Analize și opinii

Cornel Nistorescu: România trebuie „reconstruită” și stoarsă de la cei de jos.

Nimeni nu vrea austeritate. Toată populația cere menținerea drepturilor cîștigate și respectarea promisiunilor. Facilitățile să persiste si majorările să se adauge. Și taxele să înghețe, în contextul în care veniturile au scăzut, producția s-a diminuat în multe domenii, iar exporturile au cam leșinat. Nimeni nu pune întrebarea privitoare la bani. Cînd se face un împrumut, toți urlă că amanetăm țara pe generații. Buun! Și, ce facem?

Vrem vouchere de vacanță, ca să ne relaxăm și să mai împărțim o fărămătură din buget și la HoReCa. Patronii barurilor și ai restaurantelor împreună cu cei ai hotelurilor au flămînzit și vor bani, facilități și scutiri de taxe. Nu de alta, dar poporul angajat, de obicei, la minumul pe economie nu mai face față cu cîrciumile închise și cu clienții împărțiți în spațiu. Sporul de COVID 19 acordat celor din prefecturi pe vreme de pandemie să curgă, frate! E super bun! Cu 30% în plus la leafă, funcționarii noștri chiar au grijă de boală. Enormitatea cu gratuitatea călătoriilor pentru studenți pe calea ferată să fie și ea menținută. Sărăcia îi apasă cumplit și pe polițiști, deși trăiesc aceeași viață și folosesc aceleași mijloace ca și milițienii. Eventual, statul să asigure și zboruri gratuite pentru tineret, pentru cîntăreți și pentru cei cu dizabilități. Exact ca la studenți, să iasă cu toții cît mai des la aer. Au stat prea mult în bibliotecile personale (care nu prea există, iar, în cele publice nu prea calcă) și mucezesc la memorie.

De unde bani pentru această viață „trai nineacă”? Din taxe, nu, de la confiscări, nu, de la exporturi, nu, de la producție nu, de la Comisia Europeană, nu. De la agricultură nu, că este secetă și nu avem apă. Situația de fundătură ne poate duce într-o prăpastie generată de cereri și pretenții. Nimeni nu încearcă să restaureze încrederea în muncă și în profit, în țara noastră, în general. Toți promit și toți cer, evitînd să adauge și condiția tacit, valabilă mai ales pentru mahări, șmecheri și grăsani în funcție. Să nu muncim! Ura! Să nu se taie nimic și să trăim bine! Ura și cu asta! Dar nu merge! Nu suntem Elveția!
Pe undeva, trebuie rupt cîte ceva!
Umbra amenințătoare a lui Florin Vasilică Cîțu dă guvernului o imagine de zapciu nemilos și crud. Ce s-a umflat prostește trebuie mișcorat. Dar el nu taie de unde trebuie. Ciupește! Se teme de revolte, de protestele din Piața Victoriei, de telefonul lui Iohannis, de ședințele la Cotroceni.

Și președintele are aceleași idei. De la cei săraci nu poate micșora decît foamea și lipsurile. De la privat nu mai pot impozita decît visele de prosperitate. De la stat? E-hei!!! De acolo ar fi de strîmtat și de scurtat. Nu suntem o țară care să țină 1,3 milioane de bugetari. Nu suntem o țară europeană care să mintă lumea cu pensii de 800 și 1000 de lei, în vreme ce cîrciumile, învîrtelile și vacanțele sunt pline de comisari și colonei cu 10.000 de lei sau de euro pe lună! Puțini știu că pe vremea Ministerului de Interne condus de nefericitul Cristian David (Troacă), la diverse departamente din poliție au fost aduși procurori care aveau deja 15.000 de lei pe lună. Li s-a acordat o triplare de salariu. Adică la 45.000 de lei de la care s-au pensionat repede cu 80% din ultimul fluturaș și care trăiesc bine merci, la 50 de ani, cu aproape 10.000 de euro pe lună! Geme țara de ofițeri și comisari de 50 de ani care iau pensia cu sacul și care fac bani pe te miri unde. Tot pe la primării, pe la agenții, pe la ministere sau chiar pe la privat. Să nu mai vorbim de alte funcții cu salarii și pensii umflate. De ce? Au fost date pentru a lua decizii corecte și morale. Ca să nu fure! Și nu fură! Iau cu grijă! Primăriile sunt și ele umflate de vînători de șperț sau de figuranți cu ifose. La Ape, la Pază, la inspecții, la evidențe, la aprobări! Statul român a devenit cea mai călduță și gînguritoare cloșcă pentru leneși, țiitoare, neterminați și hulpavi.
Ce-mi place mie că în toate declarațiile oficiale despre buget și despre reduceri nu scapă nimeni o vorbă despre serviciile secrete și despre banii pe care-i papă! Toate partidele se sparg în vorbe despre reformarea și reconstrucția României. Inclusiv Klaus Iohannis. Dar nu suflă o vorbă despre cheltuielile serviciilor secrete, făcute pe scheme umflate, pe niște pensii așijderea, pe proiecte aiuritoare, pe învîrteli neeconomice și neprofesionale prin economie. Nici un partid și nici un politician și nimeni din presă nu suflă o vorbă despre afacerile firmelor sub acoperire ale serviciilor secrete românești, cele care viciază toată competiția economică. Și care sunt lăsate cu pensiile în afara bugetului spre a fi alimentate de la rectificări din banii care nu se cheltuie pe marile proiecte de infrastructură.
România trebuie reformată. Dar nu pentru președinte și pentru premier și pentru cîntăreții lor. Și nici pentru cei care le apără și le garantează puterea, nici pentru generali și procurori și nici pentru măhări și babani, pentru curcani și maimuțe!

România trebuie „reconstruită” și stoarsă de la cei de jos.
Cam aceasta este filosfoia austerității pentru o echipă politică pestriță și din ce în ce mai departe de țară și de popor!

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro