Analize și opinii

Dan Diaconu: Festivalul corupţiei generalizate

Pentru rolul de vierme al economiei româneşti se bat multe domenii. După cum bine constataţi, sistemul juridic a ajuns atât de puternic încât efectiv spoliază bugetul sistemului de pensii, fără a se găsi nicio soluţie de stopare. Însă, culmea, există un vierme chiar mai mare, un parazit teribil care riscă să ne termine definitiv economic, fără absolut niciun beneficiu. Şi, după cum veţi vedea, treburile se leagă în final de motivul pentru care sistemul juridic o duce aşa de bine în România.
Să încep cu începutul. Public un articol şi, cum îmi e obiceiul, bag un scurt rezumat şi pe Facebook. Acolo, cineva(regret că nu-i mai ştiu numele deoarece aş vrea să-i mulţumesc) scrie un comentariu despre o chestiune de corupţie de acum doi ani. Efectiv n-aveam habar de ea. Mă rog, la cât corupţie a introdus în România paradisul occidental, e aproape imposibil să mai ţii cont de toate măgăriile. Între altele, persoana respectivă îmi indica nişte surse norvegiene, dar şi un site românesc. Am citit în diagonală informaţiile şi mi-am promis să mă aplec asupra problemei pentru a o documenta temeinic.

Prins în vâltoarea evenimentelor, am uitat. Aseară însă mi-au picat ochii pe link-ul pe care-l salvasem. Am citit cu atenţie, după care am sărit la alt articol, pentru ca apoi s-o iau temeinic de la început. O să vă spun că site-ul este neactualizat de cel puţin un an. Semn că omul care se află în spatele său, probabil, s-a plictisit să urle de unul singur, precum câinii la lună. Însă, cu toate că informaţiile sunt vechi, sie-ul este de importanţă colosală deoarece astfel putem vedea la lumină cel mai mare tun dat în ultima perioadă, anume cel al înarmării.

Pur şi simplu, armata română e o fraudă de la cap la coadă. Absolut toate achiziţiile făcute sunt acte de corupţie. Nicăieri în societatea românească nu s-a furat atât de mult cât se fură în armată! Probabil doar serviciile secrete să încerce să egalizeze situaţia, dar acolo treburile sunt mult mai „discretizate”. Ceea ce e culmea e că Armata fură pe faţă, eludând chiar şi flexibilele legi ale ţării. Totul, în numele aşa-zisului „interes naţional”. Reţineţi: frauda care se face acum cu înarmarea României este de departe cea mai mare fraudă din istoria ţării!

Site-ul cu pricina se numeşte https://defence-offsets-ro.com/ şi are meritul că ia la puricat aproape fiecare tranzacţie cu arme a României, expunând-o limpede. De aici veţi înţelege că se fură la modul nesimţit. Veţi înţelege cum „au uitat” bravii noştri strategi câteva puncte esenţiale la achiziţia inutilităţii Patriot şi cum aceasta ne va costa alte miliarde. Cum de-au cumpărat iordanienii de câteva ori mai ieftin avioane pe care noi am dat o avere. Şi multe, multe alte subiecte.

De aseară tot citesc şi nu-mi vine să cred că nu ne-am prins de dimensiunea corupţiei de acolo tocmai din cauză că evenimentele s-au succedat cu o viteză atât de mare încât pur şi simplu n-am mai putut să le contorizăm. Site-ul nu merge mai departe, ci prezintă la nivel brut faptele petrecute. Văzând însă dimensiunea „erorilor” din contracte înţelegem că în spate e un buboi enorm.

E efectiv înfiorător ceea ce se întâmplă. De neimaginat! Dacă România ar avea mâine parte de un război ar pica în câteva secunde deoarece este efectiv în fundul gol. Tot ceea ce s-a achiziţionat s-a luat doar pentru şpagă. Au fost şpăgi atât de mari încât n-a mai rămas loc pentru acchiziţia în sine, de aceea s-au redus foarte multe caracteristici, lăsându-se grosul pentru şpagă. Şi chiar dacă n-am avea război, Ministerul Apărării devine, pe zi ce trece, o teribilă ameninţare la securitatea naţională a ţării deoarece foamea sa de bani e din ce în ce mai mare, până când va deveni, ca în Grecia, de nesusţinut.

Dar oare unde s-au dus şi se duc toţi banii? Înainte ar trebui să înţelegeţi că Iohannis este cel mai mare jefuitor al României de până acum. Sub conducerea sa, prin fapte de corupţie, s-a eludat aproape un PIB al României. A reuşit să-l arunce în derizoriu pe băsescu, ceea ce e o performanţă majoră! Asta în condiţiile în care a reuşit să instituie o suspectă linişte în media, prin coruperea instituţiilor de presă cu bani de la stat. Din nou, e de neimaginat!

E timpul să ne întrebăm din nou unde s-au dus banii? E clar că au ajuns şi la jupân, însă, la fel de clar e că, pentru protecţie, s-au dus la structurile corupte din UE şi SUA. Banii cu care România face achiziţii se împart după un algoritm pe cât de dubios pe atât de eficient: Ambasada SUA ia partea leului şi întoarce o parte a banilor peste Ocean, unde o groază de politicieni americani sunt susţinuţi. Desigur, şi ambasadorul îşi păstrează o sumă, doar şi el e om. La fel funcţionează treaba şi cu europenii. Prin ambasadele lor se scurg banii din corupţia românească spre factorii lor de decizie, care, ceva mai deştepţi, îi canalizează spre firmele care-i susţin. Mă rog, tot şpagă e! Mecanismul este însă interesant de observat de la firul ierbii, de la modul în care tot felul de firme interpuse, trimise de „ambasade” intervin în contractul dintre statul român şi producătorul echipamentelor. O întreagă păduchelniţă e alimentată şi totul decurge în cel mai eficient mod posibil. Aşa e jefuit cetăţeanul român care ajunge să moştenească o ţară supraîndatorată în care nimeni nu ştie pe ce s-au cheltuit banii.

Bugetul Ministerului Apărării e crescut continuu deoarece obligaţiile de plată asumate prin achiziţiile de arme imaginare cresc precum Făt Frumos. De asemenea, întreaga structură din aparatul ministerial e coruptă şi direct cointeresată prin şpăgi minore, de tipu primelor sau al pensiilor speciale pe care ajungem să le plătim tot noi.

Desigur, nimeni din justiţie nu investighează nimic. De ce-ar face-o? Ei sunt puşi acolo să păstorească corupţia oficială, nu să lupte cu ea. Vă spuneam la începutul articolului că pensiile speciale ale magistraţilor au ajuns să ameninţe stabilitatea bugetului de pensii. Nu se va face nimic în vederea corectării acestei aberaţii deoarece şi aici e o formă de corupţie: magistratul care joacă aşa cum i se cântă are parte de beneficii precum pensionare la 45 de ani, pensie de nabab şi o viaţă în care tot „sistemul” închide ochii la abuzurile pe care le comite. A fi magistrat echivalează cu a fi un mic jupân intangibil, asta, desigur, dacă joci după muzica oficială.

Iată imaginea necosmetizată a realităţii. În toate contractele militare, Ministerul Apărării a eludat legea offsetului. De ce? Pentru că astfel pică o bună parte a circuitului de şpagă. Asta e realitatea! În timp ce vă spun poveşti despre cum vă apără americanii de ruşi, corupţii fură de sting. Aşa cum au făcut şi-n Pandemie. L-a luat cineva la întrebări pe Plăvan pentru ventilatoarele pe care el el comandase şi care n-au ajuns în România? A investigat cineva buboiul ăla în care s-a furat la lumina zilei sub protecţia stării de urgenţă/alertă? Mai ţineţi minte cum au scos ei armata pe străzi ca să lupte cu virusul?

Citiţi articolele din site-ul pe care vi l-am dat şi veţi avea o imagine cât se poate de clară a realităţii!

Autor: Dan Diaconu

Sursa: https://trenduri.blogspot.com/2023/03/festivalul-coruptiei-generalizate.html