Analize și opinii

Jean Maurer: “Acest tezaur trebuie restituit, asta este clar…, dar…!”

Tezaurul României este la ruși, peste 90 de tone de aur fin, și multe obiecte care fac parte din patrimoniul cultural și istoric al țării.
Acest tezaur trebuie restituit, asta este clar…, dar…!
În decursul timpului au avut loc 3 restituiri parțiale ale rușilor, ultima în 2008, dar grosul a rămas în continuare în Rusia.
Acum, eu am următoarea curiozitate: ce s-a restituit și ce a rămas, și cea mai importantă întrebare este, cui aparține acest tezaur, și în ce proporție, pentru că nu este integral al statului Român?
Se știe că o mare parte al tezaurului era în proprietatea casei regale și al unor bănci private.
În ipoteza că acest tezaur este returnat, acea parte privată, de loc minoră, va trebui să fie returnată proprietarilor de drept, nu?
Va începe o luptă aprigă, cu procese interminabile, pentru restituirea acestei părți de tezaur.
Nu știu dacă este corect ce afirm, dar dacă 70% din tezaur era privat, atunci România se bate de fapt pentru privați și nu pentru stat.
Acum, în buna tradiție mioritică, în cazul returnării tezaurului, acesta va fi instantaneu prăduit atât de stat cât și de privați, și nu va mai rămâne nimic din el, mă gândeam la popor…!
S-au sunt eu idiot și amestec lucrurile…?
El Comandante.
Notă: dacă am văzut că nu mai primim aurul vechi de la ruși, am încercat și cu Banca Angliei pentru aurul mai nou, așa doar pentru nediscriminare…!