Analize și opinii

Alexandru Racu: “Poate că guvernul român îi datorează poporului român o explicație”

Dacă guvernul român și-a schimbat politica, optând pentru transparență în chestiunea ajutorului militar acordat Ucrainei, atunci era normal ca poporul român să afle de la guvernul român, nu de la Zelenski, cât armament a livrat România Ucrainei. În schimb, dacă guvernul român nu și-a schimbat politica, atunci Zelenski, cum s-ar spune, ne-a dat în gât, printr-o declarație nu foarte dimplomatică.
Mai amuzant e și faptul că îi mulțumește poporului român pentru ajutorul militar, subliniind sprijinul popular care ar sta la baza politicii guvernului român. Cred că mai degrabă românii ar trebui să îi mulțumească lui Zelenski, că așa au aflat și ei (odată cu rușii) cam cât armament a trimis România Ucrainei.
În fine, poate că guvernul român îi datorează poporului român o explicație. Și-a schimbat politica în chestiunea transparenței ajutorului militar livrat Ucrainei? Dacă nu și-a schimbat-o, atunci care este justificarea acestei politici? De ce a tăcut – până a vorbit Zelenski – în timp ce alții (care între timp l-au trimis la plimbare pe Zelenski) s-au bătut cu pumnul în piept? Ca să știm și noi cum să evaluăm declarația președintelui ucrainean.
“Declarațiile lui Volodimir Zelenski vin în contextul în care Guvernul României nu a vorbit niciodată în spațiul public despre ajutorul concret pe care țara noastră l-a oferit Ucrainei. De altfel, fostul ministru de externe, Bogdan Aurescu, spunea într-un interviu în care reporterul BBC încerca să afle ce sprijin a oferit țara noastră către Ucraina că România nu face publice aceste lucruri pentru că „aceasta este politica Guvernului nostru”.”

Autor: Alexandru Racu