Analize și opinii

Dan Diaconu: Deocamdată e șah. Vedem ce urmează.

Văzând ceea ce se întâmplă în Israel, îmi tot vine în minte un proverb chinezesc(圍魏救趙) pe care vi-l voi explica ceva mai spre sfârșitul articolului. Înainte de a porni mai departe voi prelua însă o analiză a „ciudățeniilor” atacului Hamas de pe o sursă apropiată armatei ruse:

Ciudățenia nr. 1 – Israelul nu știa despre pregătirile pentru atac

Gaza este o bucată de pământ îngustă. Se credea că este ascultată și complet monitorizată de armata și serviciile de informații israeliene, dar în timpul atacului s-a dovedit că nu a fost așa. Probabil că Hamas a dezvoltat un sistem de coordonare și comunicare care exclude contactele electronice și, cumva, palestinienii au reușit să ascundă totul de serviciile de informații israeliene.

Ciudățenia nr. 2 – Israelul nu a fost capabil să împiedice atacul

Cu puțin timp înainte de atacul asupra punctelor de control și a marilor orașe din 7 octombrie, Hamas a desfășurat în mod organizat MLRS, forțe terestre, parapante și alte echipamente pe poziții. Pregătirile și primii pași au trecut neobservați, iar atacul preventiv nu a fost lansat(de către Israel).

Ciudățenia nr. 3 – sistemul de alarmă de la frontieră nu a funcționat

Sistemele electronice de la graniță, în a căror construcție și dotare Israelul investise miliarde de dolari, au devenit inutile. Numeroasele camere de luat vederi și senzori nu au ajutat, de asemenea, la detectarea și oprirea atacului palestinian, la fel ca și patrulele de luptă, care, din anumite motive, pur și simplu nu se aflau în apropiere. Dronele palestiniene au reușit să lovească cu ușurință automatele și turnurile de senzori, iar echipele de asalt Hamas au aruncat în aer gardul și au trecut granița. Nimeni nu a încearcat să îi atace. Din cauza eșecului alarmei, sute de soldați ai IDF au fost uciși în tabere, în cazărmi și în timp ce dormeau.

Ciudățenia nr. 4 – tacticile Hamas

Contrar credinței populare, palestinienii nu au ocolit fortificațiile și bazele militare. Ei au luat cu asalt în mod agresiv atât punctele de control, cât și bazele în care se aflau vehicule blindate. În același timp, Hamas a încetat să mai folosească tancuri – aparent din cauza calificării scăzute a atacatorilor sau a lipsei de nevoie. Încă nu este clar unde se aflau santinelele, gărzile de securitate de serviciu și forțele de acoperire în acel moment.

Ciudățenia nr. 5 – disponibilitatea echipamentelor militare

Tancul israelian Merkava Mk.4 a fost lovit într-una dintre cele mai neprotejate zone – de sus. În același timp, complexul de protecție activă Trophy nu a funcționat(pare a fi fost dezactivat). Imaginile de la distrugerea tancului și capturarea echipajului arată clar că tunul vehiculului este acoperit. Acest lucru sugerează că echipajul nu a pregătit vehiculul pentru luptă și a contat doar pe intimidare, ceea ce nu este doar o încălcare grosolană a instrucțiunilor, ci și pur și simplu o prostie într-un astfel de atac.

Ciudățenia nr. 6 – panică în orașele de frontieră

Toate comunitățile, mai ales când este vorba de o regiune precum Fâșia Gaza, trebuie să aibă planuri în cazul unei escaladări a conflictului. Cu toate acestea, nu s-a efectuat nicio avertizare sau evacuare organizată. Forțele de securitate locale s-au dovedit a fi atât de puține la număr și slab înarmate încât au fost rapid eliminate de palestinieni.

Ciudățenia nr. 7 – diferența de coordonare între armata israeliană(IDF) și Hamas

Până în jurul prânzului din 7 octombrie, guvernul israelian nu a dat practic niciun răspuns. În țară era Shabbat. Abia la ora 14-15 forțele de securitate au început să adune rezerviști și să organizeze raiduri de ripostă. Cu toate acestea, moartea comandantului brigăzii de infanterie Nahal, Jonathan Steinberg, indică o reacție pripită cu forțele care au putut fi cumva adunate imediat. Aparent, intervenția Nahal în luptele împotriva Hamas a fost inițiată de comandantul brigăzii și nu a fost rezultatul unui ordin direct de la Statul Major General. În același timp, în următoarele două zile, se presupunea că IDF va începe o operațiune militară în interiorul cartierelor din Fâșia Gaza. Cu toate acestea, acțiunile în zonele deschise și în zonele rezidențiale sunt diferite. O încercare a forțelor terestre israeliene de a intra în enclava palestiniană are ca efect sigur un număr mare de morți de ambele părți.

OK, sunt rezumate toate elementele care au ridicat serioase semne de întrebare în ceea ce privește acțiunile Hamas. De asemenea, după se știe, Hamas au fost „partenerii” împinși de Israel în războiul din Siria împotriva conducerii legitime a acestui stat, iar după normalizarea relațiilor dintre Hamas și Siria, experții israelieni în contra-terorism au ieșit să exprime îngrijorări. Cu alte cuvinte existau suficiente motive pentru o atenție sporită. Însă situația politică a lui Netaniahu justifica existența unui „eveniment major” care să-l recredibilizeze. Sunt acțiuni pe care le-a mai făcut și, iată, le repetă la o scară mai mare.

Așa cum am spus ieri, la modul teoretic, strategia lui Netaniahu e bună, dar la nivel practic nu știu dacă nu vor exista surprize. În mod cât se poate de evident, diferențele dintre armata israeliană și Hamas sunt colosale. Dar rădăcinile actuale ale Hamas pot fi foarte înșelătoare. Ceea ce bănuiesc este că, în timp ce SUA luptă printr-un proxy cu Rusia, Rusia a reușit să dezvolte un dublu-proxy în lupta cu SUA, iar asta bazându-se strict pe infatuarea unui politician submediocru, care minte așa cum respiră și care, în final, va ajunge victima propriilor minciuni.

Doar că nu e singurul proxy. Din satelit se remarcă o intensă activitate de schimb între Coreea de Nord și Rusia. Care-i scopul? „Coreenii le dau arme rușilor!” – urlă propaganda. Doar că, dacă studiați atenți imaginile, veți vedea că sunt trenuri pline ochi de mărfuri care merg SPRE Coreea, nu dinspre Coreea. Care-i misterul? Părerea mea este, din nou, că Rusia instrumentează un deranj major pentru SUA având Coreea de Nord ca vârf de lance. Ciudat, nu-i așa? E și mai ciudat dacă înțelegi limba timing-ului și, mai ales, tăcerea asurzitoare a Chinei. E ceva ce n-ați luat încă în calcul.

Pe 24 ianuarie 2024, în Taiwan sunt alegeri prezidențiale. Actualul președinte nu mai are dreptul să candideze întrucât se află la al doilea mandat, iar cozile de topor americane stau extrem de prost în sondaje. E un motiv suficient pentru a se instrumentaliza o imensă fraudă la alegeri. Doar că ceea ce se întâmplă în România e de neacceptat în coasta Chinei, astfel încât vom vedea elemente deosebit de interesante. Cel mai probabil o tranșare în forță a problemei taiwaneze, care va da un mat geopolitic SUA.

Vă voi mai spune o snoavă. Înțeleg că Hezbollah are torpile sănătoase, iar SUA trimite în Mediterana unul dintre cele mai mari portavioane ale sale. O să vedem ce se va întâmpla acolo, mai ales că, după modelul din Marea Neagră, rușii au început să-și ridice drone de colectare a informațiilor în Mediterana. O să fie interesant!

În final trebuie să vă explic proverbul chinezesc de la începutul articolului. Literal se traduce prin „Asediază statul Wei pentru a salva Cetatea Zhao”, iar interpretarea sa e: „asediază cetatea asediatorului pentru a salva cetatea asediată”. Este fix ceea ce vedem acum în Israel. Deranjul din Ucraina e major, iar fracturarea alimentării cu arme e esențială pentru ruși care se pregătesc de ofensivă. Marele meci de șah geopolitic e în toi. Pe moment s-a dat șah!

Autor: Dan Diaconu

Sursa: https://trenduri.blogspot.com/2023/10/deocamdata-e-sah-vedem-ce-urmeaza.html#more

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu