţine avantaje faţă de ceilalţi. Într-adevăr, e o conspiraţie, doar că nu e ceea ce credeţi. Sistemul a ajuns atât de vast încât pur şi simplu scapă din mâna oricui. Tehnologii care acum transformă firme necunoscute în lideri inspiaţionali, ajung în doi-trei ani la nivelul străzii, accesibile chiar şi boschetarului.

Sistemul tehnic deja e la putere. Cei „din spate” n-au habar de asta, dar ei înşişi sunt controlaţi de sistem. Problema care se pune e una aparent simplă, dar fără soluţie: poţi scăpa de sistem? Kurt Vonnegut pare să fi dat răspunsul în „Pianul mecanic”, dar sunt sigur că nu vă este pe plac.

Ajunşi la acest punct, le voi mai spune celor cufundaţi în certitudini că procesul de gândire de-aici ar trebui să înceapă, de la găsirea unei soluţii fiabile la banala problemă. Poţi scăpa? OK, poate că ţi se pare că răspunsul e afirmativ, dar cum faci ca sistemul să nu te invadeze?

Autor: Dan Diaconu

Sursa: https://trenduri.blogspot.com/2023/07/sistemul.html#more

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu