Analize și opinii

Olimpia Olari-Stan: “În Gaza se moare de 17 ani”

Sigur, niciodată nu e prea târziu să înveți unele lucruri, să cunoști unele lucruri. Nici eu nu m-am născut gata documentată despre conflictul dintre palestinieni și israelieni, am avut și eu perioada mea de ignoranță și orbire – o recunosc la modul cel mai public: într-o carte. Eu nu critic pe nimeni pentru a fi aflat prea târziu. Dar totuși, felul în care unii se pare că abia recent au aflat că în Gaza se moare, că în Gaza mor mulți copii și tineri, pentru că populația din Fâșie este constituită în proporție covârșitoare din tineri, spune ceva despre natura acestei putreziciuni numită impropriu conflict.
Faptul că abia acum, de când băieții din Hamas au lovit nițel mai tare cu pocnitorile, iar pocnitorile alea au făcut ceva mai mult zgomot, unii au aflat că în Gaza se moare, că se moare stupid și nevinovat, nu face decât să demonstreze ceea ce eu și alții știam deja: că oricât de blamabilă ar fi violența așa, la modul general, nu, nu „arabii” sunt cei care cunosc numai limbajul violenței, cum îi place propagandei israeliene să trâmbițeze, ci europenii cei civilizați par să-și desfunde urechile și să deschidă ochii numai confruntați cu vehemența și directețea violenței.
În Gaza se moare de 17 ani. În Gaza se moare masiv din 2007, de când Israelul (cu acceptul Egiptului) a impus o blocadă inumană și ilegală asupra Fâșiei, pentru simplul motiv că la niște alegeri politice organizate la modul cel mai democratic, oamenii au votat în cel mai democratic mod, însă au votat „greșit.” Greșit, adică nu după cum și-ar fi dorit Israelul și SUA. Se știe doar, că „democrația” este un concept flexibil, a cărui definiție o dau cei care țin în mână frâiele puterii. Iar de atunci, locuitorii ce-și duc zilele pe dunga aia de pământ cu o suprafață nu mai mare de 365 de km pătrați, sunt supuși unei pedepse COLECTIVE, acțiune considerată o încălcare a Reglementărilor de la Haga, a Convențiilor de la Geneva și a legii umanitare internaționale.
Da, acum se moare de bombe, așa cum s-a murit în 2008, în 2012, în 2018, în 2021, dar în toți acești ani de când a fost instaurată blocada ilegală asupra Fâșiei Gaza, oameni nevinovați au murit continuu: de foame, de răni și boli netratate și imposibil de tratat acolo unde nu ai de niciunele, de lipsă de medicamente și dotări spitalicești, de intoxicări cu apă nepotabilă, fiindcă Israelul deține controlul asupra oricărui lucru, că e ființă umană sau obiect material, ce intră în Gaza și iese din Gaza. Plus control asupra resurselor, Israelul distribuind curent electric raționalizat, cu porția, undeva între 6 și 8 ore de curent electric pe zi, chiar 4 ore în perioadele în care apa dă mai tare în clocot și statul israelian simte că prizonierii lagărului trebuie pedepsiți cu și mai multă duritate. Acele ore de curent electric nu „curg” neîntrerupt, 4-6-8 ore fără oprire, nu, ar fi un lux nemeritat; ai parte de o oră-două acum, apoi se ia curentul și nu se știe când mai vine.
Acesta este un foarte, dar foarte scurt și sărac rezumat al situației din Gaza, însă există oameni care abia acum află lucrurile acestea. Și știți de ce? Pentru că dacă nu fac zgomot, palestinienii sunt ca și inexistenți pentru lumea civilizată, pentru Vestul civilizat, pentru Europa. Dacă se face că unii oameni totuși, au aflat până la urmă ce se petrece în Gaza și ce au de îndurat oamenii aceia, este NUMAI pentru că băieții din Hamas au apăsat puțin mai tare pe gaz. Da, știu, este oribil că oameni nevinovați au murit din această cauză, și palestinieni și israelieni. Orice viață pierdută este o dramă. Însă rog Vestul civilizat și Europa civilizată să spună ce ar fi făcut dacă s-ar fi aflat într-o situație similară, iar urletele de durere și disperare s-ar fi lovit în permanență, ani și ani la rând, de un nenorocit de zid al nepăsării.
Dragi civilizați, puteți să-i spuneți terorism dacă asta vă ajută să adormiți noaptea, dacă vă anesteziază conștiința. Dar ceea ce voi, neaflați în postura celor agresați și umiliți dincolo de orice limită, ci stând la căldurică sub păturică, cu papa bun, apică, TV, internet, Netflix, curent electric și toate lucrurile de care ar trebui să beneficieze orice om de pe lumea asta, pentru simplul fapt că e om, iar toate aceste prerogative definesc dimensiunea umană, numiți terorism, pentru acești oameni cărora li se refuză până și statutul de ființă omenească, este ultima resursă, singura resursă a celor lipsiți de orice resurse.
Doar niște gânduri observând cum tocmai au descoperit unii apa caldă.
P.S. Comentariile sunt restricționate pentru TOATĂ lumea, nu doar pentru unii sau alții, fiindcă pur și simplu nu am chef de discuții pe subiect, care, invariabil, vor degenera în niște mizerii pentru care nu am timp, stare și nervi. Mulțumesc de înțelegere celor care au înțeles; celor care nu, c’est la vie.