Analize și opinii

Sorin Roşca Stănescu: Ultimatum pentru Ucraina

Senatorul PNL Sorin Rosca Stanescu_2013

Autoritățile de la București au datoria ca neîntârziat să pronunțe un ultimatum la adresa Ucrainei. Cu alte cuvinte, să avertizăm Kievul că, dacă nu se conformează de îndată solicitărilor de la București privind sistarea lucrărilor de adâncire a șenelului pe calea fluvială Bâstroe, România va aplica un set întreg de sancțiuni împotriva Ucrainei. Tot ce mai este necesar e să îi notificăm în legătură cu această situație chiar astăzi pe partenerii noștri euroatlantici. În caz că nu am făcut acest lucru deja.

Aliații noștri ucraineni au procedat perfid în legătură cu Canalul Bâstroe. Exact la fel cum au făcut și în cea ce privește ticăloasa lege a minorităților sau în politica de reprimare împotriva preoților români din Ucraina. Pentru prima dată a fost declanșat un litigiu legat de Canalul Bâstroe la 11 mai 2004. Nu era niciun război atunci și aveam, cum avem și acum, un tratat de bună vecinătate cu Ucraina. Fără a notifica partea română sau instituțiile internaționale care protejează Delta Dunării, ucrainenii au început pur și simplu să dragheze Canalul. Acesta are o adâncime naturală de 2-3 metri. Pentru a-l face navigabil din perspectiva vaselor maritime, este necesară o adâncime minimă de cinci metri. Ignorând parteneriatul cu România, în 2004, Ucraina a început să dragheze în secret. După intervenția fermă a instituțiilor internaționale, lucrările au fost sistate în 2006. Iar acum, în plin război, Ucraina forțează din nou.

Sub aspect economic, interesul Ucrainei este legitim. Adâncind șenelul Bâstroe, Ucraina ar avea posibilitatea să-și transporte cerealele direct din Marea Neagră până la Dunăre și să le transporte astfel în Uniunea Europeană fără a mai depinde în vreun fel de partea română. Atâta doar că respectivele lucrări de dragare ar avea consecințe catastrofale asupra întregului ecosistem al Deltei Dunării. Brațul Sulina, pe care se desfășoară în prezent traficul, ar deveni impracticabil. În baza principiului vaselor comunicante, debitul de apă de pe brațul Sulina ar scădea direct proporțional cu creșterea debitului de apă pe brațul Bâstroe și respectiv pe Brațul Chilia. Aceasta ar avea consecințe economice dezastruoase pentru România. Dar dincolo de consecințele economice, cele ecologice asupra ecosistemului Deltei Dunării ar fi de-a dreptul catastrofale. La această constatare au ajuns toți oamenii de știință care studiază Delta Dunării și toate instituțiile internaționale care protejează acest bun unic din patrimoniul planetei.

Ca și în 2004, autoritățile ucrainene au acționat în mod pervers. Mai întâi au solicitat părții române, primind acest acord, să permită executarea unor simple lucrări de întreținere de natură să mențină Canalul Bâstroe la nivelul existent în ceea ce privește navigarea unor vase ușoare. După ce ministrul Transporturilor și-a dat acordul, începând din toamna anului trecut, ucrainenii au declanșat într-o veselie operațiuni zilnice de dragare în adâncime, astfel încât să se ajungă la minimum cinci metri necesari pentru navigarea vaselor mai mari. O înșelătorie în toată legea. Făcută zi de zi, luni întregi, pe sub nasul Adminstrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, a Ministerului Mediului, a autorității din transporturi, a grănicerilor și serviciilor de informații. Dacă nu au știut nimic, autoritățile de la București sunt extrem de vinovate și trebuie sancționate la sânge. Dacă au știut și nu au informat Guvernul, atunci sunt pur și simplu trădătoare. Dacă Guvernul a fost informat, dar a omis să informeze opinia publică și partenerii externi și să reacționeze cu promtitudine, ei bine atunci avem un Guvern care în mod cert nu reprezintă interesele României. Un Guvern care trebui înlăturat degrabă de la Palatul Victoria.

Astăzi însă nici premierul, generalul cu patru stele Nicolae Ciucă, și nici nimeni altcineva nu mai poate pretinde că nu știe despre ce este vorba. Și ce altă soluție mai există decât aceea de a formula în termeni cât se poate de severi un ultimatum la adresa autorităților de la Kiev? Care ar urma ca, în cel mult 24 de ore, să declare că se conformează, că regretă gravul incident pe care l-a generat și că sistează de îndată lucrările pe Canalul Bâstroe. În caz contrar, Ucraina nu ar mai trebui să beneficieze de niciun fel de susținere, nici militară, nici comercială, nici de altă natură din partea părții române. Cu atât mai mult cu cât chiar ieri Dmitro Kuleba, șeful diplomației de la Kiev, și-a permis să-l mintă în mod sfruntat pe Bogdan Aurescu, șeful diplomației de la București, care a solicitat cuvenitele explicații părții ucrainene. Concret, Kuleba a declarat că nu se fac lucrări de dragare în adâncime pe Bâstroe pentru a permite navigarea vaselor maritime. O minciună spusă cu seninătate. De vreme ce monitorizările deplasării zilnice a vaselor de dragare precum și activitățile concrete ale acestora pe Canalul Bâstroe dovedesc din plin contrariul. Oare mai avem bărbați de stat la vârful României?

Autor: Sorin Roşca Stănescu

Sursa: corectnews.com

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu