Analize și opinii

Constantin Gheorghe: “Să nu ne facem iluzii: fără mulțimiliardari viața n-are niciun farmec!”

Băbăieți! Bulele sunt ale capitalismului financiar. Din 2007, de când cu elicopterul cu bani al lui Bernanke, ele au devenit tot mai multe și mai mari. Banii ăia nu au lucrat pentru ceva, nu! Au căutat plasamente în așa-numitele ”valori de refugiu”, le-au umflat, pentru a atrage fraierii cu bani, și-au scos investițiile însutit, iar acum se cară. Și parcă văd că Toyota va lua locul lui Tesla, ca valoare de refugiu! Că așa se joacă jocul ăsta stupid, care nu creează valoare, nu lasă nimic în urmă?
Vor supraviețui vechile ”valori de refugiu”? Da, cele mai multe, dar nu la valorile alea bursiere amețitoare. Asta sigur nu! Capitaliștii de tip Musk, Bezos și compania o vor da pe sărăcie: de sute de miliarde, la zeci de miliarde. Sper că ce rămâne se va dovedi că are un loc și un rost pe piață, că va avea un rol de angrenare, de stimulare a producției de bunuri și servicii reale, palpabile.
Sunt curios cum vor evolua mari firme de bio-inginerie. Mă tem că ăsta va fi viitorul sector în care se vor afirma ”valorile de refugiu”. Și am a mă teme, după criza carcalacului, și alte aventuri de acest gen. Văd că nano-tehnologiile nu prea decolează, robotica, la fel. Iar aia cu IA este destul de nebuloasă și de ambiguă, încât să nu-i prea excite pe cei cu enorm de mulți bani. Dar orice e posibil. ”Efectul de turmă” funcționează țais. Să nu ne facem iluzii: fără mulțimiliardari viața n-are niciun farmec!