Analize și opinii

Constantin Gheorghe: „Munca este, pentru ei (patroni n.r), o obligație de sclav pe plantație. Noi suntem nimic pentru gunoaiele astea!”

Îmi scapă mie ceva din logica pensionării obligatorii la 70 de ani, sau e doar cinism? Lumea plânge că a crescut șomajul în rândul tinerilor, care intră tot mai târziu pe piața muncii, și în același timp întârzii asta cu cel puțin cinci ani. Mai mult, sunt cei care fac doctorate peste doctorate nu pentru că simt ei așa, un elan creator, ci pentru că așa pot supraviețui, din burse, până găsesc un loc de muncă, plătit, nu pe ”voluntariat”.
Cinismul este din două direcții: una privește imposibilitatea oamenilor trecuți de o anumită vârstă de a mai lucra până la vârsta limită, și atunci până la 70 de ani primesc un soi de pomană, cât să nu moară, chiar dacă au contribuit la sistemul public de pensii, și pentru că speră ”planificatorii” că vor muri înainte de a primi pensia, și scapă de niște obligații.
O ultimă observație: creșterea salariilor este metoda cea mai simplă pentru rezolvarea deficitelor sistemelor de pensii. Lăcomia și ticăloșia ”mediului de afaceri” se opun acestei soluții. Pentru că munca este, pentru ei, o obligație de sclav pe plantație. Noi suntem nimic pentru gunoaiele astea!