Analize și opinii

Cornel Nistorescu: Groapa secretelor din OMV

Puțini și-au imaginat ce val de mizerie politică, morală și financiară va scoate la iveală refuzul Austriei în cazul aderării țării noastre la Schengen. Presa și politicienii care nu s-au ales cu nimic din privatizări și din aranjamente economice au sărit și ei. Care cu ce a știut s-a grăbit să iasă la vedere și să acuze Austria. Chiar fostul premier Adrian Năstase, cel mai șifonat de redeschiderea scandalului PETROM, avea să declare că privatizarea societății naționale de petrol către o firmă austriacă a fost prețul plătit de țara noastră pentru aderarea la Uniune Europeană și pentru desființarea vizelor pentru circulația cetățenilor români în UE. Intrarea într-un club presupune achitarea unei taxe, spunea Adrian Năstase, lăsînd să înțeleagă că am fost presați (forțați, condiționați, ca să nu zic șantajați). Noi am avut beneficii din această cedare sforărită la Bruxelles. Adică, admiterea în UE, ridicarea vizelor, banii trimiși acasă de oamenii plecați la muncă, niște fonduri etc. Și pentru ele, am dat PETROM și, poate, altele. (Pe calea unei deducții logice, suntem obligați să ajungem la concluzia că toate companiile care făceau concurență producătorilor europeni au fost fie cumpărate, fie distruse, că intrarea noastră în UE a fost doar prețul de preluare a unei piețe și a materiilor prime din spatele ei).

Din păcate, fostul premier nu lămurește convingător de ce beneficiarul principalelor privatizări din țara noastră a fost Austria. El confirmă doar că între înțelegerile inițiale și ce a rezultat din ele este o diferență enormă. Nu intră în detalii, dar se subînțelege că toată învîrteala din jurul Petrom și vînzarea de procente, și sumele încasate, inclusiv pentru decontaminări și multe altele put de la distanță. Chiar și Adrian Năstase a formulat destul de elegant o idee a revizuirii privatizării PETROM. Într-o declarație făcută pentru un podcast, el afirmă că „Deschiderile pe care le-am avut pentru Austria nu pot continua în asemenea condiții”.

Adrian Năstase: Contractul cu OMV și Desecretizarea
Numai nu zice că ne-au înșelat! Dar asta vrea să spună cît se poate de clar!

Adrian Năstase știe cel mai bine care dintre înțelegeri (prevederi din acord) au fost respectate și care nu. Din păcate, comunicarea autorităților actuale cu fostul premier este nefuncțională.

Cine să reia dosarul? Și celelalte dosare de privatizare deturnate grosolan? Actualii? Fac pe ei (scuze de imagine!) cînd este vorba să ceară ceva de la Austria, Franța, Germania și SUA! Bașca, faptul că nu se pricep. N-au formație și limbaj!

Cine conduce răscoala?
În afara nenumăratelor informații date publicității de Realitatea Plus în campania inițiată, au mai apărut cîteva date. Unele, extrem de prețioase, au apărut în articolul lui Petrișor Peiu din Gîndul, pe care, cu acordul autorului, îl și preluăm. Iată ce spune profesorul Peiu:

”A doua mare ciudățenie este faptul că Fondul Proprietatea a ales să piardă un munte de bani vânzând „pe genunchi” (termenul oficial folosit este „vânzare accelerată”) acțiuni deținute la una dintre cele mai profitabile firme din România. Hai să vedem pentru ce acțiuni au oferit discount generoșii administratori ai Fondului Proprietatea. Iată, bunăoară, care este capitalizarea OMV Petrom, adică valoarea tuturor acțiunilor sale, la data de 15 decembrie 2022: 28,35 de miliarde de lei”. ( Petrișor Peiu Peiu, Gândul- 14 dec 2022).

Profesorul Petrișor Peiu face o dezvăluire legată de felul în care au fost vîndute două pachete de acțiuni din PETROM. Peiu arată clar că operațiunea a fost făcută prin băncile austriece din România cu niște reduceri suspecte și cu pierderi pentru Fondul Proprietatea.

Nu are rost să intrăm în detalii tehnice. Textul profesorului Petrișor Peiu poate fi găsit pe Gîndul sau în Cotidianul.

Misterioasele tranzacții cu acțiuni OMV Petrom
Esențial este faptul că încep să iasă la iveală fărădelegile cu acte în regulă comise pentru aderarea la Uniune Europeană. Și că toate aceste afaceri politice europene trebuie cercetate.

A venit vremea ca o echipă de procurori să ia lucrurile de la capăt. Declarația președintelui Iohannis că nu va fi nici un boicot al statului român la adresa Austriei nu înseamnă că pierderile suferite de România pot fi ascunse, șterse sau ignorate.

El a decis că nu boicotăm Austria!

Autor: Cornel Nistorescu

sursa: cotidianul.ro

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu