Analize și opinii

Controlul politic al testărilor şi al panicii

De ce a fost nevoie ca generalul Ciucă să-i spună ministrului sănătăţii cum ar putea fi reparată activitatea DSP-urilor?

Avem dovada, astfel, că ministrul sănătăţii ţinea în mod deliberat nereparată acea activitate. Deliberare care s-a făcut la ce nivel? Am avut suficiente semne că premierul Orban şi preşedintele Iohannis considerau că testările au nevoie de control politic. Întru care scop?

La începutul pandemiei, controlul calibra testările în aşa fel încât să rezulte că avem „rezultate” mai bune ca alte ţări. Cu lozinca aceasta am intrat în campania electorală pentru locale.

Am ieşit din ea sub valul doi al pandemiei. Vreo legătură? Da, după alegeri factorul politic a dat drumul unei testări mai largi. Brusc au fost evidenţiate mai multe decese COVID-19 pe zi. Aceste decese au existat şi înainte de creşterea nivelului de testare, dar nu fuseseră evidenţiate pe seama COVID-19. S-au petrecut în cel mai deplin anonimat medical, iar familiile îndoliate le-au pus pe seama altor boli.

Acolo, în punctul de trecere de la testări puţine la testări mai numeroase, se află o imagine cu semnificaţii grave: există, într-adevăr, decese ale unor persoane cu COVID-19, dar există şi decese cauzate chiar de COVID-19. Niciodată, nici la noi, nici aiurea, nu a fost oficializată deosebirea în raportările statistice. Această deosebire ar fi necesitat autopsiere. Dar au fost descurajate autopsiile.

Numărul de testări a crescut, după vacanţa de vară, şi în alte ţări. Erau cerute de managerii diverselor activităţi economice. Şi erau (sunt) cerute periodic şi constant. Până şi Suedia a trebuit să constate că a avut, înainte de vacanţa de vară, mai puţine decese cauzate de COVID-19 decât înregistra după vacanţă în lipsa deosebirii dintre decesele cu COVID-19 şi cele cauzate de COVID-19. Nici acolo nu se fac autopsii pe scară largă.

Nu mai este vorba de controlul politic al testărilor, ci de un pseudocontrol al deceselor, situaţie care a permis controlul real al panicii.

Revoltele de ici-colo, mai numeroase în Germania, au izbucnit în urma conştientizării că inducerea panicii are aspecte de produs propagandistic manipulatoriu.

Autor: Ioan Buduca

Sursa: Cotidianul

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu