Analize și opinii

Cristian Moisoiu: „Am ajuns astăzi ca în întreaga societate să domine neîncrederea”

Probabil că lumea care mă citește se întreabă ce tot am eu cu Băsescu sau Iohannis de ii bălăcăresc mereu atunci când îmi aduc aminte de ei. Uite că am, dincolo de frustrările personale că i-am votat o dată pe fiecare în parte având o seamă de așteptări niciodată satisfăcute.
Acești omuleți care au ocupat și ocupă prima funcție în stat au inițiat și purtat în mandatele lor cea mai amplă campanie de dezbinare a românilor, au instigat mereu pe unii împotriva altora, categorii socio-profesionale împotriva celorlalte, pe tineri împotriva bătrânilor, pe corporatiști împotriva bugetarilor etc.
Vi se pare puțin lucru?? Am ajuns astăzi ca în întreaga societate să domine neîncrederea. Ia gândiți-vă de ce nu aveți încredere in medici, chiar cu pandemia asta, când in loc să le oferim prețuire și respect pentru munca lor, societatea pare întoarsă împotriva medicilor, asistentelor și întregului personal medical, de parcă ar fi călăii pacienților și nu singura lor șansă în multe situații? De ce nu mai e încredere în polițiști, în profesori, în funcționari, în preoți, nu mai zic de procurori, judecători, politicieni șamd? Peste tot domină neîncrederea.
Că neincrederea a fost sădită, nu mai încape îndoială, culegem ce s-a semănat. Acești oameni, cei doi, au făcut mult rău acestei țări, habar n-am dacă cu intenție, planificat strategic, poate nu cu intenție, atât au putut, poate au fost consiliați prost, posibil si asta, dar nu s-au ridicat la înălțimea funcției și a responsabilității lor.
Între timp, avem printre cele mai mari rate de mortalitate din Europa la covid-19. Pentru că ne prind crizele și slăbiți, măcinați și dezbinați. Oamenii nu se duc la spital la timp, de ce? Pentru că medicii sunt “criminali” și participă la conspirația mondială sau pentru că “conspirația” a găsit terenul prielnic al lipsei de încredere în stat, în instituții și în societate?
Virusul a venit în România mult mai devreme de 2020, a venit prin 2008-2009 și a generat epidemia de neîncredere care ne distruge pe interior. Nu poți clădi un stat fără instituții, nu poți construi instituții fără oameni și nu poți avea o societate fără încredere. Dar, nu-i așa, poporul e de vină, că nu respectă regulile. Iarăși, o simplificare din lipsă de idei și soluții. Se respectă regulile, chiar mai mult decât în alte țări, nu ne respectăm noi între noi, însă.