Analize și opinii

Cornel Nistorescu: Stupizenii greu de explicat

Uneori, mă trezesc cu cîte un mesaj care mă pune în încurcătură. Nu mă refer la comentariile cititorilor, ci la semnalele pe care mi le trimit prietenii sau necunoscuții pe adresa personală. Unul dintre ei îmi transferă o fotografie pe care au publicat-o mai multe ziare și site-uri. Este vorba despre grupul de spectatori români de la meciul Lazio-CFR Cluj 1907 (cînd la Cluj nu era nici un CFR!), încheiat cu scorul de 1-0. În fotografie,  apar patronul (?) Neluțu Varga, alături de Vasile Dîncu, Marcel Ciolacu și Sorin Grindeanu (în ordinea înălțimii și a volumului și a importanței) și cu doi oameni necunoscuți în spatele lor (prieteni, șoferi, bodyguarzi, titularii cardurilor pentru restaurant, Dumnezeu mai știe!).

Și amicul mă întreabă cum au ajuns cei trei crai la meciul de la Roma? În delegație sau în excursie? Și dacă CFR 1907 este echipă de partid, adică a PSD-ului, a grupului de la Cluj ? Dacă nu, a cui dacă are așa susținători? Și încă „niște chestii“. Așa mare om de fotbal a devenit Vasile Dîncu încît să-i contamineze și pe Ciolacu și pe Grindeanu, aflați în „delegație” în Italia? Și cine a plătit deplasarea? PSD-ul pentru toți trei? S-au dus să încurajeze echipa cum s-a trambalat Emil Boc cu toba la meciule chipei naționale de tenis? Sau fiecare din teșcherea? Sau au fost trecuți pe lista acestei curse charter ca oameni de conducere ai clubului? Amicul meu mă mai întreabă dacă această imagine de la Roma ar putea fi socotită și ca o explicație a modului în care CFR Cluj 1907 (?) a cîștigat campionatul de atîtea ori? Ce să răspund? Sigur este o mărturie a felului în care se trag sforile în fotbalul de la noi din țară. Dar spune multe și despre modul în care funcționează politica românească. Mahărul degustă din toate. Și din deplasări la meciuri, și din invitații la concerte și la mese festive, și de la chiolhanuri de „instruire“ pe la munte și pe la mare, cu colege mai săltărețe. Mahărul zboară și intră cu invitație și pe Stadio Olimpico di Roma, în vreme ce votantul amărît și mahalagiul devotat cumpără bilete la galerie. Dacă au cu ce!

A doua fotografie pare mai banală. Îmi arată cum se modernizează orașul studenției mele, dotat de primăria condusă de Emil Boc cu stații de încărcare pentru mașinile electrice. Modern, frumos,  dar și aberant. Stația de încărcare de la marginea Parcului Central Simion Bărnuțiu din Cluj a fost montată de primăria muncipiului ca o facilitate și ca o invitație pentru autoturisme nepoluante și, implicit, pentru curățenia aerului în oraș. Numai că la respectivă stație, în fiecare zi, încarcă mai ales mașinile cu inscripția „Electrica furnizare“. Care firmă nu-i decît o societate comercială profilată pe furnizare de energie și încasare de consumuri. Iar stația respectivă funcționează pe bază de energie electrică plătită de primărie. Adică de cetățenii generoși ai orașului, păcăliți să suporte și încărcarea bateriilor de la încasatori.

Ei, și ce, veți zice! Sunt generoși și le încarcă bateriile celor de la Electrica furnizare ca să poată încasa mai repede facturile enorme.

De acord, zice amicul meu, deși pe mine nu m-a întrebat nimeni dacă sunt de acord ca Primăria să plătească din banii noștri curentul unei firme de distribuție! Dă curent de pomană și ne taxează pentru folosirea toaletei publice din același parc!? Pe de o parte, oferă cadouri, pe de cealaltă, cumpără closete moderne de 56.000 de euro bucata și ne taxează. Face daruri la cei care ne jupoaie și cere bani pentru pișul unui copil? Ce ziceți?

Nu știu ce ziceți dumneavoastră, dar mie mi se pare că viața noastră este din ce în ce mai aglomerată de lucruri inexplicabile și stupide. 

Autor: Cornel Nistorescu

sursa: cotidianul.ro

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu